(Meşher)’de “Cins Adımlar: Sanatçı Kadınların İzinde Beyoğlu” Yürüyüş Programı!

Meşher, “Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı” sergisi kapsamında Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin (SU Gender) 2014 yılından beri düzenlediği Cins Adımlar programına ev sahipliği yapacak. İlki 16 Mart Çarşamba günü gerçekleşecek “Cins Adımlar: Sanatçı Kadınların İzinde Beyoğlu” yürüyüş programında, yolu Beyoğlu’ndan geçmiş, sanatçı kadınların hikâyeleri anlatılacak.


“Cins Adımlar: Sanatçı Kadınların İzinde Beyoğlu ”
Yürüyüş Programı

Tarih: 16 Mart 2022 Çarşamba
Saat: 11.00
Rota Durakları: Gezi Parkı, Kallavi Sokak, Narmanlı Han,
Taksim Cumhuriyet Anıtı


Dijital Yürüyüş Programı

Tarih: 22 Mart 2022 Salı
Katılım: Herkese Açık, Kayıt Gerekli (kayit@mesher.org)


İstiklal Caddesi sanat durakları arasında yer alan Meşher, Cins Adımlar programı kapsamında sanat ve Beyoğlu’nu bir araya getiren özel bir etkinlik serisini hayata geçiriyor. “Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri Programı”, Çiğdem Simavi hâmiliğinde ve ÜNLÜ & Co sponsorluğunda gerçekleşecek. Programda, küratörlüğünü Deniz Artun‘un üstlendiği Meşher’de devam etmekte olan “Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı” sergisinde eserleriyle yer almış sanatçı kadınların hikâyeleri yer alacak.

16 Mart Çarşamba günü düzenlenecek olan ilk program, Beyoğlu’nun az bilinen sanatçı kadınlarının hikâyelerini sanatçıların penceresinden dinlemek ve adımlamak isteyen herkese açık. Kimi az, kimi ise çok tanınan sanatçı kadınların yollarının geçtiği, ürettiği ve türlü karşılaşmalar ve deneyimleri sonucu ortaya çıkan hayatlarından izler, Meşher ve SU Gender ekiplerinden oluşan hikâye anlatıcıları tarafından on duraklı bir rota ile takip edilecek.

Aliye Berger, Adalet Cimcoz, Füreya – Hakkiye Koral ve Nasip İyem, Yıldız Moran, Iraida Barry, Maryam Şahinyan, Frumet Tektaş, İvi Stangali, Sabiha Bengütaş, Ruzin Gerçin ve Lerzan Bengisu’nun eser ve hikâyeleri Gezi Parkı, Kallavi Sokak, Narmanlı Han, Taksim Cumhuriyet Anıtı gibi duraklar üzerinden katılımcılarla buluşturulacak.

Mart, Nisan ve Mayıs ayında birer fiziksel birer de dijital yürüyüş olarak planlanan etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgi için Meşher web sayfası veya Instagram sosyal medya hesabı takip edilebilir. 27 Mart’a kadar devam eden “Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Kadınların Yüzyılı” sergisi hakkında bilgi edinmek için bi_özet‘in önceden yer verdiği ilgili haberi incelenebilir.


Meşher
Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Meşher, tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan kapsamlı sergilerinin yanı sıra atölye ve konferans gibi etkinlik serileri düzenliyor. Osmanlı Türkçesinde “sergi mekânı” anlamına gelen adıyla Meşher, zamanlar ve kültürler arasında ilham verici bir diyalog zemini sağlamak amacıyla 2019 Eylül’ünden bu yana etkinliklerini sürdürüyor. Üç kata yayılan sergi ve etkinlikler için faaliyet alanına sahip olan Meşher’deki sergiler, orta çağdan günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde, çok çeşitli konulardaki programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla bir referans noktası olarak kültür sanat dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

SU Gender
Resmi olarak 2015’te merkez niteliği kazanan Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), çalışmalarını 2006’dan beri sürdürüyor. Toplumsal cinsiyet üzerine çalışmalar yürüten Merkez, Mor Sertifika ve Cins Adımlar gibi ana faaliyetlerine ek olarak, Dicle Koğacıoğlu Makale ve Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri gibi programlarıyla da alandaki birikimin taşıyıcılığını üstleniyor. Merkez, bu faaliyetlerin yanı sıra; birçok alana dokunan uluslararası konferans, panel, söyleşi, yetişkin eğitimi gibi etkinliklerle de toplumda bu alanda ihtiyaç duyulan dönüşüme destek oluyor.|www.sugender.sabanciuniv.eduwww.morsertifika.sabanciuniv.edu

Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) bünyesindeki Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri Programı, 2014 yılından bu yana Beyoğlu, Kadıköy ve Balat’ta yürüyüşler düzenliyor. Hikâye anlatıcıları ve katılımcılarla birlikte rotalarını şu soruların izinde adımlıyor: Şehrin farklı mekânları nelere/kimlere dair toplumsal hafızanın izlerini taşıyor – veya taşımıyor? Toplumsal hafızadaki suskunluklar şehrin mekânlarına, sokaklarına, parklarına nasıl yansıyor? Yaşadığımız şehre dair kamusal görünürlüğü olmayan hafızaların izini sürdüğümüzde yaşadığımız şehirle ve onun mekânlarıyla kurduğumuz ilişki nasıl değişiyor – veya değişebilir? Toplumsal cinsiyet şehre dair algımızı, şehirle ilişkimizi ve toplumsal hafızayı nasıl şekillendiriyor?

Toplumsal cinsiyet odaklı hafıza yürüyüşleri ile şehre ve mekânla ilişkimize dair yeni pencereler açmayı uman Cins Adımlar programının ilk yürüyüşü 18 Eylül 2014 yılında, Columbia University Center for the Study of Social Difference/Columbia Global Center, Karakutu Derneği ve SU Gender işbirliğiyle Beyoğlu’nda düzenlendi. 2015 yılında Kadıköy, 2016 yılında ise Balat rotalarının eklenmesiyle yeni hikâye anlatıcıları, duraklar ve katılımcılarla buluşan program, geçtiğimiz yıl dijital alanda da yeni adımlar atmaya başladı: Video ve fotoğraf sanatçısı Selen Çatalyürekli’nin öncülüğünde göçmen dayanışma hikâyelerinden oluşan görsel ağırlıklı bir dijital bir hikâye haritası oluşturdu: Buluşan Adımlar.

ÜNLÜ & Co
1996 yılında kurulan ÜNLÜ & Co Grubu, 25 yılı aşkın süredir yürüttüğü faaliyetler kapsamında Yatırım Hizmetleri Danışmanlığı, Sermaye Piyasaları Yatırım Danışmanlığı ve Aracılık Hizmetleri, Kurumsal Finansman ve Borç Finansmanı Danışmanlık Hizmetleri, Alternatif Yatırımlar ve Fon ve Portföy Yönetimi alanlarında yatırımcılara hizmet vermektedir.
DAHA Yatırım Danışmanlığı kapsamında ise nitelikli bireysel ve kurumsal müşterilere kişiye özel yatırım danışmanlığı hizmetleri sunmaktadır.
Merkezi İstanbul’da olan ve 500’e yakın çalışanıyla faaliyet gösteren ÜNLÜ & Co Grubu’nun ayrıca İstanbul- Bağdat Caddesi, Ankara ve İzmir’de şubeleri, New York ve Londra’da ise iştirakleri bulunmaktadır. |www.unluco.com