Candeğer Furtun’un Arter’de devam eden ilk retrospektif sergisine, Arter Yayınları aracılığıyla okurlarla buluşan bir kitap eşlik ediyor. Sergiyle aynı başlığı taşıyan kitapta, birçok önemli ismin kaleme aldığı metinlerin yanı sıra, Hanife Ölmez’in Furtun’la gerçekleştirdiği kapsamlı bir nehir söyleşi de yer alıyor.
Candeğer Furtun
Yayın
Yayına Hazırlayanlar: Selen Ansen, Süreyya Evren
Tasarım: Emre Çıkınoğlu
Yayınevi: Arter Yayınları
Çıkış Tarihi: Şubat 2022
Sayfa Sayısı: 288
Dil: Türkçe
Boyut: 22×28 cm
Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği retrospektif sergi, Candeğer Furtun‘un altmış yıla yayılan üretimini kapsıyor. Sergi sanatçının seramiğe dair özgün yaklaşımlarını sunarken pratiğinin yaşamsal, felsefi, tarihsel, toplumsal ve siyasi sorunsallardan beslenen katmanlarına da ışık tutuyor. Sergi kapsamında yayınlanan kitap, sanatçının seramik sanatına yaptığı öncü katkıların ve toprakla kurduğu dolayımsız ilişkiden beslenen incelikli pratiğinin çeşitli evrelerini gözler önüne sererken, yıllara yayılan üretiminin görsel ve düşünsel bir kaydını tutuyor. Kitap, Selen Ansen’in sanatçının yapıtını, serginin yaklaşık üç yılı kapsayan hazırlık sürecinden yola çıkarak “kabuk” kavramı etrafında ele alan küratoryal sunuş metniyle açılıyor.

Kitapta, Hanife Ölmez’in Furtun’la gerçekleştirdiği, sanatçının hem hayat hem de sanat öyküsünü şekillendiren deneyimlerine ışık tutan kapsamlı bir nehir söyleşi de yer alıyor. Bunun yanı sıra kitapta, Füreya Koral’ın Furtun için 1994’te yazdığı metni de ilk kez bu yayında okurla buluşuyor. Yazar Latife Tekin’in bu kitap için kaleme aldığı bir denemesine, Deniz Artun’un sanat tarihsel bir incelemesi eşlik ederken kendileri de seramik sanatçısı olan Christie Brown, Phoebe Cummings, Sakine Çil ve Yasemin Özcan ise Furtun’un yapıtıyla “karşılaşmalarını” birer metinle yorumluyor.

Şair Francis Ponge’un çamura ithafen yazdığı “tamamlanmamış kasidesi”, Melike Abasıyanık Kurtiç, Ayda Arel, Gottfried Borrmann ve Seyhun Topuz’un Furtun’un üretiminin farklı dönemlerine ve katmanlarına odaklanan metinleri ve sanatçının seramik yolculuğunda kurucu işlevler üstlenmiş eğitim tecrübeleri, geçmiş sergileri ve atölyesindeki üretim süreçlerine ilişkin arşiv niteliği taşıyan fotoğraflar da bu monografinin kapsamını genişleten diğer katkıları oluşturuyor. Tasarımını Emre Çıkınoğlu’nun üstlendiği kitapta, Hadiye Cangökçe ve flufoto (Barış Aras ve Elif Çakırlar) tarafından çekilen sergiden görünüm ve röprodüksiyon fotoğrafları yer alıyor.
Candeğer Furtun başlıklı kitap, Arter Kitabevi’nden satın alınabilir veya kitabevi@arter.org.tr adresi üzerinden sipariş edilebilir. Pazartesi hariç her gün 11.00 – 18.00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebilen Arter Kütüphanesi’nde kitabın sayfaları karıştırılabilir.
17 Nisan Pazar gününe kadar devam eden Candeğer Furtun – Retrospektif Sergisi hakkında detaylı bilgi için bi_özet‘in önceden yer verdiği ilgili haberi incelenebilir.
Candeğer Furtun
Candeğer Furtun, 1964’ten bu yana Şişli’de Hanımefendi Sokak’taki atölyesinde çalışmalarını yürütüyor. Maçka Sanat Galerisi (İstanbul, 2020, 1994, 1988, 1980), Urart Sanat Galerisi (Ankara, 1990), Artisan Sanat Galerisi (Ankara, 1974), Melda Kaptana Sanat Galerisi (İstanbul, 1973), Ankara Oran Yapı Endüstri Merkezi Or-An Sanat Galerisi (Ankara, 1970), Taksim Belediye Sanat Galerisi (İstanbul, 1969) ve Worcester Craft Center’da (Massachusetts, 1963) kişisel sergiler gerçekleştiren sanatçının yapıtları aralarında 15. İstanbul Bienali’nin de bulunduğu birçok grup sergisinde de yer almıştır.
Selen Ansen
Selen Ansen, Arter ile ilk temasını 2011’de küratörlüğünü yaptığı Berlinde de Bruyckere (Yara, 2012) sergisi aracılığıyla kurdu. 2015’te Arter’in küratoryal ekibine katılan Ansen, Marc Quinn (Aklın Uykusu, 2014), It takes two to make an accident (HISK, Belçika, 2015), Her Düşenin Kanadı Yoktur (2016), Kelimeler Pek Gereksiz (2019–2020), Céleste Boursier-Mougenot (offroad v.2, 2019), Cevdet Erek (Bergama Stereotip, 2019–2020) ve KP Brehmer: Büyük Resim (2020–2021) sergisinin küratörlüğünü yaptı; çeşitli uluslararası yayınlara yazılarıyla katkıda bulundu. Ansen, Arter’in Dolapdere’deki yeni binasında hayata geçirdiği Performans Programı’nın da küratörlüğünü üstlendi.