ha:ar’ın “Pulse: Electric Mannerism” Serisi YENİ ESERLER ile (JD Malat Gallery)de!

Impossible Sculptures

Geçtiğimiz aylarda Contemporary İstanbul’daki çalışmaları ile sanatseverlerle buluşan ha:ar (heykeltıraş Hande Şekerciler ve yeni medya sanatçısı Arda Yalkın), Londra’daki ziyaretçilerle 13 Ocak- 12 Şubat 2022 tarihleri arasında JD Malat Gallery’de bir araya gelecek. İkilinin “Pulse: Electric Mannerism” başlığı altında sergilenen üretimlerine plastik sanatlar ile yeni medya teknolojisi arasındaki kesişimi keşfettikleri yeni çalışmaları dahil oluyor.


“Pulse: Electric Mannerism”
Sergi

Sanatçı:
ha:ar ( Hande Şekerciler, Arda Yalkın)
Tarih: 13 Ocak – 12 Şubat 2022
Yer:
JD Malat Gallery, Londra



Hande Şekerciler
ve Arda Yalkın ikilisinin “Pulse: Electric Mannerism” serisi yolculuğuna Ankara’da başlamış; Venedik ve Milano’nun ardından Contemporary İstanbul kapsamında İstanbul’da devam etmişti. Şimdi ise sanatçıların işleri Londra’da yer alan ve aynı zamanda temsilciliklerini de üstlenen JD Malat Gallery’de geniş bir seçki ile yer alıyor. Seçki dahilinde ha:ar’ın ilk defa gösterilecek eserleri arasında; light box çalışmaları, NFT’leri ve ilk örneği Contemporary İstanbul’da bulunan videoları yer alırken, Şekerciler‘in “ecstasy” adlı heykel serisi de merak uyandırıyor.

Sanatçıların çalışmaları, Rönesans ve Barok dönemlerinin büyük ustalarını, geçmişi yeniden yorumlayan bir dizi kompozisyon ile fiziksel ve sanal bir ortamla ilişkilendiriyor. Maniyerist bir etki öneren ha:ar’ın çalışmalarının her bir ögesi mistik pozlarda tasvir edilirken, Barok resmini anımsatan bulutlarla çevrili dramatik bir bedensel gerilim de karakterize ediliyor.

Sanatçıların benimsediği teknoloji, izleyicinin önünde durmak ya da estetik deneyimin odak noktası olmak niyetinde değil; daha ziyade, yeni anlamların keşfedilmesine yardımcı oluyor. İnsanlığın yarattığı medeniyetle, ürettiği teknolojiyle ve varoluş biçimiyle çatışma konularına odaklanan ikilinin sergisinde “İmkansız Heykeller” serisinden işleri de yer alacak. Serinin yeni parçası olan video çalışma da fuar kapsamında ilk kez izleyicilerle buluşacak.

Geçmişi bugünün merceğinden yeniden yorumlamak, kendi zamanımızı anlamamıza nasıl yardımcı olur? 

“Geçmişi bugünün merceğinden yeniden yorumlamak, kendi zamanımızı anlamamıza nasıl yardımcı olur? Postmodernist referans noktalarının kaybıyla karşı karşıya kaldığımızda, kendimizi yönlendirmek için geçmişimizle yeniden bağlantı kuruyor ve vizyonumuzu, günlük hayatı giderek yaygınlaşan teknolojik boyuta taşıyan bir geleceğe dönüştürüyoruz.”

ha:ar’ın üretimleriyle diyalog kuran Şekerciler’in heykelleri, dijital ve somut gerçekliklerin yansımalarını araştırıyor. Sanatçı, Rönesans yankısına dalmış görünen bir insan figüründen yola çıkarak, öznelerin kimliğini altüst ederek, onları saç ve giysi gibi karakterize edici unsurlardan arındırıp özgürleştiriyor. Böylece izleyici bedenleri anonim olarak, herhangi bir sosyal yapının ötesinde görme fırsatı yakalıyor.

Toplumsal meselelere heykel perspektifinden yaklaşan Şekerciler’in figürleri, Helenistik ve Rönesans sanat eserlerinden ilham alıyor. Kıyafet, saç, cinsiyet gibi detaylardan arındırılmış bronz heykeller, çelişkili ve farklı ruh hâllerini yansıtıyor. Sanatçı “farklılığı” sıradanlaştırarak kimliksiz figürler üzerinden ütopik bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Londra’da gerçekleşecek sergiye ayrıca ha:ar ve Şekerciler’in çalışmalarından görsellerin ve özel metinlerin yer aldığı bir kitap eşlik ediyor. 800 edisyonlu, özel baskı kitaba çok yakında J.D.Malat Gallery ve ha:ar İnternet sitelerinden ulaşılabilir.