İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı ve DECOL ortaklığıyla hazırlanan, “Sarnıcın Yankıları” isimli 8 dakikalık çoklu duyusal deneyim projesi, 24 Ağustos’a kadar Yerebatan Sarnıcı’nda izleyicilerle ile buluşuyor. Çalışma, farklı teknolojilerin bir arada kullanıldığı kapsayıcı ve çoklu duyusal bir deneyim olarak öne çıkıyor.
“Sarnıcın Yankıları”
Tarih: 22 Temmuz 2022 – 24 Ağustos 2022
Yer: Yerebatan Sarnıcı, Fatih / İstanbul
Mevlana’nın “şiir bir teknedir ve şiirin anlamı bir denizdir” sözünden ilham alarak yola çıkan ve DECOL tarafından tasarlanan “Sarnıcın Yankıları”, İstanbul’u bir şiir ve ziyaretçileri izleyici olmaktan çıkarıp, bu şiirin anlamına doğru yola çıkan geminin yolcuları haline getiriyor. Mimari aydınlatmaların kontrolü, lazer etkileşimi, surround ses sistemi ve kapsayıcı mapping teknolojilerinin kullanıldığı çalışma, İstanbul’un kolektif hafızasında yer alan mitolojik ve şiirsel geçmişini bir araya getiriyor. DECOL İzleyiciyi günümüzden Yunan mitolojisine kadar uzanan, İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e yelken açan mitolojik Argo gemisine davet ediyor.


Yerebatan Sarnıcı‘nın restorasyon süreci ile başlayan “Sarnıcın Yankıları”, İstanbul’dan şehir manzaraları ve su teknolojileri görüntüleri yer alıyor. Kentin Ulysses ve Odysseia destanlarında geçen geçmişine kadar uzanan eser, Altın Boynuz’un Marmara sularından Karadeniz’e ulaşan yolculuğuna, Bizans’ın efsaneleşmiş su getirme çalışmalarından Osmanlı su yollarına, Medusa’nın Deniz Tanrısı Poseidon ile aşkından İstanbul’un koruyucu sütunlarına kadar uzanıyor, ve ziyaretçilerini Medusa ile Şahmaran’ın dansına ortak ediyor.

Ziyaretçilere mekânla birlikte hayal güçlerini de eyleme geçirmeleri üzerine çağrı yapan çoklu duyusal deneyim projesi “Sarnıcın Yankıları”, 24 Ağustos’a kadar her saat başı Yerebatan Sarnıcı’nda görülebilir.
DECOL
DECOL, Dijital Deneyim Kolektifi’nin kısaltmasıdır. Ödüllü, çok disiplinli bir yaratıcı kuruluş olan DECOL, benzersiz konseptler ve şaşırtıcı fikirler yaratmak için bir araya geldi. Sanat, eğlence, teknoloji ve bilim başta olmak üzere yaratıcı endüstrinin tüm kolları için akıllı çözümler sunan DECOL, iş birliği içinde olduğu kurumların DNA’sını analiz ettikten sonra, kavramsal tasarımlar sunar.
Esnek çalışma yapısıyla yaratıcı endüstrinin ticari ve ticari olmayan paydaşlarıyla kolayca işbirlikleri geliştirebilen DECOL, çalışmalarını dünya çapındaki sanatçılar, tasarımcılar, markalar, ajanslar, kültür ve sanat kurumlarıyla birlikte sürdürmektedir. Çalıştığı kurumlar arasında Akbank Sanat, Atina Dijital Sanat Festivali, Boyner, China Design Week, Contemporary Istanbul, Design Week Türkiye, Dortmund Light Festival, EMAAR, Haus der Kunst Müzesi, Müze Gazhane, Arçelik Soundwalk Collective, Sonar Festival, Today’s Art, İslam Medeniyetleri Müzesi, İBB ve Alibaba gibi kurumlar bulunmaktadır.