Proje Adı: HAVUZ İZMİR
İZMİR, 2021
Mimari: NOT MİMARLIK | MERİH FEZA YILDIRIM, SERDAR USLUBAŞ
İşveren: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Fotoğrafçı: ZM YASA ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY
Bornova’da konumlanan kapalı yüzme havuzu projesi Havuz İzmir, Not Mimarlık tarafından tasarlandı. Proje, BIG SEE Architecture Awards 2022’nin (BIG SEE Mimarlık Ödülleri 2022) “Kamu ve Ticari Alanlar” kategorisinin kazananları arasında yer aldı. 2021 yılında tamamlanan Havuz İzmir projesini tasarım ekibi şöyle anlatıyor:
“Işık, gölgeler ve yansımalar üzerine…
Bizi saran giysilerimiz olmadan deneyimlediğimiz bir yapıyı, onu saran kabuk üzerinden görünür kılmayı, ön plana çıkarmayı değerli bulduk. Kabuk bir anlamda hem yapıyı hem insanları saran bir noktaya geldi. Kabuk tezatlar ile örüldü. Bütünlüklü görüntüsüne rağmen binlerce küçük parçadan yapıldı. Ağır görüntüsüne rağmen yere basmadan yukarıdan asılı olarak havada kaldı. Opak görüntüsüne rağmen aslında şeffaf camdan yapılmıştı. Kabuktan sızan ışığın ve yansımaların yarattığı tekrarlanamaz ve tasarlanmaz atmosfere ulaşmak ilk amacımızdı. Yapının bulunduğu alanda, arazi düzenlemesi için yapılan ilkel taş duvarlar bize bu ilhamı verdi. Bu taş duvarlar yeni bir yorumla yapının kabuğuna dönüştü. Işığın kabuktan filtre edilerek iç mekana alınması, yapı kabuğundaki boşlukların konumu, büyüklüğü ve rastgeleliği ile yaratılan aydınlık etki ve ışık gölge oyunları, yapının deneyimlenmesini eşsizleştirecektir.
Bornova Yarı Olimpik Havuz Projesi, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda yer almaktadır. İzmir ulaşım ağının ana arterlerine kolayca erişilebilecek konumundan ötürü yalnızca bölgesel değil tüm kente hizmet edecek bir tesistir. Aynı zamanda yakın çevresinde gelişen ve artan nüfusun önemli bir ihtiyacını karşılayacaktır. Binaya bisiklet, özel araç veya toplu taşıma ile ulaşmak mümkün olacaktır. Konumu itibari ile önünden oldukça fazla insanın geçtiği binanın, insanların ilgisini çekmek, su sporlarına karşı ilgi ve merak uyandırmak, aynı zamanda canlı tutmak gibi bir amacı vardır. 3.200 m² kapalı alana sahip binada, 25 m x 12,5 m ebatlarında yarı olimpik 4 metre derinliğinde havuz vardır. 200 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Sporcuların ihtiyaçlarına karşılamak üzere bir spor salonu da bulunmaktadır.
Cam yüzyıllardır mimarlığın ana yapı malzemelerinden biri; biçimi, rengi, detayları değişse bile genel olarak hep aynı amaçla ve formda karşımıza çıkıyor. Camın üretimi sırasında ortaya çıkan atık bir malzemeyi geri dönüştürülmemiş hali ile kullanmayı, farklı malzemelerinde farklı kullanım alanlarını araştırmayı ilham verici bulduk. Alışılagelmişin dışında kullandığımız cam kayalar, yüklerini doğrudan zemine aktarmak yerine askıda duran bir kabukta yer almakta, böylece oluşturduğu ara mekanda farklı yansımalar, yanılsamalar, ışık kırılmaları, gölgeler yaratmakta ve farklı bir atmosfere ev sahipliği yapmaktadır. Bu kabuk aynı zamanda güney ve batı cephelerinde güneş kontrol imkanı sunmaktadır.”
Statik Proje: Kobe Yapı – Barış Köroğlu
Mekanik Proje: Prodem Makina – Kamil Demir
Elektrik Proje: Onmuş Elektrik – Cihan Onmuş
Harita Hizmetleri: Rs Harita
Zemin Etüdü Hizmetleri: Msc Jeoteknik
Yüklenici Firma: Koman Yapı İnşaat A.Ş.
İç Mimari: Not Mimarlık
Arsa Alanı: 4.732 m²
Toplam İnşaat Alanı: 3.205 m²
Cephe
- Kale Sinterflex
- Şişecam [Cam Kaya Doldurulmuş Gabion Duvar]
- Alfabond [Alüminyum Kompozit Panel]
Çatı
- AluTech [Alüminyum Isı Yalıtımlı Doğrama]
Mekanik
- Atlas Pool [Havuz Mekanik Donanımları]
- Arken Jeneratör
Bitirme İşleri
- Deckon [Asma Tavan Bölme, Topal]
- Asaşpen [Paslanmaz Kayar Kapılar] ]
- Sertek Pool [Havuz Kenarı Izgarası]
- Alfa Paslanmaz [Havuz Atlama Platformu]