17. İstanbul Bienali’nden Kamusal ve Öğrenme Programları…

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding desteğiyle düzenlenen 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül’den itibaren sanatseverlerle buluşuyor. Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in küratörlüğünü üstlendiği Bienal’e farklı disiplinlerden birçok kamusal etkinlik ve öğrenme programları eşlik ediyor.

Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünde 17. İstanbul Bienali süresince düzenlenecek Kamusal Program çerçevesinde doğaçlama performanslar, şiir okumaları, dinletiler, paneller, sanatçılarla birlikte ortak mekân ziyaretleri ve deneyim paylaşımları, atölyeler, stand-up gösterisi gibi farklı disiplinlerde pek çok etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Dünyanın farklı bölgelerinden katılımcıların yer aldığı programda, müdahaleler ve beklenmedik buluşmalar, Bienal’in birer parçası olarak İstanbul’un çeşitli semtlerinde yer alacak.

17. İstanbul Bienali kapsamında düzenlenecek kamusal program ve öğrenme programları şöyle:

Bread and Puppet Theater ve Cengiz Özek: “Toplumumuzun Kötülükleri”

Bread and Puppet

  • 15 Eylül 2022 Perşembe
    Yer: Küçükçekmece Göl Kenarı Amfi Tiyatro
  • 16 Eylül 2022 Cuma
    Yer: Müze Gazhane, Gazhane Meydan
  • 17 Eylül 2022 Cumartesi
    Yer: Müze Gazhane, Gazhane Meydan

    Saat: 18.30
    Katılım: Ücretsiz


Peter Schumann tarafından 1963 yılında New York’ta kurulan Bread and Puppet Theater, kâğıt hamurundan ve mukavvadan dev kuklaları, maskeleri, sokak gösterileri ve performanslarıyla biliniyor. Feride Eralp’in kolaylaştırıcılığıyla birlikte gönüllülerin üç hafta boyunca atık malzemeleri ileri dönüştürerek hazırladıkları dev kuklalar, tasarladıkları koreografi ile sahne performansları gerçekleştirecek. Performansa sanat yönetmeni ve ünlü Karagöz sanatçısı Cengiz Özek de “Çöp Canavarı” adlı oyunuyla eşlik edecek. Topluluğun tüm gösterilerinde olduğu gibi, seyirciye ekmek ikram etme ritüeliyle performans sonlanacak.

Anne(x) ve “Hem Zemin / Hem Zaman” – I

Annex Oda Projesi

Katılımcılar: Oda Projesi, Çağla Özbek, Merve Elveren, Füsun Ertuğ
Tarih: 15 Eylül 2022 Perşembe | Saat: 10.00
Yer: Müze Gazhane H Binası Açık Pazaryeri
Katılım: Ücretsiz


17. İstanbul Bienali için hazırlanan “Anne(x)”in 7. sayısının konusu, adında gizli olan “Anne(x)” kelimesinde. Yayın anneliğe; kadına ya da kişiye eklemlenen bir durum olarak bakıyor. Merve Elveren ve Çağla Özbek’in Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı iş birliği ile gerçekleştirdikleri “Hem Zemin / Hem Zaman, Türkiye”de ana akım feminist anlatıların dışında kalan öğelere “diğer” dosyalarına odaklanıyor ve böylelikle tasnifi kolay olmayan arşivsel belgelerin davetli aracılıklar ile “tamamlanma”sını hedefliyor.

Oda Projesi, Merve Elveren, Çağla Özbek ve Kadın Eserleri Kütüphanesi Yönetim Kurulu’ndan Füsun Ertuğ’un ortak söyleşisi ile gerçekleşecek bu konuşma “Anne(x)”in yeni sayısını merkezine alarak verili yapıya dışarıdan bakmayı ve alternatif okumalar sağlamayı amaçlıyor.

