(Betonart)’ın “Modern İç Mekâna İçeriden Bakmak” Temalı 75. Sayısı Çıktı!

Betonart’ın Umut Şumnu’nun konuk editörlüğünü yaptığı 75. sayısında “Modern İç Mekâna İçeriden Bakmak” teması üzerinden iç mimarlık eğitimi ve mesleğinin ülkemizdeki dönüşümü, arşiv ve dokümentasyon süreçleri, iç mekânların yıllara uzanan sosyo-kültürel boyutları gibi çeşitli konulara değiniliyor.

Konuk editör Umut Şumnu, giriş yazısında temayı şöyle tarifliyor:

“(…) modern iç mekânın ne olduğu sorusu, özünde karmaşık bir sorudur. Modern iç mekân içinde yaşanılan bir makine mi? İçle dış arasındaki sınırların eridiği, içeride olsam da bana dışarının tüm bilgisini sunan bir camekân mı? Dışarının bakışının sürekli içeride olduğu ve beni sürekli denetim ve gözetim altında tutan bir nezarethane mi? Yoksa, dışarının yabancılaştırıcı ve anonimleştirici ortamından kaçarak sığındığım ve kendimi bulduğum bir yer mi? Ben yokken benim adıma konuşan ve bir anlamda benim zevkimi ve beğenimi sunan bir temsil mi? Departmanlı mağazaların reyonlarında dolaşırken gördüğüm ve sahip olmak istediğim bir arzu nesnesi mi? Hareket halindeki varoluşumda duraksadığım bir uğrak mekân mı? Siyasal, sosyal, sınıfsal ve cinsiyet kodlarının inşa edildiği ideolojik bir araç mı?”

Sayıda Umut Şumnu, modern iç mekân kavrayışını mimarlık ve tasarım tarih yazımının sunduğu farklı perspektifler üzerinden değerlendiriyor.

Güliz Öktem Taşdemir, Türkiye’deki modern iç mekânın eğitim tarihini Sanay-i Nefise Mektebi ve Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu örnekleri kapsamında ele alıyor.

Emine Görgül ve Şeyma Kurtuluş, erken modernleşme dönemi iç mekânlarını Servet-i Fünun, Mehâsin, Süs ve Arkitekt süreli yayınları ışığında inceliyor.

Nilay Ünsal Gülmez ve Emine Görgül, iç mimarlık mesleğinin gerçekleşme mecralarından biri olarak İzmir Fuarlarının önemini, Akademi’de iç mimarlık eğitimini başlatan İsmail Hakkı Oygar, Vedat Ar ve Hayati Görkey’in fuar deneyimlerinden yola çıkarak aktarıyor.

Deniz Hasırcı, Zeynep Tuna Ultav ve Melis Örnekoğlu Selçuk, “DATUMM: Dokümantasyon ve Arşivleme: Türkiye’de Modern Mobilya” ve “Sözlü Tarih Yöntemiyle Türkiye’de Mobilya ve İçmimarlık Tarihini Okumak” projeleri aracılığıyla, Türkiye’de iç mimarlığın gelişimine yön veren ürün ve aktörlere odaklanıyor.

Deniz Hasırcı, Zeynep Tuna Ultav ve Melis Örnekoğlu Selçuk, sayıda yer alan diğer yazılarında ise DATUMM projesi kapsamında, Türkiye’de modern mobilyayı örneklerle tartışarak modern Türkiye tarihinin bu önemli girdisine ışık tutmayı hedefliyor.

Deniz Avcı Hosanlı, yazısında 1950’lerle birlikte yeni oluşan ve/ya dönüşen mekânlara ve yapı tipolojilerine odaklanıyor, belirli bir işleve yönelik yapı tipolojilerini iç mekânları ile birlikte inceliyor.

Hande Tulum Okur, Ses dergisinin “Artistler ve Evleri” dizisinde yer alan Belgin Doruk, Orhan Günşıray, Göksel Arsoy, Leyla Sayar, Filiz Akın, Ayhan Işık ve Zeki Müren evlerini ele alıyor; yazı kapsamında modern iç mekâna ilişkin veriler ve farklılıklar üzerinde duruyor.

Tuba Bülbül Bahtiyar ve Esra Yaldız, Kemal Sunal’ın Şaşkın Damat, Yüz Numaralı Adam, Sosyete Şaban, Katma Değer Şaban, Yakışıklı ve Sevimli Hırsız filmlerinde kullanılan geleneksel, klasik ve modern iç mekânların sosyolojik, ekonomik ve kültürel boyutlarını değerlendiriyor.

Efsun Ekenyazıcı Güney, yazısında 1950-1970 aralığına odaklanarak fotoğraflar ışığında dönemin  iç mekânlarının izini sürerken gündelik hayatta iç mekânın rolünü ve kullanıcı tarafından yaşantıya nasıl entegre edildiğini inceliyor.

“Yapı Okuması” bölümünde Gürkan Okumuş ve Özgür Ediz, Aydın Boysan tarafından tasarlanan Bursa Yenişehir’deki Dosan Konserve Fabrikası’nı analiz ederken mimarın endüstriyel yapı pratiğindeki tasarım yaklaşımına odaklanıyor.

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın katkılarıyla Yapı Tasarım Yarışması’na özel hazırlanan yeni bölümde ise yarışmanın 2019 yılı profesyonel kategori birincisi “Kentsel Katalizör” projesi, mimarları Emrah Akpınar ve Mete Keskin ile gerçekleştirilen söyleşide ele alınıyor.

  1. sayının kapak fotoğrafı ise Metehan Özcan imzası taşıyor.

Betonart’ın eski ve yeni sayılarını www.rob389.com, www.betonart.com.tr, www.shopier.com/binat, www.kirmizikedi.com ve idealonline.com.tr adreslerinden satın alabilir; www.betonart.com.tr, www.shopier.com/binat ve www.abonelikmerkezi.com adreslerinden ise Betonart’a abone olabilirsiniz.

2017 yılı ve sonrasına ait sayılara, App Store veya Google Play üzerinden Türk Telekom E-Dergi, Vodafone dMags Dergi ve PressReader uygulamalarını indirerek ulaşabilirsiniz.

Betonart‘ı Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn hesaplarından takip edebilirsiniz.