(Performistanbul)(İstanbul Sinema Müzesi) İş Birliği ile Ülkü Çağlayan’ın “Baş Başa” Performansı

Baş Başa hazırlık

Ülkü Çağlayan’ın “Baş Başa” isimli performansı, Performistanbul iş birliği ile Zühre projesi kapsamında, 19 Mart Cumartesi günü, saat 17.00’de İstanbul Sinema Müzesi’nde izleyicilerle buluşuyor.


“Baş Başa”
Performans

Sanatçı: Ülkü Çağlayan
Performansçılar: Ali Efe Özkan, Cemre Özkan, Eda Tekirli, Gülce Bulduk, Gülden Ataman, Lal Yılmazoğlu, Maya Ela Uyğun, Mirel Ergeneli, Nazlı Tecimer, Oğuzhan Saçıkara, Öyküm Pala, Özge Kırdı, Özge Mutlu, Özlem Doksan, Serap Kızıleroğlu, Zeynep Sinan, Esila Ay
Tarih: 19 Mart 2022 Cumartesi | Saat: 17.00
Yer: İstanbul Sinema Müzesi, Beyoğlu / İstanbul
Süre: 25 dk.


“Zühre/Sanatçı Kadınlar Ayı” başlığı altında, Atlas 1948 Sineması ile İstanbul Sinema Müzesi, Mart ayı boyunca kadın -ve kendini kadın olarak tanımlayan- sanatçıların etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Film, söyleşi, atölye ve performansların yer aldığı etkinlik serisine, Ülkü Çağlayan da başın ve onun temsil ettiklerinin ağırlığından kurtulmak için bir yöntem arayışı olan “Baş Başa” performansıyla dâhil oluyor.

Performans tanıtım metninde “Baş Başa” şöyle anlatılıyor:

“(…) “Baş Başa”, bedensel deneyimlerimizin içinde köklenmiş olan duyusal ve duygusal değerlerden yola çıkarak yeni bir sosyal potansiyeli fısıldıyor. Birlikte ve yalnız, canla başla mücadele eden bir insanlığı merkeze alan performans, başa geleni çekmekle, alıp başını gidememek arasındaki gergin, arafta kalmış hâlin; ne ölebildiğimizin, ne yaşayabildiğimizin; yerleşik hâle gelemeyecek kadar hareketli oluşumuzun anlatısı.

Çağlayan’ın performansı kendisine eşlik eden 17 katılımcıyı bir araya getiriyor: Ali Efe Özkan, Cemre Özkan, Eda Tekirli, Gülce Bulduk, Gülden Ataman, Lal Yılmazoğlu, Maya Ela Uyğun, Mirel Ergeneli, Nazlı Tecimer, Oğuzhan Saçıkara, Öyküm Pala, Özge Kırdı, Özge Mutlu, Özlem Doksan, Serap Kızıleroğlu, Zeynep Sinan, Esila Ay.(…)

Geçtiğimiz aylarda 65 “güzel soruyu” içeren ve Performistanbul’un “Stay Live at Home” performans serisinde yer alan “Making Sense” performansı kitap versiyonuyla izleyiciyle buluşan Çağlayan, “Baş Başa” performansında gövde ile başın ayrılamadığı ve kavuşamadığı bir düzende sosyal bir deneyi izleyiciyle buluşturuyor. (…)”

Çalışma sürecinin de izleyiciye açıldığı “canlı süreç atölyeleri” kapsamında 10 Mart Perşembe ve 11 Mart Cuma tarihlerinde, saat 12.00 – 16.00 arasında, sanatçı ile performansçıların hazırlıklarına tanıklık edebilir, performansın oluşum süreci gözlemlenebilir. Ayrıntılı bilgi için Performistanbul web sayfası ziyaret edilebilir.

“Zühre/Sanatçı Kadınlar Ayı” programı hakkında ayrıntılı bilgi için ise bi_özet‘in önceden yer verdiği ilgili haberi incelenebilir.


Ülkü Çağlayan
Pratiğinin aksını sosyal pratikler, yazı ve hareket araştırmaları oluşturur. Ülkü, dile indirgenemeyen; fakat sezilen, henüz düşünülmemiş; fakat varlığından haberdar olunan bilgi türleriyle ilgilenir. Dil ve düşünen bedeni çalışmalarının odağına alan sanatçı sosyallik içermeyen etkileşme durumları yaratmayı araştırır. Bunu, gerek dili dışarıda bırakarak, gerekse belirlenimci bir düşünme pratiğinin barınamayacağı deneyimler kurgulayarak yapar. Deneyimlerin kendisini medyum olarak kullandığından araştırma yaratımı ve kolektif deneyler çalışma sisteminde büyük rol oynar.

Sanatçı alternatif bir düşünme modeline yaslanan Social Dreaming Matrix çalışmasının uygulayıcılığını yapar. SDM, serbest çağrışım kaslarını ve sistemik düşünceyi kullanarak ilişkiler oluşturma, bağlantılar kurma ve yeni düşünceler meydana getirme üzerine eğitsel ve düşünsel hedefleri olan bir pratiktir.