Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye ve Zamane İstanbulları sergileri paralelinde, 19 Ağustos – 17 Eylül tarihleri arasında yetişkinler için sanatçı atölyeleri düzenliyor. 18 yaş ve üzeri herkesin katılımına açık olan “Fotoğrafın Peşinde: Sanatçılarla Atölyeler” programı Pera Müzesi’nde yüz yüze gerçekleşecek.
“Fotoğrafın Peşinde: Sanatçılarla Atölyeler”
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları
Yürütücüler: Ahmet Sel, Arek Qadrra & Beste Kopuz, Ci Demi, Elçin Acun, Engin Gerçek, Erdem Varol, Mert Çağıl Türkay, Orçun Karamustafa, Seçkin Tercan, Silva Bingaz
Katılım: 18 Yaş ve Üzeri Herkese Açık, Ücretli
Tarih: 19 Ağustos – 17 Eylül 2023
Yer: Pera Müzesi, Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No: 65, Beyoğlu/İstanbul
Zamane İstanbulları sergisinden ilham alan atölyelerin yürütücülüğünü, sergi sanatçılarından Ahmet Sel, Ci Demi, Erdem Varol, Silva Bingaz ile mimari fotoğrafçı Engin Gerçek ve sanatçı ikilisi Arek Qadrra & Beste Kopuz üstleniyor. Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisine yönelik atölyelerde ise katılımcılara fotoğraf sanatçıları Orçun Karamustafa, Elçin Acun, Seçkin Tercan ve Mert Çağıl Türkay eşlik ediyor.
Pera Müzesi Öğrenme Programları, Isabel Muñoz: Yeni Bir Hikâye sergisi kapsamında, ünlü sanatçının eserlerini ortaya çıkarırken kullandığı tekniklerden esinlenen atölyeler tasarladı.
İmgenin Gizemi: Siyah Beyaz Fotoğraf atölyesi hem geçmiş projelerinde hem de Pera Müzesi’nde sergilenen eserlerinde ağırlıkla siyah beyaz çalışan Isabel Muñoz’un pratiğinden ilham alıyor. Orçun Karamustafa yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede katılımcılar, soyutlama, gizem ve hayal gücünü içinde barındıran siyah beyaz fotoğrafların inceliklerini öğreniyor; fotoğrafta kompozisyon, ışık kullanımı ve pozlama teknikleri hakkında bilgi sahibi oluyor.
Elçin Acun ve Seçkin Tercan yürütücülüğünde düzenlenen Stereoskopik Fotoğraf atölyesi, Isabel Muñoz’un altın varak kullanarak cam üzerine uyguladığı baskılar gibi farklı “görme biçimleri” ve etkileyici ışık kullanımından yola çıkarak tasarlandı. Atölyede, fotoğrafta üç boyutun uygulama alanı kabul edilen stereoskopik fotoğraf tekniğini öğrenen katılımcılar, çektikleri fotoğraflara derinlik ve boyut kattıktan sonra, ürettikleri kareleri 3B gözlüklerle üç boyutlu izleme fırsatı buluyor.
Isabel Muñoz’un deneysel baskı tekniklerini kullandığı fotoğrafçılık pratiği ile Zamane İstanbulları’nın çok katmanlı kavramsal çerçevesini bir araya getiren Cyanotype Baskı atölyesinin yürütücülüğünü Elçin Acun ve Mert Çağıl Türkay yapıyor. Atölyede, “mavi baskı” olarak da adlandırılan Cyanotype tekniğini keşfeden katılımcılar, İstanbul’a ait seçtikleri malzemeleri ve oluşturdukları negatifleri farklı yüzeylere uygulayarak kendi fotoğraf baskılarını üretiyor.
İstanbul’da yaşayan 11 fotoğraf sanatçısının kente dair güncel görsel anlatılarını bir araya getiren Zamane İstanbulları sergisinden ilhamla hazırlanan atölyelerde katılımcılar, sanatçılardan öğrendikleri tekniklerle kendi İstanbul’larını yeniden yorumluyor.
