(Depo İstanbul)’da Yeni Sergi: “Mis(s)placed Women?”

Mis(s)placed Women?" Atölyesi, Çaycıda Kolektif Performans, İstanbul, 2021, Fotoğraf: K. Kaygusuz.

Depo İstanbul, Tanja Ostojić’in 2009’dan bu yana sürdürdüğü “Mis(s)placed Women?” isimli katılımcı sanat projesinin sergisine 30 Ekim’e kadar ev sahipliği yapıyor. Performanslar, atölyeler ve çevrim içi bir platformdan oluşan Mis(s)placed Women? altı farklı kıtadan, farklı kökenlere sahip ve büyük çoğunluğu kadın olan 170’ten fazla kişinin katkılarını içeriyor.


“Mis(s)placed Women?” 
Katılımcı Sanat Projesi

Küratörler: Arzu Yayıntaş, Tanja Ostojić
Tarih: 15 Eylül – 30 Ekim 2022
Kamusal Program: 20 – 22 Eylül 2022
Komünite Buluşması: 15 – 22 Eylül 2022


Projenin katılımcıları, yerinden edilmeyle ilişkili gündelik yaşam faaliyetlerini somutlaştırır ve canlandırırken, göç, toplumsal cinsiyet demokrasisi, iklim değişikliği, feminizm, mutenalaştırma, kapsayıcılık, güç ilişkileri ve kırılganlık gibi Tanja Ostojić‘in sanatsal pratiğinin son otuz senesinde öne çıkan meseleleri, özellikle kadın ve trans kişilerin bedensel deneyimleri bağlamında ele alıyor. “Mis(s)placed Women?” işgücünün dolaşımını, zorunlu ve seçilmiş göçü birbirinden ayırarak ve keyfi göç yasalarının etkilerini araştırarak ayrıcalığı irdeliyor. Proje ayrıca özgürleştirici feminist metodolojiler ve sanatsal komünite kurma pratiklerini kullanarak çeşitli kamusal alanları ve bu alanlardaki belirli grupların görünmezliğini araştırıyor.

Arzu Yayıntaş ve Tanja Ostojić, projenin zengin arşivindeki erişilebilirlik, feminizm, queerlik, iklim değişikliği ve yerinden olma konularına değinen katkılar arasından Depo’da sergilenmek üzere bir seçki hazırladı. Mekânın iki katına yayılan bu multimedya yerleştirme, performans fotoğrafları, videoları ve çizimleri; pankartlar, kumaş üzerine çalışmalar, objeler, performans skorları, hikâyeler ve projenin 13 yılı boyunca dünyanın farklı yerlerinden toplanan haritalardan oluşuyor. Serginin bir bir araya gelme alanı olarak kurgulanan kısmı, ziyaretçiyi sergiyi yalnızca izlemektense, keşfetmeye ve katılmaya davet ediyor.

“Mis(s)placed Women?” sergisinde, Ostojić’in Eylül 2021’de Performistanbul ve Tarabya Kültür Akademisi iş birliğinde İstanbul’da gerçekleştirdiği atölyeye dair malzeme ve yorumlar da yer alıyor. Sosyal Pratik Olarak Sanat (Art as Social Practice) ilkelerini kullanan atölyenin İstanbul güzergâhında, yoğun polis kontrolleri, pandeminin getirdiği baskı ve zorluklar, ve sokaktaki insanlardan gelen pozitif tepkiler ön plana çıkmıştı. Katılımcılar birbirlerine karşı hem destekleyici hem de yerinden edilme, feminizm, baskı, queerlerin sorunları ve kamusal alan üzerine birlikte çalışma konusunu ele almışlardı.

Sergide; Teresa Albor, Lidija Antonović, Marta Nitecka Barche, Gaby Bila-Günther aka LADY GABY, Dagmara Bilon, Ines Borovac, Mia Bradić, Amy Bryzgel, David Caines, Nati Canto, Hiuwai Chan, Anaïs Clercx, Azad Colemêrg, Camilla Conocchi, Luciana Damiani, Nazlı Durak, Kathryn Fischer aka Mad Kate, Li Fu, Mahlet Ogbe Habte, Hieu Hanh Hoang Tran, Selma Hekim, Monika Janulevičiūtė, Karen Kipphoff, Ashley McNaughton, Valentina Medda, Susan Merrick, Branko Milisković, Persefoni Myrtsou, Roberta Weissman Nagy, Tanja Ostojić, Sigrid Pawelke, Vanessa Ponte, Darija S. Radaković, Rhea Ramjohn, Bahar Seki, Sabbi Senior, Alejandra Robles Sosa, Evdoxia Stafylaraki, Tan Tan, Mare Tralla, Tanya Ury, Katja Vaghi, Bojana Videkanić, Anastasio William, Hyla Willis, Jiachen Xu, Arzu Yayıntaş, Gülhatun Yıldırım, Gizem Yılmaz aka Epifani, Suzy van Zehlendorf ve diğer katılımcıların işleri yer alıyor.

Sergi kapsamında konuşmalar, performanslar ve “Mis(s)placed Women?” katılımcılarının 20 – 22 Eylül 2022 tarihleri arasında Depo‘da ve İstanbul’un çeşitli yerlerinde bir araya geleceği bir kamusal program gerçekleşecek. Kamusal programla ilgili ayrıntılı bilgiye Depo İstanbul‘un web sitesi ve sosyal medya sayfaları (Facebook, Instagram, Twitter) üzerinden ulaşılabilir.


Tanja Ostojić
Berlin’de yaşayan Tanja Ostojić, Yugoslavya doğumlu bir disiplinlerarası performans sanatçısıdır. Araştırma ve eğitim alanlarında da faaliyet gösteren sanatçı, kurumsal cinsiyet eleştirisi ve özellikle göç ve toplumsal cinsiyet meseleleriyle ilgili sosyal ve politik feminist kamusal sanatın uluslararası öncülerinden biri olarak tanınmaktadır. Eserleri çok sayıda kitap, dergi ve antolojide yer almış ve incelenmiştir. Ostojić, “AB Pasaportlu Bir Koca Aranıyor” (2000-05) projesiyle İngiliz The Guardian gazetesi tarafından 21. yüzyılın en iyi 25 sanatçısından biri olarak seçildi. Sanatçı, Haziran-Eylül 2021 tarihleri arasında Tarabya Kültür Akademisi’nin misafir sanatçı programı kapsamında İstanbul’daydı.