[Proje]: T Evi

Proje Adı: T EVİ
MUĞLA, 2022
Mimari: CEM SORGUÇ
İç Mimari: CM MİMARLIK
Peyzaj Mimarisi: LANDWORKS
İşveren: T. E.
Fotoğraf: CEMAL EMDEN

Muğla, Bodrum’da konumlanan T Evi’nin mimari tasarımı Cem Sorguç, iç mimari tasarımıysa CM Mimarlık imzası taşıyor. 2022 yılında tamamlanan 2.000 m²’lik konut projesini tasarım ekibi şöyle anlatıyor: 

Bodrum Ortakent’te yaklaşık 2.000 m² arazi içerisinde tasarlandı, projelendirildi. Ortakent veya bir önceki bilinen ismiyle Müsgebi, Bodrum yarımadasının güney batısında, deniz boyu kısıtlı, daha çok kara yerleşimi yoğunlaşmış bir bölge. Proje alanı da kıyıdan geride, zamanında yoğun narenciye bahçelerinin bulunduğu bir lokasyonda yer alıyor.

Sezonluk değil, devamlı yaşayacak bir aile ve konukları için bir ev. Proje çıkış noktası olarak gerek arazinin bir bütünden parçalanmasına gerekse de kullanıcılarının sürekli ve aile fertlerinin müstakil ama bir arada olmalarına imkân tanıyacak bir mekânsal organizasyon kurmaya çalıştık.

Birkaç tipten oluşan karakteristik Bodrum evleri tanımlı bir geometri ve ebat taşımaktadır. Gerek çatıları oluşturan ahşap kirişler gerekse de kullanılan kâgir malzeme kısıtları bu ölçüleri tarif ederken Bodrum’a özgü kütlesel ilişkileri oluşturur.

Özellikle Ortakent/Müsgebi’nin yerleşim kurgusu ve geleneksel yapılarında bu özellik net olarak görülebilir. Her ne kadar bugünün şartlarında konusu geçen strüktürel ve malzemeye dair kısıtlar söz konusu değilse de mekânların bu dolaylı ebatlanması, gündelik yaşama dair asgari şartları, gündelik konforu oluşturmaktadır. Akdeniz iklimindeki iç yaşam-dış yaşam dengesi hacimler arası ilişkiyi bugün de tarif etmektedir. Avlu, Akdeniz mimarisinin ana mekânlarından biridir.

Coğrafyaya özgü, içerisi dışarısı arasındaki muğlak sınır, mekânların organizasyonunda bir girdi olarak kullanılmaya çalışılmıştır. Bu sınırsızlık/belirsizlik fiziki ve sirkülasyonla sınırlanmadan görsel olarak da olabildiğince geçirgen bir ilişkiler silsilesi ortaya çıkarmaya çalışmıştır.

Tasarım sürecinde ilk olarak evi oluşturan mekânlar/odalar müstakil olarak ebatlanmış ve sonrasında ilişkilenmiştir. Parçalama, ayrıştırmadan çok bir araya getirme gayesidir. Yatay sirkülasyon tüm mekânları birbirine ilmekler, dış mekân da ilişkilenmeye dâhil olur.

Tasarım Ek Statik Proje: Özcihan Mühendislik
Elektrik Proje: Tasarım Proje
Mekanik Proje: Enta Mühendislik
Altyapı: Proses
Kaba İşler Müteahhit: Berko A.Ş.
Tasarım Ekibi: Cem Sorguç, Serra Ayhan, Tolga Yağlı


Cephe

  • Alümil [Doğrama]
  • Baumit [Dış Cephe Sıva ve Boya]

    Bitirme İşleri

    • ABB [Switch]

    Islak Hacim

    • Duravit [Vitrifiye]
    • hansgrohe [Armatürler]
    • VitrA [Vitrifiye]