Erdem Varol ve Ci Demi’nin yürütücülüğünde gerçekleşen Merceğimde İstanbul: Kenti Fotoğraflamak atölyesi, katılımcıları İstanbul’un farklı yüzlerini keşfetmeye; alışılageldik turistik imgelerin dışına çıkıp kenti farklı açılardan görmeye ve yeniden yorumlamaya davet ediyor.
Ekin Özbiçer’in Zamane İstanbulları sergisindeki fotoğraflarından ve Oto-oryantalizm adlı video yerleştirmesinden ilham alan Kentin Sesleri: Kolektif Harita Yapımı atölyesinin yürütücülüğünü, Beste Kopuz ve Arek Qadrra üstleniyor. Pera Müzesi ve çevresinde “kentin farklı seslerini fotoğraflayan” katılımcılar, daha sonra hafıza, ses, hikâye ve fotoğrafik imge gibi kavramlar çerçevesinde kolektif hafıza hikâyelerinin yer aldığı bir harita tasarlıyor.
İstanbul’un Yapılarını Fotoğraflamak atölyesinde, Pera Müzesi çevresindeki binaları Engin Gerçek ile birlikte, yapı fotoğrafına özel lenslerle fotoğraflayan katılımcılar, birer hafıza mekânı olan yapıların izinden giderek farklı bir zamane İstanbul’u anlatısı yaratıyor. Çekimlerin ardından fotoğrafların sanatçının eşliğinde bilgisayara aktarılarak işleneceği atölye, fotoğrafa ve mimarlığa ilgi duyan herkese açık.
Zamane İstanbulları sergisinde göç kavramına odaklanan portre fotoğraflarıyla yer alan Ahmet Sel, Portrelerle Hikâye Anlatımı atölyesinin de yürütücülüğünü üstleniyor. İstanbul’daki göçmenlerin yaşadıkları yerlerde ya da çalışma mekânlarında fotoğraflandığı Bizim Orada serisini sanatçıyla birlikte inceleyen katılımcılar, portre fotoğrafçılığı ve portrelerle hikâye yaratma yöntemi hakkında bilgi ediniyor.
Fotoğrafın Anlatı Ormanlarında Gezinti atölyesi, Zamane İstanbulları sergisine Diplerdeki Dönüştürücü Ruh serisiyle katkıda bulunan ve fotoğrafın temelini bir yakınlaşma olarak yorumlayan Silva Bingaz yürütücülüğünde gerçekleşiyor. Farklı sanatçıların fotoğraf yolculuğundaki ortak noktaların ve izledikleri rotaların keşfedileceği iki seanslı atölyede, fotoğrafta öznel bakış açısının geliştirilmesi amaçlanıyor.
Biletler Biletix’ten temin edilebilir. PERAkart AİLE’lilere özel indirim uygulanıyor.
Atölye Programı
- İmgenin Gizemi: Siyah Beyaz Fotoğraf
19 Ağustos Cumartesi, saat: 14.00 - Merceğimde İstanbul: Kenti Fotoğraflamak
20 Ağustos Pazar, saat: 14.00 - Kentin Sesleri: Kolektif Harita Yapımı
27 Ağustos Pazar, saat: 14.00 - Cyanotype Baskı
2 Eylül Cumartesi, saat: 14.00 - İstanbul’un Yapılarını Fotoğraflamak
3 Eylül Pazar, saat: 14.00 - Portrelerle Hikâye Anlatımı
8 Eylül Cuma, saat: 19.00 - Stereoskopik Fotoğraf
9 Eylül Cumartesi, 14.00 - Fotoğrafın Anlatı Ormanlarında Gezinti
15 Eylül Cuma, saat: 19.00
17 Eylül Pazar, saat: 14.00
Ayrıntılı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr
Ahmet Sel
Belgesel fotoğraf ve portre fotoğrafçılığı alanlarında çalışan sanatçı, Paris-X’te (Université Paris Nanterre) iletişim, INA’da (Institut National de l’Audiovisuel, Paris) televizyon haberciliği eğitimi aldı. 1980-2010 yılları arasında Paris ve Moskova’da yaşadı, çeşitli televizyon kanalları ve fotoğraf ajanslarında muhabir olarak çalıştı ve yöneticilik yaptı. Çalışmalarını toplumsal değişim ve kriz dönemlerinde bireylerin hikâyeleri üzerine yoğunlaşarak sürdüren sanatçının Fransa ve Türkiye’de yayınlanmış kitapları bulunuyor. 2003’te portre kategorisinde “Fujifilm Press Photo Awards France”, 2004’te Kanada’da fotoğraf ve metin dalında “National Magazine Awards Foundation” büyük ödülünü, 2022’de Saraybosna Fotoğraf Festivali’nde portre kategorisinde birincilik ödülünü almıştır.
