(TEPTA Aydınlatma) 30.Yıl Kutlamalarını “Kenizé Mourad” Konferansıyla Sonlandırdı!

TEPTA Aydınlatma, 30. yıl etkinlikleri kapsamında 150 kişilik bir davetli grubunu İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ağırladı.

TEPTA, 30. yıl kutlamalarının kapanışını Osmanlı İmparatorluğu’nu Osmanlı imparatorluk ailesinin bir üyesi gözüyle anlattığı kitapları ile büyük başarılara imza atan, V. Murad’ın kızının torunu Kenizé Mourad’ın konuşmacı olduğu konferans ile yaptı. 150 kişilik bir davetli grubunun yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, TEPTA’nın mevcut aydınlatma düzeninin iyileştirilmesi yönünde destek sağladığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleşti.

Etkinlik, TEPTA’nın Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım’ın takdimi ve uzun yıllardır İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin yanı sıra pek çok kültür sanat mâkanına ve etkinliğine destek sağlayan firmanın Kurucusu Robi Ebeoğlu’nun teşekkür konuşması ile başladı. 

Ebeoğlu, pandemi sebebiyle 2022 boyunca gerçekleştirmek durumunda kaldıkları 30.yaş kutlamalarının sonuncusunda, hayat hikayesi ile engin bir deniz olan Kenizé Mourad’ı, mimarisi Emre Arolat tarafından tasarlanıp gerçekleştirilerek sanat dünyasına kazandırılmış olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ağırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. 

Konuşmasına 30 küsur yılı geride bırakan TEPTA’nın davetlisi olarak orada olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek başlayan Mourad, Hintli babasından aldığı ismini kullanmak yerine Kenizé Mourad ismini almayı tercih etmesinin nedenlerinden bahsederek devam etti. II. Dünya Savaşı başlarında Paris’te doğan Mourad’ın, doğduğu yerde 15 yıl boyunca sürdürdüğü gazetecilik hayatını bırakarak, büyük annesi V.Murad’ın kızı Hatice Sultan’ın Lübnan’dan başlayan, annesi Selma Hanımsultan’ın Hindistan’da süren ve Paris’e uzanan kökenine dair arayışından ve bu süreçte pek çok zorlukla edindiği bilgileri kaleme alışına dair hikayesinden bahsettiği sohbet, davetlilere aidiyet duygusu ve adanmışlık durumu arasındaki bağlantıyı düşündürdü. 

Davetlilerin sorularıyla yoğun ilgi gösterdikleri sohbet, Robi Ebeoğlu’nun, Mourad’ın ricası doğrultusunda Nesin Vakfı’na sağladıkları katkıyı, etkinliğin özel davetlisi olarak yanlarında olan eski vakıf yöneticisi Ali Nesin’e sunması ile devam etti. 

Etkinlik, TEPTA’nın Aqua Creations, Bover, Diesel Living with Lodes, Kndl, Catellani&Smith, Lodes, Masiero ve Stilnovo markalarının yer lambaları ve taşınabilir aydınlatmaları ile aydınlatıldı. Davetliler, kokteylde Kenizé Mourad ile sohbet etme ve kitaplarını imzalatma fırsatı buldular.

TEPTA ışık, mekân ve sanat temalı söyleşi ile başlayıp, felsefe ve deneyim konularında devam ettirdiği 30.yıl buluşmalarını, tarih çerçeveli bu konferans ile sonlandırdı.

TEPTA Aydınlatma, 30.yılını, yayınlar, söyleşiler, buluşmalar, sponsorluklar ve iz bırakan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Yerebatan Sarnıcı, Moda İskelesi gibi önemli projelerle dolu bir yıl olarak geçirdi. 

TEPTA, “İstanbul Apartmanları” kitabına basım desteği sağlayarak başladığı 30.yıl kutlamalarını, SAHA Stüdyo’da, Kurşunlu Han’da, ArtHan Gallery‘de, 17. İstanbul Bienali mekanlarından Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda ve Odunpazarı Modern Müze’de (OMM) gerçekleştirdiği birbirinden farklı temalarda kurgulanmış buluşmalar ile devam ettirmişti.  

