(İKSV) ve (Mercedes-Benz Türk) İş Birliğinde Sanatçı Destek Fonu!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Mercedes-Benz Türk, 35 yılı aşkın süredir yürüttükleri iş birliğinde yeni bir adım daha atıyor. İki kurumun iş birliği ile hayata geçirilen Sanatçı Destek Fonu (SaDe) ile sanatçıların sanatsal gelişimlerine katkıda bulunulması hedefleniyor.


“SaDe: Sanatçı Destek Fonu”

Başvuru: Çevrim İçi


Bu kapsamda 31 Ekim tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısında; Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Mercedes-Benz Türk Kurumsal İletişim Müdürü Miray Demirel, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner ve İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer’in katılımıyla SaDe‘ye dair detaylar aktarıldı.

Süer Sülün

Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Bugün İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile yan yana sürdürdüğümüz yolculukta yeni bir dönüm noktasındayız. Uzun yıllardır devam eden kadim iş birliğimizi SaDe ile farklı bir noktaya taşıyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak kurulduğumuz günden bu yana ülkemizin gelişmesinde büyük öneme sahip eğitimi, kültür sanatı ve sporu destekliyoruz. Bu alanların tümünde özellikle fırsat eşitliğinin altını çiziyoruz. Bugün ilk adımını attığımız SaDe (Sanatçı Destek Fonu) ile de sanatı ileriye taşıyacak sanatçılarımızla ülkemizin geleceğine katkı sağlayacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner de SaDe hakkında şunları söyledi:

“İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın en önemli amaçlarından biri yeni sanatsal üretimlere ve sanatçılara destek olmak. 50 yıldır da bu amaç için pek çok projeyi hayata geçirdik. SaDe ile de sanatçıların üretimlerini gerçekleştirmeleri için onları desteklemeyi, güncel sanat alanında çalışan sanat profesyonelleri ile buluşturmayı ve kendi deneyimlerimizi paylaşarak onları güçlendirmeyi hedefliyoruz. Uzun yıllardır sanatın farklı alanlarında bizlere destek veren Mercedes-Benz Türk ile bu projede de güçlerimizi birleştirmekten dolayı çok mutluyuz. Uzun soluklu olmasını planladığımız bu projede yanımızda oldukları ve bizi destekledikleri için kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Süer Sülün, Bige Örer, Miray Demirel, Görgün Taner

Projeyle ilgili olarak İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer de şu bilgileri paylaştı:

“Uzun yıllardır gerçekleştirdiğimiz farklı programlar aracılığıyla sanatsal üretimi destekliyor, sanat profesyonelleri, sanatçılar ve izleyiciler için karşılaşma ve buluşma alanları kurguluyoruz. Mercedes-Benz Türk ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz SaDe ile her yıl 5 sanatçının üretimini desteklemek için finansal katkı sağlamanın yanı sıra program boyunca sanatçıların sanatsal gelişimlerini çok daha güçlü bir seviyeye taşımalarına yardımcı olmayı umuyoruz. Programa seçilen sanatçılar; araştırma süreçlerinde kültür sanat profesyonelleriyle bir araya gelme, kendilerini geliştirmelerine katkı sağlayacak mentorlarla çalışma ve yılsonunda da projelerini sergileme imkânı bulacaklar. Mercedes-Benz Türk ile farklı alanlarda faaliyet gösteren sanatçılara destek olmaya devam etmeyi ve SaDe’yi uzun yıllar boyunca sürdürebilmeyi umuyoruz.”

Sanatçıların sanatsal gelişimlerine katkı sağlanması hedefleniyor
SaDe, dijital ve görsel sanatlar alanlarında faaliyet gösteren, üretimlerine Türkiye’de devam eden sanatçıların sanatsal gelişimlerine katkıda bulunma hedefiyle hayata geçiriliyor. Program kapsamında kariyerlerinin ve üretim süreçlerinin başlangıcında olan sanatçıların pratiklerini geliştirmelerine olanak tanıyacak şekilde 1 yıl içinde toplam 5 sanatçıya destek verilecek.

Her bir sanatçıya tasarı aşamasındaki projesini hayata geçirebilmesi için 5.000 Euro desteğin sağlanacağı Sanatçı Destek Fonu’nun her açık çağrı döneminde adaylar dijital ve görsel sanatlar alanında bir proje veya bu mecralardan birkaçını içeren disiplinlerarası bir proje sunumu ile başvuru yapabilecekler.

