Tasarım İnisiyatifi, belirlediği konularda veya yeni fikirlerle deprem sonrası yaşama katkı sunmak isteyen tüm tasarımcıların, akademisyenlerin ve öğrencilerin bireysel olarak ya da kendi oluşturacağı ekiplerle “inisiyatif” alması için açık çağrı yapıyor:
Biz Kimiz
Deprem sonrası yaşama yönelik projeler geliştirmek üzere gönüllü olmuş, tasarım fakültelerinin öğrencileri, mezunları ve akademisyenleriyiz.
Amaç ve Hedefimiz
Amacımız, “deprem sonrası yaşam” odağında, farklı disiplinlerin birlikteliğinde veya meslek yetkinliğine sahip olduğumuz alanlarda; problemleri tespit etmek, öngörülerde bulunmak ve çözümler üretmeye çalışmaktır. Hedefimiz, tüm aşamalarında sadece gönüllü olarak, hiçbir ticari kaygı gütmeden, depremden etkilenen hayatları tekrar güzelleştirmek ve yaşam kalitesini artırmaktır.
Tasarım İnisiyatifi olarak yapabileceklerimizin sınırlarını bilerek, en hızlı ve ulaşılabilir çözümleri sınıflandırarak, kolektif çalışmanın avantajını kullanarak, deneyim sahibi olduğumuz alanlarda fikirler üretiyoruz. İlk etapta mobilya ve ürün tasarımı ölçeğinde başlattığımız bu oluşumu, süreç içinde tasarımcıların dahil olmak istediği konuları ve çalışma arkadaşlarını bulabildiği, yapılan tüm çalışmaların açık kaynak olarak toplum yararına paylaşılacağı bir tasarım platformuna geliştirme gayretindeyiz.
Belirlediğimiz konularda veya yeni fikirlerle katkı sunmak isteyen tüm tasarımcıların, akademisyenlerin ve öğrencilerin bireysel olarak ya da kendi oluşturacağı ekiplerle “inisiyatif” alması için açık çağrı yapıyoruz.
Öncelikli Proje Başlığımız (Aktif Çağrı 15.02.23)
6 Şubat Depremi ve geçmişte gerçekleşen depremler sonrasında ortaya çıkan ihtiyaçların belirlenmesine yönelik araştırma veya tespitler odağında; çadır kent, konteyner kent, yurtlar gibi deprem sonrası yaşam alanlarında kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak üzere hafif strüktür mobilya ve ürünler tasarlanacaktır. Birinci malzeme seçeneği olarak oluklu mukavva (cardboard) düşünülmektedir; ancak farklı malzeme alternatifleri de değerlendirilebilir. Önceliğimiz, düşük maliyet, hızlı üretim ve lojistiktir. Malzeme hakkında öngörülen en büyük dezavantaj nem, rutubet ve darbe dayanıklılığının az olmasıdır.
Hedefler
- Belirlenen başlıklara yönelik karton mobilyaların geliştirilmesi, üretim şablonları ve kullanım kılavuzlarının hazırlanması,
- Mobilyaların kullanıcıya göre detaylandırılması, çok işlevli ve tasarım kimliğine sahip olmaları (analiz yapılıp mevcut mobilyalar iyileştirilebilir/geliştirilebilir).
Bu başlık için çalışmalarımızda tartışılan ve özellikle dikkat edilmesi gereken özelliği “kullanıcının iyi hissetmesidir”. Atık karton görüntüsünden uzak “tasarlanmış” mobilyalar olması ve mekânları kişiselleştirmeye yönelik değer katabilmesi çok önemlidir!
Yapılan tüm mobilyalar önceliğe göre üretilecek ve bölgeye gönderilecektir. Bu nedenle tasarımların Türkiye’de kullanılan yaygın oluklu mukavva ölçülerine uygun olarak mümkün olan en az fire ile üretilmesi gerekmektedir.