TEPTA’nın etkinlikleri hakkında bilgi almak ve duyurulardan haberdar olarak katılmak için web sitesi üzerinden e-bültene kayıt olunabilir.


Kenizé Mourad
II.Dünya Savaşı başlarında Paris’te doğdu. Annesi, padişah V.Murad’ın torunu Selma Sultan’dı. Babası ise Badalpur racasıydı. İki yaşında annesini yitiren Kenizé Mourad, Paris’te büyüdü. Babasını 21 yaşında tanıdı. Yükseköğrenimini Paris’te tamamladıktan sonra on beş yıl boyunca bazı Fransız dergilerini Ortadoğu muhabirliğini yaptı. Kendi hikayesini kaleme aldığı ilk eseri Les Jardins de Badalpour (Badalpur’un Bahçeleri) 1998’de yayınlandı. Gazeteciliğe ara verdiği bir süre, annesi Selma Sultan’ın hayatını anlattığı Saraydan Sürgüne’yi yazdı. Bu roman, Fransa’da milyonlar sattı. Yirmiye yakın ülkede yayınlandı. 20’3’te Toprağımızın kokusu Filistin ve İsrail’in Sesleri basıldı. 2010 yılında Begüm adlı romanı yayınlandı.

TEPTA Aydınlatma
1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası bakım servislerine kadar yaygındır. TEPTA, çalışmalarında başarıyı, mimarlardan, pazarlama uzmanlarından ve teknik ekipten oluşan deneyimli kadrosu ile sağlar.

TEPTA böylesine geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini 30 yıldır temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Tasarım ve kaliteleriyle öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Lodes, Roger Pradier, Lasvit, Brand van Egmond, Catellani and Smith, Cini and Nils, Kundalini, Aqua Creations, Linea Light Group, ilFanale, Torremato, Bover, Neri, Forestier, Diesel Living for Lodes, Martinelli Luce ve Terzani olarak sayılabilir. 100.000’in üzerinde ürün çeşidine sahip olan TEPTA Aydınlatma’nın Levent’teki 4 katlı mağazasında bu yelpazenin küçük ama çarpıcı bir bölümü sergilenmektedir. TEPTA ayrıca yerel tasarımın da destekçisi olarak mağazasında yerel aydınlatma tasarımcılarının son tasarımlarını sunmaktadır.

Bütün bunların yanında TEPTA sunduğu hizmetler arasında özel üretim ürünler de bulunmaktadır. Projelerin bütünlüğünün öncelikli olduğu durumlarda, mimarların, tasarımcıların, elektrik mühendislerinin ve son kullanıcıların özel istekleri doğrultusunda teknik, estetik ve ekonomi üçgeninin birleştiği en uygun noktayı, gerçekleştirdiği üst kalitedeki üretimlerde sağlayan TEPTA, bu özelliği ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında iyi, hızlı ve güvenilir bir çözüm ortağıdır.

Bugüne dek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok projeye imza atmış olan TEPTA’nın önde gelen projelerinin arasında Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı, Bakü Haydar Aliyev Müzesi ve Haydar Aliyev Parkı, İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk Havalimanları, Amerikan Konsolosluğu, Van Kalesi, IKSV, ARTER, SSM, The Seed, İznik Vakfı, Acıbadem ve Liv Hastaneleri, İzmit ve Kayseri saat kuleleri, Edirne Muradiye ve Selimiye Camileri, Azerbaycan Şemkir Kilisesi, Şırnak Kırmızı Medrese gibi ilgi çekici işler de bulunuyor. TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor. 2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekân aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatması da TEPTA tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, iki kez Venedik Bienali, Mimarlık sergilerini aydınlatmasının yanında, İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, dönemsel olarak Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin yanı sıra 17.İstanbul Bienali’nin aydınlatma sponsorluğunu üstlenmektedir.

TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır. | www.tepta.com