Başvuran adayların proje seçici kurulu tarafından değerlendirileceği programa kabul edilecek sanatçılar, “başvuru koşullarını sağlama”, “ön eleme” ve “jüri değerlendirmesi” olmak üzere üç aşamalı bir süreç sonunda belirlenecek. Başvurular; küratör Kevser Güler, sanat tarihçisi, araştırmacı ve bağımsız küratör Yekhan Pınarlıgil, sanatçı Hale Tenger, editör ve bağımsız küratör Nilüfer Şaşmazer, akademisyen, eğitim programcısı ve bağımsız küratör Işın Önol tarafından değerlendirilecek.

Programa katılmaya hak kazanan sanatçılar program tarafından sağlanacak finansal desteğe ek olarak proje üretim süreçlerinde kültür sanat profesyonelleri, kurumlar ve üreticilerle bir araya getirilecek, sanatçılara yıl boyunca İKSV tarafından mentorluk desteği verilecek. Diğer taraftan programa kabul edilen sanatçılar, programdan aldıkları destekle hayata geçirecekleri üretimleri sanatseverler ve izleyicilerle buluşturma imkânı bulacaklar.

Program hakkında detaylı bilgi ve başvuru formuna buradan ulaşılabilir.


Kevser Güler
Kevser Güler’in araştırmaları sanat yapıtlarının ve sergilerin varlık koşullarını ve olanaklarını düşünmeye odaklanıyor. 2020-2021’de Yapı Kredi Kültür Sanat’ta Sergiler Direktörlüğü’nü üstlenen Güler, 2014-2019 yılları arasında Arter’in koleksiyonu üzerine araştırma yaptı, 2007-2014 yılları arasında İstanbul Bienali’nde çalıştı. Güler’in son dönemde küratoryal sorumluluklar üstlendiği sergilerin bazıları: Sempatik Sistem, Karşı Sanat, İstanbul, 2022; Evet, Açığız! Canan Tolon, Tersane, İstanbul, 2022; Burası, YKKS, İstanbul, 2021-2022; Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz, YKKS, İstanbul, 2020-2021; Meydan, Deniz Gül, YKKS, İstanbul, 2020; Milat, Lale Müldür, YKKS, İstanbul, 2020; Gökcisimleri Üzerine, Arter, İstanbul, 2020-21. TAPA, Tekirdağ; Queer Art Residency, Ankara; Lucy Art Residency, Kavala; İstanbul Bienali ÇAP, İstanbul; Mişar Art, Mardin dahil pek çok sanat programında danışman, eğitmen ve jüri üyesi olarak sorumluluk alan Güler, 2021’den bu yana Sanat Dünyamız danışma kurulu üyesidir.

Yekhan Pınarlıgil
Sanat tarihçisi, araştırmacı ve bağımsız küratör. Paris’te yaşıyor ve çalışıyor. Sanat tarihi eğitimini, plastik sanatlar ve sinema, televizyon, medya alanında tamamladı. Centre Pompidou’da yeni medya koleksiyonunun konservasyonu üzerine çalıştı ve LGBTQI+ ve sanat ve globalleşen dünyada yeni yaratı merkezleri gibi araştırma ve arşiv projelerini yürüttü. Kurucularından olduğu, Avrupa video sanat tarihini yazmak ve tartışmak amacıyla düşünülmüş uluslararası konsorsiyumda aktif olarak yer aldı. Küratoryal çalışmalarına 2004 yılından itibaren, Paris Ulusal Sanat Tarihi Enstitüsü’nde (INHA) deneysel sinema ve video programlarıyla başladı. Birçok farklı festival ve sanat merkezi için hazırladığı gösterimlerin yanında karışık medyalarla sergiler kurgulamaktadır. Başlıca sergileri, “Etat d’âmes: une génération hors d’elle” (Paris Güzel Sanatlar Akademisi), “Turquie, et alors !” (Centre Pompidou), Paris Fashion Week (Versus, Karşı Sanat), Modernités plurielles (araştırmacı olarak, Centre Pompidou), Hayal Pavyonu (Tuyap), Gizli Yüz (Elipsis) , 13 Aylı bir yılda (Galerist), Tekinsiz (Bilsart), Yukarı Bak (Nilüfer), Oblique (Galerist). 

