(Kalyon Kültür) “Flora” Sergisi ile Başkent Kültür Yolu Festivali’nde!

François Quévillon, Kökler, Kalyon Kültür, Flora, Fotoğraf Orhan Cem Çetin, 2022

Kalyon Kültür’ün Ceren ve Irmak Arkman küratörlüğünde gerçekleşen “Flora” isimli dijital sanat deneyimi sunan sergisi, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında 28 Mayıs Cumartesi gününden itibaren Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor.


“Flora”
Sergi

Küratörler: Ceren Arkman, Irmak Arkman
Sanatçılar: Anna Ridler, Mat Collishaw, Sabrina Ratté
Tarih: 28 Mayıs 2022 Cumartesi – 12 Haziran 2022 Pazar
Yer:
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Karşısı, Tiftik Evi, Ankara
Katılım: Herkese Açık, Ücretsiz


Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği, 300’den fazla etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanan Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında, “Flora” sergisinde yer alan Anna Ridler, Mat Collishaw ve Sabrina Ratté’nin eserleri Anadolu Medeniyetler Müzesi karşısında yer alan Tiftik Evi’nde, François Quevillon’ın eseri ise Azize Tereza Kilisesi bahçesinde ücretsiz görülebilecek.

Dijital sanatın uluslararası çapta önde gelen isimlerinin işlerini bir araya getiren “Flora” sergisi, insanların sanat çerçevesinde doğayı nasıl yorumladığına odaklanırken, bitki tasvirleri özelinde dijital sanatçıların doğaya getirdiği yenilikçi ve değişik yorumlara eğiliyor.

Bilgi sistemleri ve veri kümeleri ile çalışan İngiliz sanatçı Anna Ridler, “Mozaik Virüsü 2018 – 2019” (Mosaic Virus 2018 – 2019) adlı, 3 ekranlı GAN video enstalasyonunda tarihin farklı noktalarından kapitalizm, değer ve çöküş üzerine fikirleri bir araya getiren bir seriyi sanatseverlerle buluşturuyor. İsmini lale soğanına zarar veren mozaik virüsünden alan ve 17. yüzyıl lale borsasından yola çıkan eserde, sanatçı doğaya ekonomik bir değer koymaya çalışmanın tuhaflığını vurguluyor. Yarattığı modellerde, virüs gibi davranan ve çiçeğin dış yüzeyinin çizgili veya düz olmasını kontrol eden değer olarak Bitcoin’deki dalgalanmaları kullanıyor.


“Flora”
Sergi

Küratörler: Ceren Arkman, Irmak Arkman
Sanatçı: François Quevillon
Tarih: 28 Mayıs 2022 Cumartesi – 12 Haziran 2022 Pazar
Yer:
Azize Tereza Kilisesi, Ankara
Katılım: Herkese Açık, Ücretsiz


Algoritmalar ve görüntüler arasındaki ilişkilerin yanı sıra gezegensel değişiklikleri de ele alan Kanadalı sanatçı François Quévillon sergide; teknolojinin insan bilişini, kültürü, çevreyi, uzayla, zamanla ve ilişkilerle nasıl değiştirdiğini araştırıyor.

Görsel sanat alanında İngiliz sanatçı Mat Collishaw, Albrecht Dürer’in 1503 yılına ait başyapıtı “Great Piece of Turf”tan ilham alan “Whispering Weeds” isimli eserinde Dürer’in suluboya çalışmasına hayat veriyor. Dürer‘in doğa çalışmalarının başyapıtlarından biri olarak kabul edilen bu eser, esasen Bavyera çayırlarının detaylarını gözlemlemek ve kopyasını çıkartmak için bir araç olarak kullanılıyor. Eser, Dürer‘in 16. yüzyıldaki doğa temsilini 21. yüzyıla taşıyor.

Kanadalı sanatçı Sabrina Ratté; Donna J. Haraway, Ursula K. Le Guin ve Greg Egan‘ın yazılarından ilham alan “Floralia” isimli eserinde, izleyiciyi soyu tükenmiş bitki türlerinin örneklerinin korunduğu ve sanal bir arşiv odasında sergilendiği kurgusal bir geleceğe sürüklüyor. “Floralia”, geçmiş ve geleceğin, şimdinin sürekli bir gerilimi içinde bir arada var olduğu, teknoloji ve organik maddenin kaynaşmasından doğan ekosistemlerin bir simülasyonunu oluşturuyor.

Kalyon Kültür‘ün (Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn) sosyal medya hesaplarından ve web sayfası üzerinden sergi ve etkinlik programları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilir.

“Flora” isimli sergi hakkında ayrıntılı bilgi için bi_özet‘in önceden yer verdiği ilgili haberi incelenebilir:

(Kalyon Kültür)’de Doğa Temalı Dijital Sanat Sergisi: “Flora”


Kalyon Kültür
Nişantaşı’nda, tarihi ve mimari öneme sahip Taş Konak’ta yer alan Kalyon Kültür, kendini kültürel üretimi destekleyen, dijital sanat, yeni medya ve performans sanatları başta olmak üzere çok disiplinli programlar geliştiren genç bir kültür kurumu olarak tanımlar. Sanat ve Etkinlik direktörlüğünü Ceren-Irmak Arkman’ın üstlendiği Kalyon Kültür, kültürel üretimi belirli bir mekâna bağlı kalmadan, işbirlikleri geliştirerek desteklemeyi ve gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.