Orkan Telhan: “Soluk Müzesi”

Museum of Exhalation thistle_credit_Ozlem_Ozka

Katılımcılar: Nazlı Pişkin, Vedat Onar, Jake Winiski, Nazlı Arda, Aleksandar Shopov, Marisol de la Cadena, M. Namık Yalçın, Dietmar Offenhuber,
Pelin Tan, Chantel White, Eda Hisarlıoğlu
Tarih: 15 Eylül 2022 Perşembe | Saat: 14.00
Yer: Müze Gazhane H Binası/ Açık Pazaryeri
Katılım: Ücretsiz


Soluk Müzesi, Orkan Telhan’ın editörlüğünü üstlendiği, Langa’nın çeşitli sakinlerinin (bitkiler, karıncalar, kemikler, taşlar) insan araştırmacılarla röportaj yaptığı basılı bir yayın. Kitap 15 Eylül’de, Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek, katkıda bulunanların metinlerinden bölümler okuyacakları ya da röportajlarının canlı veya kaydedilmiş versiyonlarını halka açık olarak seslendirecekleri bir etkinlikle tanıtılacak. Etkinliğin ardından Sindirim Müzesi enstalasyonu rehber eşliğinde gezilecek, ziyaretçiler de Langa’nın bazı sakinleriyle tanışma fırsatı bulacak.

Boğatepe Gelecek Sözleşmesi

The villagers understanding – As the grass pass

Katılımcılar: Fernando García-Dory, Fatih Tatari, Olcay Bingöl, Aynur Miraz Yüce, İlhan Koçulu ve Boğatepe’den Güler Zerger,
Gülcan Hasözdemir, Gönül Karayazı, Sibel Macartay
Tarih: 15 Eylül 2022 Perşembe | Saat: 16.00
Yer: Müze Gazhane T Binası
Katılım: Ücretsiz


INLAND’in Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği (ÇevDer) ve Yerküre Kooperatifi’yle birlikte gerçekleştirdiği bu çalışma, Kars’ta bulunan Boğatepe Köyü’ne odaklanıyor. Peynir yapımı için önemli bir kültürel miras alanı olan Boğatepe, aynı zamanda İsviçreli, Alman, Türk, Kürt, Malakan, Ermeni, Rum ve Gürcü toplulukların göç ve sürgün hikâyelerini bir araya getiriyor. Köy, bu ticari ve geçimlik peynircilik geleneklerini yaşatmanın yanı sıra mera hayvancılığının karmaşık dünyalarını da kapsıyor.

Hem Kars’ın Boğatepe köyündeki hem de İstanbul’da bulunan Müze Gazhane’deki üretim süreçlerini aynalayan proje, sosyo-çevresel – ve agro-pastoral – zorlukları öğrenmenin ve bunlarla yüzleşmenin, kırsalın güçlendirilmesine ilişkin geçmiş ve gelecek vizyonları yeniden değerlendirmenin bir yolu olarak kendiliğinden örgütlenen yerel topluluklar üzerine düşünmeyi hedefliyor. Yaparak öğrenilen süreçlerde kullanılan malzeme ve araçlardan bazıları Müze Gazhane’de gerçekleştirilecek atölyede mevcut olacak. Atölye Boğatepeli kadınları da ağırlayacak. Mera hayvancılığının gündelik dünyasından ortaya çıkan geleneksel sanatlar ve teknikler, yün zanaatına özel bir vurguyla katılımcılarla paylaşılacak ve birlikte yaratılacak.

Mini sempozyum: “Kırılganlık Korosu” (Jeoloji & Din, İklim & Primatlar)

A Choir of Fragility

Konuşmacılar: Cihat Alçiçek, Tolga Kobaş, Puji Rianti
Moderatörler: Irwan Ahmett, Tita Salina
Tarih: 16 Eylül 2022 Cuma
Yer: Pera Müzesi Oditoryumu
Etkinlik Dili: İngilizce
Katılım: Ücretsiz


Hint-Avustralya levhasının Avrasya levhasına çarpmasını anlamak üzere Java Adası’na yaptıkları bir önceki yolculukta Irwan Ahmett ve Tita Salina; volkanik bir patlamanın kükremesi, batan adalar üzerindeki akıntının sürtünmesi, soyu tükenmiş türlerin katmanlı fosillerini ortaya çıkaran aşınmış nehir yatağı ve dev madencilik ekipmanlarıyla karşılaşan primatların yakarışları gibi ses ve çağrıları topladılar. Farklı alanlardan uzmanların yer alacağı ufak bir sempozyum aracılığıyla insanlar, diğer türler ve yaşanabilir tek gezegen arasındaki zehirli ilişkiyle ilgili, bu denli uzun bir zamana yayılmış büyük sorulara yanıt bulmayı amaçlıyor.