Arek Qadrra
Evren, kainat, metafizik ve bu bağlamda kent ve yaşam kavramlarından yola çıkan sanatçı, kavramsal sanat, medya sanatı, resim, fotoğraf ve enstalasyonları ile multidisipliner bir tarzda çağdaş sanat çalışmalarına güncel olarak İstanbul’da devam ediyor. Mannheim’ “CAPTCHA Tasarım Festivali”nde yer aldı. BASE 2017’nin ardından; 2018’de “Yaşayan Mekan Yaşanan Mekan” (GAPO-SALT – İstanbul), “Düşler Ülkesi Troya” (Çanakkale Piri Reis Müzesi), “Düşler Ülkesi Troya” (Darphane-i Amire – İstanbul), “Duvar Kağıt Makas” (Space Debris- Orijin Sanat), ”Gallery Space+D” (Digilogue), “Sonar Istanbul” (ZorluPSM), ”İstanbul’da Şifa Bulmak” (Karşı Sanat Çalışmaları, Yaklaşım Tüneli Taksim) sergilerine katıldı.
Beste Kopuz
Multidisipliner tarzda üretim yapan sanatçı, çalışmalarında kent tarihi, mekânın hafızası ve arşivsel çalışmalar yürüterek yer ile kurulan katmansal ilişkiler ağı üzerine eğiliyor. Çalışmaları; Mamut Art Project 2017, BASE 2017, CAPTCHA Design Festival, Mixer, Space Debris, Şehre BAK gibi hem yurt içi hem de yurt dışı platformlarda sergilendi. 2019 Kasım ayında Versus Art Project’te “Kazıklıköy” isimli ilk kişisel sergisini açtı. İstanbul’da yaşamakta ve Hacettepe Güzel Sanatlar Enstitüsü resim bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
Ci Demi
Fotoğraf hikâyecisi ve eski bir reklam yazarı. Fotoğrafı, İstanbul’a ve onun kişisel psiko-coğrafi okumalarına odaklanıyor. Bir dönem foto muhabirliği yapan sanatçı, belgesel fotoğraf yaklaşımını, otobiyografik bir hikâyeleştirme ile harmanlıyor. Fotoğrafı ve hikâyeciliğini bütünüyle İstanbul’un sahnelerine adayan sanatçı, kitaplaştırmak üzere gerçekleştirdiği çalışmalarını yine bu şehirde sürdürüyor.
Elçin Acun
1982 İzmir doğumlu Elçin Acun, lens tabanlı kavramsal işler üreten bir sanatçı ve akademisyendir. Yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde tamamlayan Acun, aynı bölümde Sanatta Yeterlik eğitimine devam etmekte ve çalışmaktadır. Kendi bedeni üzerinden performatif vurgular yapan sanatçının işleri beden, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, kamusal alan-özel alan, görünürlük, kadın ve kuir gibi aynı zamanda kendi hayat dinamiği içinde toplumsal olarak varlık sorgulamasını da içeren düşünceler etrafında şekillenir. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli kişisel ve karma sergiler gerçekleştirmiştir. İstanbul’da yaşayan Acun bağımsız kuir bir sanat inisiyatifi olan KOLİ Art Space’in kurucularındandır ve PLATFORM by GAPO üyesidir.
Engin Gerçek
Kurucusu olduğu Studio Majo’da mimari fotoğraf ve görsel tasarım üzerine hizmetler veren sanatçı, aynı zamanda sosyal belgeleme alanında kişisel işler de üretmektedir. Medipol Üniversitesi-Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nde fotoğraf dersleri vermektedir. Mimari fotoğraflarda yapının özelliklerini ve estetiğini öne çıkaran, çekim sonrası müdahalelerle desteklenen bir süreç benimserken; sosyal belgeleme işlerinde sokağın gerçeküstücülüğü vurgulamak için çekim sonrası müdahale içermeyen kareler üretmeyi amaçlamaktadır.
