(.artSümer)’de Ekin Saçlıoğlu’nun “Parçalı” Sergisi…

Afiş Tasarım: Elif Aktaş, Meli Rumeysa Öztürk

Ekin Saçlıoğlu’nun “Parçalı” isimli sergisi, 6 Mayıs tarihine kadar .artSümer’de sanatseverlerle buluşuyor.


“Parçalı”
Sergi

Sanatçı: Ekin Saçlıoğlu
Tarih: 18 Mart – 6 Mayıs 2023
Yer: .artSümer, Beyoğlu / İstanbul


Sergi tanıtım metninde “Parçalı” şöyle ifade ediliyor:

“Kelime anlamıyla; bir bütünden ayrılan veya artakalan, bir bütünden kopmayı veya birkaçı bir araya geldiğinde bütünü oluşturan şeylerin her birini temsil eden ‘parça’ kelimesi, Ekin Saçlıoğlu’nun sergisinde yer alan çalışmaları kapsamında farklı okumalara kapı aralıyor. Kelime bir taraftan, hızla akan zaman içinde bireyin kendini konumlandırmakta güçlük çektiği dört duvarı ve zoraki sorumluluk hallerinin eşiğinde gel-gitler yaşayan zihinleri temsilen yapıtlarla bütünleşiyor. Diğer taraftan, tetikleyicilerin baskın gelen gücü neticesinde bölünen şeylere, rengarenk ama bir o kadar tekinsiz görünen yapılara referans verebiliyor. Anlamsal karşılıklarının ötesinde, sanatçının pratiğinde görünür kıldığı üretim yöntemlerinin tekniksel bir karşılığını da izleyicilere açıkça sunmuş oluyor.

Saçlıoğlu’nun yapıtlarında sıklıkla görülen canlı-cansız, gerçek-kurmaca, nesne-özne, doğa-insan, organik-inorganik gibi ikilikler Parçalı’da, sanatçının pandemi dönemindeki içsel deneyimi ve anlamsal karşılığı farklı okumalara olanak sağlayan ev olgusunun eklemlenmesiyle birlikte yeniden ön plana çıkıyor. Farklı malzemelerin bir araya gelerek melez dokular oluşturduğu resim ve heykellerde, tanıdık ama bir o kadar da tekinsiz görünen yapılar yeni birlikteliklere kapı aralıyor. Resimlerde ve kullanılmış mobilyalarla iç içe geçen heykellerde yer alan kimi formlar, sembolik olarak sanatçının kendisini ve ailesini temsil ediyor.

Ekin Saçlıoğlu, Aynada Biz, 2023

Sanatçının Bunlar Fabl Değil Çocuklar (2017), Dünya Kalıntısı ve Yeni Çiçekler (2018) sergilerinde göze çarpan insan-merkezci olmayan bakış açısının yanı sıra, heykellerle beraber büyük boy desenlerin yer aldığı Acayip Yapı (2018) serisindeki Dünya’ya ait farklı materyallerin bir araya gelerek birer yapı oluşturması, bu yapıların sökülüp parçalanarak tortulara dönüşmesi ve kalan parçaların zaman içerisinde yeniden bir araya gelerek hem tanıdık hem de farklı yeni bütünlükler oluşturması fikri, Parçalı’daki çalışmaların gelişim evrelerini oluşturuyor.

Resim, heykel, desen, yerleştirme gibi farklı disiplinlerde, zengin bir malzeme çeşitliliği ile üreten Ekin Saçlıoğlu, çok çeşitli ikiliklere, ters yüz edişlere, bellek ve anılara, rüyalara, hikayelere, hayvan ve bitkilere, farklı türlerin ve dünyaların birbirleriyle olan ilişkilerine odaklandığı pratiğini, Parçalı’da bir araya getirdiği çalışmalarıyla yeni melez formlar ve düşünceler üzerinden yaşatmaya devam ediyor.”