Sessiz Üniversite Buluşması

Silent University

Tarih: 16 Eylül Cuma | Saat: 12.30
Yer: SAHA Studio
Katılım: Ücretsiz


Sessiz Üniversite, ilk Oryantasyon Programı etkinliğinin İstanbul Bienali kapsamında 16 Eylül’de SAHA Studio’da gerçekleşecek. Müze Gazhane’deki oryantasyon alanına ek olarak bu buluşma ile Sessiz Üniversite’nin üyelerini, ev sahiplerini, iş birlikçilerini ve koordinatörlerini tanıtılacak. Bu isimler arasında Sessiz Üniversite’nin kurucusu Ahmet Öğüt, Şam Üniversitesi’nde Siyaset ve İktisat okuyan, Stockholm’deki Sessiz Üniversite’nin ana koordinatörlüğünü üstlenen Fahima Alnablsi, Sessiz Üniversite’nin danışmanlarından Pelin Tan, Sessiz Üniversite Oryantasyon Programı Koordinatörü Yelta Köm, Migration Jam’in kurucuları ve Sessiz Üniversite’nin İstanbul’da yaşayan üyeleri olan Suha Nabhan ve Amal Jibril yer alıyor. Sessiz Üniversite bu etkinlik için İstanbul’daki Suriyeli mutfaklarla iş birliği yapacak.

Sessiz Üniversite Oryantasyon Programı; Stockholm, Ruhr ve Hamburg’daki aktif şubelerle iş birliği içinde, platformun Türkiye’deki yeni şubesi için bir ön adım olarak tasarlandı. Program, dünya çapındaki kolektiflerle nasıl dayanışma içinde olunabileceğine ve sınır politikalarının dayattığı engellerin nasıl aşılabileceğine odaklanan bir dizi çevrim içi ve yüz yüze etkinlikten oluşuyor. Dersler, Hamburg merkezli Kunstverein’ın desteğiyle Almanya, İsveç ve Türkiye’de kaydedildi. İnternetten erişilebilen bu dersler, günümüzün küresel insani krizine ilişkin tartışmaları teşvik etmek ve uygulanabilir çözümler sunmak için bir oryantasyon alanıyla birlikte sunuluyor.

Panel: “Ağnak Yapmak: Sulak Alanlar, Çobanlık & Gıda Mirası”

Walloland Cooking Sections 2022

Konuşmacılar: Itri Levent Erkol, Berkan Özyer, Bige Örer
Tarih: 16 Eylül 2022 Cuma | Saat: 14.00
Yer: Pera Müzesi Oditoryumu
Katılım: Ücretsiz


Sanatın ekolojik ve kültürel biyoçeşitliliği artırma arayışında oynayabileceği rolün altını çizen bu tartışma, çobanlık pratiklerinin korunmasına yönelik alternatif yollara odaklanıyor. İstanbul’un eteklerindeki sulak alanlar, aynı zamanda kuşlar için önemli bir göç yolu ve su, kuşlar, kurbağalar, bakteriler, otlar ve diğer türlerle simbiyotik alışverişler de dâhil olmak üzere mandalar ve insanlar arasındaki etkileşimler için önemli bir yer. Kentleşme ve ulaşım altyapılarının bu alanları giderek daha da tehdit ettiğini vurgulayan panel, Cooking Sections’ın “Çamuralem” yerleştirmesinin bir parçası olarak gerçekleştirilmektedir.

Panel: “Yerinden Edilme Hali: Dolaşık Topografyalar ”

Hasankeyf Arazi

Tarih: 16 Eylül 2022 Cuma | Saat: 16.00
Yer: Pera Müzesi Oditoryumu
Katılım: Ücretsiz


Bu panel oturumu, insandan fazlasının haklarını ve sosyo-mekânsal adalet alanında araştırma yöntemleri ve sanatsal araştırmalar arasındaki ilişkiye odaklanacak. Panel, “Akışkan ve koşulsuz bir çatışma bölgesinde araştırma nasıl mümkün olabilir, Bilgiyi üretmenin ve toplumsal bir aradalığın pek çok türü sanatsal fenomenolojilerle nasıl yaratılabilir, İnsandan fazlasının hakları ihlal edildiğinde, eleştirel haritalama nasıl delil olarak kullanılabilir, Ekstractivist bölgelerdeki insan olmayanların hakları, dayanışmacı sanat ve mimari yöntemlerle nasıl desteklenebilir, Eko-kadın emeği, yavaş şiddete karşı nasıl bir direniş yaratıyor, Bölgesel kontrol, çobanlık pratiklerini nasıl kesintiye uğratıyor, Yamalı Antroposen yaklaşımları, sanatsal araştırmayla nasıl bir araya getirilebilir, Dicle Fenomenolojileri arşivi nasıl oluşturulur” sorularını ele alacak.