Hale Tenger
Birbirinden farklı malzemeleri incelikli bir şekilde bir araya getirdiği kapsayıcı yerleştirmeleri ile tanınan Hale Tenger’in geniş üretim yelpazesi, yerleştirmenin yanı sıra video, ses, heykel ve fotoğrafı da içerir. Hale Tenger’in kültürel, politik, ve psikososyal referanslardan kaynaklanan çalışmalarının karakteristik özelliği izleyicisinin duyusal ve düşünsel dünyasını aynı anda uyarmaya odaklı olmasıdır. Hale Tenger 6. Ural Endüstriyel Bienali (2021); 16. İstanbul Bienali (2019); 57. Venedik Bienali (2017); 8. Havana Bienali (2003); 3. Gwangju Bienali (2000); 2. Johannesburgh Bienali (1997); Manifesta 1 (Rotterdam, 1996); 22. São Paulo Bienali (1994); 4. ve 3. İstanbul Bienalleri (1995,1992) gibi pek çok uluslararası bienalde yer almıştır. Eserleri, Centre Pompidou; Art Gallery of Western Australia; Museum Voor Modern Kunst Arnhem; Arter (Vehbi Koç Vakfı Koleksiyonu) ve İstanbul Modern (Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonu) gibi koleksiyonlarda yer almaktadır.

Nilüfer Şaşmazer
Nilüfer Şaşmazer bağımsız küratör ve editör olarak çalışıyor. Taşlaşmış Rüyalar (Galeri Nev İstanbul, 2022) ve Füg (Müze Evliyagil, Ankara, 2019) sergilerinin küratörlüğünü; Dark Deep Darkness and Splendor (Galerist, 2017) ve La Ventura (Ark Kültür, 2016) sergilerinin eş küratörlüğünü üstlendi. Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı retrospektif sergisi Füreya’nın (2017) da eş küratörlüğünü üstlenmenin yanı sıra, sanatçı hakkında hazırlanan monografide eş yazarlık ve eş editörlük yaptı. Son dönem editoryal çalışmaları arasında 59. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda yer alan sanatçı Füsun Onur’un monografisi Füsun Onur: Evvel zaman içinde… (2022), Abdülmecid Efendi Köşkü’nde gerçekleşen İsmi Lâzım Değil sergisi yayını (2022), Nicolas Bourriaud küratörlüğündeki Yedinci Kıta başlıklı 16. Uluslararası İstanbul Bienali yayınları (2019), 2019 sonbaharında Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olarak faaliyete geçen Meşher’in açılış sergisi Beyond The Vessel (2019) ile devamında açılan Alexis Gritchenko – İstanbul Yılları (2020) sergilerine eşlik eden aynı başlıklı yayınlar bulunuyor.

Işın Önol
Küratör, eğitimci ve araştırmacı olarak çalışmalarını ağırlıklı olarak New York, Viyana ve İstanbul’da sürdürmektedir. Sosyal adalet, ayrımcılık ve politik şiddet konularına odaklanan küratoryal ve akademik araştırmalarında, sözlü tarih, arşivler ve sanatsal araştırma vasıtasıyla kolektif hafıza için yeni alan ve olanaklar açmayı hedefler. 2014 yılından beri Columbia Üniversitesi, Sosyal Farklılıklar Araştırma Merkezi’nde akademik ve küratoryal çalışmalarını yürütmekte, Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde misafir profesör ve küratör olarak çalışmaktadır. Aynı üniversitede Kültürel Çalışmalar alanında doktora çalışmalarını sürdürmektedir. 2009 Yılında Ecole du Magasin Küratoryal Çalışmalar programına katılmış, Zürih Sanat Üniversitesi’nden (ZHdK) 2011 yılında Küratörlük alanında, İstanbul Sabancı Üniversitesi’nden ise 2003 yılında Görsel Sanatlar alanında yüksek lisans derecelerini elde etmiştir. İstanbul’da 2006-2009 arasında Proje4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde direktör olarak çalışmıştır. 2013 yılından bu yana Nesin Sanat Köyü‘nün eğitim programlarını organize eden Önol, 2018 yılından beri Roberto Cimetta Fund’un yönetim kurulundadır.