Erdem Varol
Hemen her gün fotoğraf çekerek, yazarak ve çizerek hayatta kalıyor. Basılı yayınlara özel bir ilgisi olan sanatçı, 2017’den bu yana dört sanatçı kitabı yayımladı ve fotoğrafları iki kolektif sanatçı kitabında yer aldı. İstanbul’da yürüyor ve üretiyor.
Mert Çağıl Türkay
1987 İstanbul doğumlu olan Mert Çağıl Türkay, lisans, yüksek lisans, sanatta yeterlik eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde tamamlamıştır. “International Print Triennial / Interfaces”, “Realm- Eyes On / Monat der fotografie Wien”, “Mamut Art Project”, “TÜYAP Sanat Fuarı”, “Aspects of Balkan Photography” gibi birçok ulusal ve uluslararası platformdaki sergilerde ve atölye çalışmalarında yer almıştır. Fotoğraf, alternatif fotoğraf baskı teknikleri, enstalasyon ve video projeleri üretmektedir. Tonalite, doku, malzeme ve detayların manipülasyonu ile duygusal ve sembolik olarak ortaya çıkan çağdaş ve avangart görüntüleri aktarabilen alternatif fotoğraf baskı tekniklerini kullanır. Eserlerinde çoğunlukla kuir teori ve cinsiyet vurgusu, beden-iktidar ilişkisi ve bedenin protesto amaçlı kullanımı görülür.
Orçun Karamustafa
1991 doğumlu fotoğrafçı sokak ve doğa fotoğrafçılığına odaklanıyor, manzaraların ve müzikal monografilerin zaman çizelgelerini fotoğraflamayı amaçlıyor. “Kalan” adlı bir belgesel film çekti ve birçok master projede iş birliği yaptı. Ayrıca, Preus Müzesi – Norveç Ulusal Fotoğraf Müzesi aracılığıyla “Juried Exhibition Photography Day Queer Edition 2022” kapsamında “Photography Day – queer” edisyonundaki katılımcılardan biri oldu. “Our Queens” adlı fotoğraf serisi, Belgrad’taki Merlinka – International Queer Film Festival’da sergilendi. İstanbul’da yaşıyor ve üretimlerini sürdürüyor.
Seçkin Tercan
1987 Kıbrıs doğumlu Seçkin Tercan, lisans ve lisansüstü eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nde tamamlamıştır. Aynı bölümde akademisyen olarak çalışmaktadır. “Parça – Bütün” başlıklı ilk kişisel sergisini Mart 2006 yılında Lefkoşa’da açmış ve 2013 yılında Indiana Üniversitesi, Alfred Kinsey Enstitüsü’nde araştırmacı ve misafir sanatçı olarak bulunmuştur. Nü ve portre üzerine yoğunlaştığı çalışmaları kurgusal anlatı fotoğrafı diliyle biçimlenmektedir. Beden ve formu merkeze taşıdığı görüntülerde yanılsama olgusunu etkin biçimde kullanmayı hedefler. Kurgusal ve beden odaklı fotoğraflarında cinsiyet, erkeklik ve mekân kavramlarını sorgular. Stereoskopik fotoğraf tekniğini arkeolojik mekân ve nesneler üzerinde uygulamakta aynı zamanda nü çalışmalarında bir anlatı biçimi olarak kullanmaktadır. Halen yürütülmekte olan Heraion Teichos Antik Kenti Kazısı ve Perinthos/Herakleia Antik Kenti kazılarında ekip üyesidir.
Silva Bingaz
Türk ve Ermeni asıllı bir fotoğrafçı olan Silva Bingaz (d. Malatya) İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Eserlerinde, insan ruhunun yarattığı değerlere ve otoritenin dayattığı hiyerarşiden korunma çabalarına odaklanarak insan ruhunu en yalın şekilde ortaya koymaya çalışıyor. Kent manzaraları ve birey portreleri; doğum ve ölüme, erkekliğe ve güce, aşka ve bilinmeyene gönderme yaparken, zaman ve mekânın sınırlarının ötesinde bir şehrin üzerindeki perdeyi kaldırmaya çalışıyor.