Tamarra/Danarto dkk: Performans

A berdoa tenggelem

Tarih: 17 Eylül 2022 Cumartesi | Saat: 10.00
Yer: Barın Han
Katılım: Ücretsiz


Tamarra, Tamarra’nın karşısında başka bir boş sandalyenin bulunduğu bir masada oturacak. Tamarra, izleyicileri masada Tamarra’ya katılmaya davet ediyor, kim olursanız olun, insanlar size ne diye seslenirse seslensin, sizi nasıl etiketlerse etiketlesin. Hangi kimlik biçimine bağlı olursa olsun, Tamarra sizinle birlikte gülebilmeyi diliyor. Bu performansta gözler, hem etkileşim hem de duygu aktarımı için bir öncü hâline geliyor. Tamarra, arzu edilen kahkahayla sınırlı olmayan, beklenmedik başka duyguların da aktarılabileceği ihtimaline açık. Olabilecek –ya da olmayabilecek– bu tür uyumsuzluklar da nihayetinde gülünebilecek bir şeye dönüşebilir.

Güçlü olanların trajediyi komediye dönüştürme becerisine sahip olduğu söylenir. Tamarra da güçlü olmak istiyor. Birlikte gülelim çağrısıyla Tamarra bizi birlikte güçlü olmaya da davet ediyor.

Manda Festivali

Walloland Cooking Sections, 2022

Performanslar: Gülinler, Arnavutköy Müzisyen ve Sanatçı
Yetiştirme Derneği Müzisyenleri
Rehberli Yürüyüşler: Cengiz Akın, Müslüm Aybaş, İnci Şardağ,
Akgün İlhan, Burçin Çıngay
Tarih: 17 Eylül 2022 Cumartesi | Saat: 12.00
Yer: Baklalı Piknik Alanı, Arnavutköy
Katılım: Kayıt Gerekli, Ücretsiz


Mandacılığın kültürel ve ekolojik rolünü, günümüz toplumunda çobanlık rotalarını sürdürmenin önemini vurgulayan manda festivalinin ilki 17 Eylül’de gerçekleşecek. Rehberli yürüyüşler ve atölye çalışmalarının yer alacağı etkinlikte, Arnavutköy’ün mandalarıyla birlikte ve canlı müzik eşliğinde manda sütünden yapılmış yemekler tadılacak. Festival, mandaların ve çobanların İstanbul’daki varlığının ve kalıcılığının altını çizmek için yeni yollar geliştirmeyi, bu uygulamalarla bağlantılı tarihi gıda mirasını korumayı amaçlıyor. Manda Festivali, Cooking Sections’ın “Çamuralem” başlıklı yerleştirmesinin bir parçası olarak düzenleniyor.

[Danarto dkk] Loka-Loka: Habis tak sudah (Henüz Bitmedi) – Serigrafi ve Ciltleme Atölyesi

J sholat diganggu

Tarih: 17 Eylül 2022 Cumartesi | Saat: 14.00
Yer: Barın Han
Katılım: Ücretsiz


Habis tak sudah, Danarto’nun 1978’de gerçekleştirilen Somut Şiir Sergisi’nde yer alan tek basımlık şiir derleme kitabı. Kitabın 1015 sayfasının tamamında aynı içerik, Latin alfabesiyle yazılmış “Allah” sözcüğünün elmas şeklindeki kompozisyonu mevcut. Barın Han’ın Türkiye’de hat ve cilt sanatının merkezlerinden biri olması, bizi Bienal’e katılmaya dair özel bir görev üstlenmeye itti: Birlikte Habis tak sudah’ı yeniden üretmek.

Atıf Akın ile Stüdyo Buluşması

Atıf Akın

Tarih: 17 Eylül 2022 Cumartesi | Saat: 18.00
Yer: SAHA Studio
Katılım: Ücretsiz


Atıf Akın, Haziran 2022’den bu yana çalışmakta olduğu SAHA Studio’daki atölyesini 17 Eylül 2022 Cumartesi günü, saat 18.00 – 20.00 arasında 17. İstanbul Bienali ziyaretçilerine açıyor.