Projenin dijital ayağında ise tüm mobilyaların “açık kaynak” olarak paylaşılması vardır. Bu sayede depremzedeler veya üreticiler mobilyalara/ürünlere ihtiyaç duyulan her yerden ulaşabilecektir. Ayrıca tasarlanacak diğer projelerin paylaşıldığı, ihtiyaç sahiplerinden taleplerin alındığı, ürünler geliştirmek üzere ekiplerin bir araya gelebileceği bir altyapısı olması öngörülmüştür.
Belirlenen Bazı Çalışma Başlıkları (hafif strüktür mobilya)
- Yaşlı ve çocukların bakımı (çadır ve konteyner içi)
- Bireysel alan ve mahremiyet (ışık ve ses için ayırıcılar)
- Çadır / konteyner içi yemek (Yer sofrası, çay, kucak tepsisi, yemek masası mutfak düzenleyicileri)
- Çocuklara yönelik oyun, oyuncak ve mobilyalar
- Depolama, güvenlik
- Dış Mekân: kreş, anaokulu, yemek yeme/hazırlama alanı, kütüphane ibadethane, posta veya kargo kutusu, spor, hayvan bakımı
- Atık yönetimi (geri dönüşüme uygun – organik – karma)
- Ayakkabılık ve çadır önü depolama (Çadır-Konteyner içi ayakkabı kullanılmayacağı varsayıldığı için)
Dijital Başlıklar
- Açık kaynak internet sitesi ve uygulama altyapısı (UX-UI)
- Yönlendirmeler – Çadırların kişiselleştirme veya numaralandırması
- Kullanım kitapçıkları ve eğitici (yönlendirici) grafik çalışmalar
Çalışmalarımızda Tartışılan Diğer Başlıklar:
- Isıtma, soğutma (çadır içi, yemek, ilaç, yatak vb.)
- Seyyar tuvaletler – soba/baca – aydınlatma – kişisel bakım ve sağlık kitleri – enerji verimliliği – konteyner sistemleri
- 3B baskı ürünlerle tamir ve yedek parça ağının oluşturulması
- Pedagog kontrolünde yeni masal ve hikâyelerin üretimi ve görselleştirilmesi ve bazı dijital uygulamalar
- İç mimarlık ve ürün ölçeğinde geçici barınaklara yönelik standartların belirlenmesi, kılavuzların oluşturulması
KATKI SAĞLAYABİLECEĞİNİZ ALANLAR
- Çalışma başlıklarında belirtilen yönelik tasarlanacak tüm hafif strüktür mobilyalar ve üretimlerine yönelik şablonların hazırlanması (İlk etap çalışma için mevcut ürün çözümleri incelenip geliştirilebilir).
Çalışmakta olduğumuz öncelikli konu başlığımızdır ve aramıza katılan tüm gönüllülerden bu çalışmaya katkı sağlamasını beklemekteyiz.
- Web sitesi ve uygulamaların geliştirilmesi (UX-UI- Yazılım)
- Kullanım kılavuzları, görselleştirmeler, yönlendirmeler (Grafik)
- Araştırma, rapor, koordinasyon, iletişim
- Malzeme araştırma ve geliştirme (mühendislik bölümleri)
Öngörülen geçici konaklamalar süresince, depremden etkilenen hayatları tekrar güzelleştirmek ve yaşam kalitesini artırmak için tasarlanacak ve platformumuz üzerinden açık kaynak olarak paylaşılacak her türlü proje.
Çalışmalarda gönüllü olmak için tasariminisiyatifi@gmail.com adresine mail atabilir ya da paylaşılan formu doldurabilirsiniz. Detaylı bilgilendirme ve katkı için proje koordinasyon ekibine ulaşabilirsiniz.
Öğr. Gör. Eren Yünür | eyunur@etu.edu.tr
TOBB Üniversitesi – İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
Öğr. Gör. Çağlar Şahin | csahin@etu.edu.tr
TOBB Üniversitesi – Endüstriyel Tasarım Bölümü
Dr. Öğr. Üyesi. Emre Seles | emres@baskent.edu.tr
Başkent Üniversitesi – İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
Dr. Öğr. Üyesi. Barış Yakın | baris.yakin@tedu.edu.tr
TED Üniversitesi – İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü