Agnes Denes’in “Yaşayan Piramit” Eseri (Sakıp Sabancı Müzesi)nde!

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), ekofeminist sanatçı Agnes Denes’in “Yaşayan Piramit” isimli mekâna özgü eserine 29 Ocak 2023’e kadar ev sahipliği yapıyor.


“Yaşayan Piramit”
Sergi

Sanatçı: Agnes Denes
Tarih: 13 Eylül 2022 – 29 Ocak 2023
Yer: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan / İstanbul


Agnes Denes‘in sanatsal pratiği, estetik ve sosyo – politik fikirlerle olan ilişkisi açısından özgündür. Sanatıyla ilham vermek ve insanları eyleme teşvik etmenin yanı sıra “toplumsal kaygılara dikkat” çağrısında bulunmayı ve duyarlı, sanatsal niyetinden ödün vermeyen, hem nazik hem de güçlü olmayı başaran sanat pratiğiyle yaşamın her kesiminden insanları dâhil etmeyi amaçlıyor. Dünyanın çevre kirliği ve iklim değişikliği gibi temel sorunlarına karşı olan duyarlılığı, Denes’in tüm eser ve eylemlerinde görülüyor. Bu yüzden de sanatçı, son kırk yılın büyük bir kısmını ekolojik ve felsefi fikirlerini her coğrafyada topluluklara sunarak geçirdi.

İlk olarak 2015 yılında New York’taki Socrates Heykel Parkı’nda ve ardından 2017’de documenta 14 kapsamında Kassel’deki Nordstadtpark’ta inşa edilen, mekâna özgü bir eser olan “Yaşayan Piramit” doğal yaşam döngüsüne sahip bir heykel olarak da değerlendirilebilir. Dört ton toprakla doldurulmuş ahşap basamaklı teraslardan oluşan piramit, gökyüzüne uzanan dokuz metrelik bir kavis çiziyor. Piramidin teraslarında, her bir cephesine düşen güneş ve gölge miktarına göre belirlenerek İstanbul’un kent florası içinden sanatçının seçtiği, yaklaşık altı yüz türde iki bin adet bitki ve çiçek var. Piramit bahçede sergilendiği sürece evrim geçirecek; bitkiler filizlenecek, çiçek açacak, bazıları tohuma kaçacak, bazıları ölecek.

Doğanın insan uygarlığının en ikonik biçimlerinden biri olan piramit ile etkileşime girerken geçirdiği organik gelişimi gözler önüne sermeyi amaçlayan Denes, “Piramitler matematiğe dayalıdır ve böylece bir tür kusursuzluğa erişirler, fakat aynı zamanda temsil ettikleri ve görselleştirdikleri tüm kusurları da içerirler” diyerek, insan – doğa etkileşimini neden yaşayan bir piramit ile anlatmak istediğinin ipuçlarını veriyor. Yaklaşık yarım yüzyıldır piramit formunu desenden heykele farklı mecralarda bir metafor olarak kullanan Denes, bu form aracılığıyla düşünsel kavrayışımızdaki toplumsal hiyerarşileri de sorguluyor.

Sabancı Holding’in ana sponsoru olduğu; Çimsa’nın iletişim sponsorluğunu üstlendiği Agnes Denes‘in “Yaşayan Piramit” isimli eseri SSM’nin bahçesinde izlenebilir. Ayrıntılı bilgi için Müze’nin web sitesi ve sosyal medya sayfaları (Facebook, Instagram, Twitter) incelenebilir.