Sanatçı stüdyosunun araştırma ve üretim yapılan bir alan olmanın ötesinde, bu üretimlere esin veya yön verebilen çeşitli karşılaşma ve etkileşimlere sahne olduğu fikrinden yola çıkan Akın, SAHA Studio’yu bir buluşma mekânı olarak hayal ediyor; izleyicileri, önceki çalışmalarından bir seçki ile Gazhane’de sergilenen bienal projesinden ipuçların yer aldığı atölyesini keşfetmeye ve bu vesileyle, 11 yılın ardından Türkiye’de tamamladığı araştırma ve üretim sürecini dönem arkadaşları ve Eren Şenkardeş’in DJ performansı eşliğinde kutlamaya davet ediyor.

SAHA Studio Konuşmaları

SAHA

  • “Atıf Akın ile Studio Buluşması”
    Tarih:
    17 Eylül 2022 Cumartesi | Saat: 18.00 – 20.00
  • “World Weather Network – WWN Konuşmaları #1”
    Katılımcılar: İlksen Mavituna, Çelenk Bafra, Sibel Horada
    Tarih: 24 Eylül 2022 Cumartesi | Saat: 15.00 – 16.30
  • “Misafirlik Programları Üzerine: Delfina Vakfı”
    Katılımcılar:
    Aaron Cezar, Sena Başöz, Dicle Beştaş
    Tarih: 1 Ekim 2022 Cumartesi |Saat: 15.00 – 16.30
    Etkinlik Dili: İngilizce
  • “WWN Konuşmaları #2”
    Katılımcılar: Merve Akar Akgün, Merve Ünsal, Özge Ersoy
    Tarih: 8 Ekim 2022 Cumartesi | Saat: 15.00 – 16.30
    Katılım: Çevrim İçi
  • “WWN Konuşmaları #3”
    Katılımcı: Elmas Deniz
    Tarih: 8 Ekim 2022 Cumartesi | Saat: 17.00 – 18.30
  • “WWN Konuşmaları #4”
    Katılımcı: Can Küçük
    Tarih: 15 Ekim 2022 Cumartesi | Saat: 15.00 – 16.30
  • “WWN Konuşmaları #5”
    Katılımcı: Burcu Yağcıoğlu
    Tarih: 22 Ekim 2022 Cumartesi | Saat: 15.00 – 16.30
  • Silent University Orientation Program ile Buluşma
    Tarih: 29 Ekim 2022 Cumartesi | Saat: 15.00 – 16.00
    Etkinlik Dili: İngilizce
  • “Ethics of Collecting”
    Tarih:
    2 Kasım 2022 Çarşamba | Saat: 15.00 – 18.00
  •  “Akademi”
    Katılımcılar:
    İbrahim Cansızoğlu, Kerem Ozan Bayraktar, Borga Kantürk, Yasemin Nur
    Tarih:
    5 Kasım 2022 Cumartesi | Saat: 15.00 – 18.00
  • “Misafirlik Programları Üzerine: Artworks”
    Katılımcı:
    Eirini Fountedaki
    Tarih:
    12 Kasım 2022 Cumartesi | Saat: 15.00 – 16.30
    Etkinlik Dili: İngilizce
  • “SAHA Studio Açık”
    Tarih:
    19 Kasım 2022 Cumartesi | Saat: 12.00 – 19.00

SAHA Studio, 17. İstanbul Bienali’nin katılımcıları ve mekânları arasında yer alıyor. Bienal boyunca Çarşamba ve Cumartesi günleri, 12.00-19.00 saatleri arasında kapılarını izleyicilere açan SAHA Studio, dönem katılımcılarının farklı mecralarda sürdürdükleri çalışmalara ilişkin araştırma ve üretim süreçlerinin takip edilebildiği, kamusal etkinliklerin yapılacağı bir mekân olarak kurgulanıyor. 2019 yılından günümüze programın beş dönemine odaklanan interaktif bir arşiv sunumuyla, sanatçı üretimleri ve etkinliklere ait görsel dosyaları, proje videoları, destek verilen yayınlar, katılımcıların güncel portfolyoları gibi farklı mecra ve kaynaklara erişim sağlanan SAHA Studio’da, bienal boyunca düzenlenen kamusal program yoluyla, dönem katılımcılarının pratiklerine ve çalışmalarında öne çıkan kimi temalara ışık tutuluyor.

Elmas Deniz, Can Küçük ve Burcu Yağcıoğlu, SAHA’nın kurucu üyelerinden olduğu ve küresel iklim krizine karşı 28 ülkeden sanatçı ve yazarları bir araya getiren World Weather Network işbirliği kapsamında yeni çalışmalar üretirken, İstanbul Bienali katılımcıları Atıf Akın ve Ahmet Öğüt & Silent University Orientation Program ekibi ise, ziyaretçilere Gazhane’de yer alan bienal projelerine paralel bir atölye ve buluşma alanı sunuyor.

SAHA’nın 2011 yılından günümüze desteklediği ve yürüttüğü projeleri, sanatçı Burak Arıkan’ın ağ haritalama platformu Graph Commons üzerinde inceleyebilen izleyiciler, 17. İstanbul Bienali katılımcılarından tasarımcı ve web sitesi geliştiricisi Yehwan Song’un yaşayan bir organizmayı taklit ederek sürekli büyüyen ve izleyicileri katılımcılarla bir diyaloğa davet eden Cascading Spiral adlı üretimini de SAHA Studio’da deneyimlenebiliyor.

[Danarto dkk] Loka-Loka: ‘cak ngung’ – PPI İstanbul ile işbirliği içinde Toplanma


Tarih: 18 Eylül 2022 Pazar | Saat: 11.00
Yer: Nayamullah Station
Katılım: Ücretsiz


Gördüğünüz resim bir müzik notasyonu değil. Danarto’nun ilk kez 1978 yılında Endonezya’nın prestijli -ve oldukça tutucu- bir edebiyat dergisinde yayımlanan ilginç kısa öyküsünün başlığıdır. Bu kısa öykü, sadece edebiyat alanında değil, güzel ve görsel sanatlar alanında da, özellikle de somutçuluk ve somut şiir yaklaşımlarının revaçta olduğu kesimlerde, o dönemin sanat ortamının büyük bir bölümünü şaşırtmıştı. Başlık ne gerçekten bir anlam ifade eden kelimeler bütününden oluşuyor, ne içerdiği kelimelerin bir anlamı var, ne de göründüğünün aksine bir müzik notasyonu.

Toplanma, genellikle -bütün başlığın içinde tek okunabilir kısımlar olan- “cak ngung” ya da “ngung cak” olarak anılan bu ilginç kısa öyküyü başka dillerde yazmayı hedefleyen bir açık atölye çalışması olacak. “cak ngung” Endonezya dilinde yazılmış ve defalarca basılmıştır. Nayamullah Station, İstanbul’daki Endonezya Öğrencileri Birliği/İndonesian Student Association in Istanbul ile iş birliği içinde bu Türkçe transliterasyon girişimine ev sahipliği yapacaktır.

Rotalar arası ses yürüyüşü: Soundinit & Hassas Sesler Sözlüğü

Hassas Sesler Sözlüğü Ses Yürüyüşü

Tarih: 18 Eylül 2022 Pazar | Saat: 14:00
Yer: Performistanbul Bahçesi
Katılım: Sınırlı, Kayıt Gerekli, Ücretsiz


Hassas Sesler Sözlüğü ve Soundinit ekiplerinin düzenlediği atölye çalışması, Performistanbul’un bahçesinde Soundinit tarafından yapılacak farklı dinleme yöntemlerine dair kısa bir bilgilendirme ve Hassas Sesler Sözlüğü üzerine bir sohbet ile başlayacak. Sonrasında bienal mekânlarını esas alan bir rota üzerinde yürünerek tamamen ses odaklı bir keşfe çıkılacak. Konuşmanın olmayacağı bu yürüyüş boyunca katılımcılar duydukları sesleri farklı dinleme yöntemleriyle (semantik, nedensel ve akustik) değerlendirecek. Seslerin fiziksel özelliklerinin (tizlik/peslik, gürlük, tını, yön, mesafe, mekân, vs.) dikkate alınacağı, çevresel seslerin deneyimleneceği bu yürüyüş, ortak bir değerlendirme ile tamamlanacak. Katılımcıların dikkatini çekmiş olan sesler hafızayla ve dinleme yöntemleriyle ilişkilendirilerek türlü yönleriyle tartışılacak.

Stand-up gösterisi


Tarih: 18 Eylül 2022 Pazar | Saat: 18.00
Yer: Aylak Kadıköy
Katılım: Bilet Gerekli, Ücretsiz
Etkinlik Dili: İngilizce


Islam Orang Jawa, Danarto’nun seyahatnamesi Orang Jawa Naik Haji’nin (Hac Yolculuğunda Cavalılar, 1984) kısmi bir okumasına yer veren, birden çok kimliğe ait olmanın (Cavalı, Müslüman, hacı) çoğulcu deneyimine yazılmış bir aşk mektubu olarak da benimsenebilecek deneysel bir stand-up gösterisi. Danarto, bir ibadet olarak haccın sadece ibadetin kendisini değil aynı zamanda devletin ibadet, hacı ve halk anlayışıyla, teknolojiyle, moderniteyle, turizmle ve elbette kişinin kendisini gerçek amacından alıkoyabilecek egosuyla ilgili belirli deneyimleri de içerdiğini mizahıyla ortaya koyuyor.

Şiir Hattı Panelleri: “Şiir ve Baskı”


Katılımcılar: Anita Sezgener, Mehmet Erte, Mehmet Said Aydın
Tarih: 1 Ekim 2022 Cumartesi | Saat: 17.00
Yer: Nostalji Kitap & Kahve
Katılım: Ücretsiz


Şiir Hattı programı şairlere bir deney alanı açarken bunu her oyunda olduğu gibi engellerle kurdu. Kendilerinden her ay düzenli olarak yeni bir şiir yazmaları beklenen şairler, alışık olmadıkları bir zaman baskısıyla karşılaştılar. “Şiir ve Baskı” başlıklı bu panel, Şiir Hattı programı pratiğindeki baskı unsurundan oyuncul bir başlangıç yaparak şiirin gündelik hayatın ve çocuk yetiştirmenin baskısından toplumsal ve kültürel baskıya kadar tüm baskı biçimleriyle bağlantılı şekilde düşünülebileceği yeni bir alan açmayı hedefliyor.

Şiir Hattı Panelleri: “Şiir ve Deney”


Katılımcılar: Donat Bayer, Sevinç Çalhanoğlu, Zeliha Cenkçi, Cem Kurtuluş
Tarih: 20 Ekim 2022 Perşembe | Saat: 19.00
Mecra:
Zoom
Etkinlik Dili:
Türkçe
Katılım: Ücretsiz


Şiir Hattı programına katılan şairler, 2021 boyunca her ay yeni bir şiir yazarak bienal ekibine teslim etti. Kendi şiirlerinin gelişimiyle programın pratik gereklerini birleştirmeye dikkat ederken poetik yanıtlar geliştirdiler, 12 aya yayılacak şiirsel hatlar ve yordamlar belirlediler. “Şiir ve Deney” başlıklı bu çevrim içi panel, bu sürecin verdiği deney hissini oyuncul bir şekilde şiirin tüm deneylerine açmayı hedefliyor. Farklı dünya kentlerinde yaşayan şairlerden dördü, bu dijital buluşmada bir araya geliyor.

Şiir Hattı Panelleri: “Şiir ve Kuşku”


Katılımcılar: Devrim Dirlikyapan, Haydar Ergülen, Bejan Matur
Tarih: 5 Kasım 2022 Cumartesi | Saat: 17:00
Yer: Nostalji Kitap & Kahve
Etkinlik Dili: Türkçe
Katılım: Ücretsiz


Şiir Hattı programı şairlere bir deney alanı açarken bunu her deneyde olduğu gibi, onları bilinen ile bilinmeyen arasında yer alan kuşkulu bir alana çağırarak gerçekleştirdi. Şairler programda yer alan diğer şairlerle ve bienal ekibiyle bir diyalog içinde olmaksızın şiirlerini tek başlarına yazarken çeşitli kuşkular yaşadı. “Şiir ve Kuşku” başlıklı bu panel, Şiir Hattı programı pratiğindeki kuşku unsurundan oyuncul bir başlangıç yaparak şiirin her aşamasında şairin ve okurun karşısına çıkan “bütünüyle kuşkuda” olma durumlarını ele almayı hedefliyor.