(Trabzon Kızlar Manastırı)’nda Kolektif “Yansıma” Başladı…

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul Şubesi bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi kapsamında düzenlenen Kolektif “Yansıma” isimli sergi, 11 Mart Cuma gününe kadar Trabzon Kızlar Manastırı’nda ziyaretçilerle bir araya geliyor. İran asıllı Amerikalı sanatçı Shirin Abedinirad ve Ayça Okay küratörlüğünde gerçekleşen sergide, Mina’nın Çocukları Projesine özel üretilmiş eserler yer alıyor.


Kolektif “Yansıma”
Sergi

Küratör: Ayça Okay
Sanatçı: Shirin Abedinirad
Tarih:
1 Mart 2022 Salı – 11 Mart 2022 Cuma
Yer: Trabzon Kızlar Manastırı, Ortahisar / Trabzon


Mina’nın Çocukları Projesi, yaşamın her alanında disiplinlerarası kurguladığı projelerini sanat ile zenginleştirerek sesini ve amacını daha geniş kitlelere duyurmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Eylül ayında Bodrum’da 11 sanatçının katılımı ile “Kolektif Hafıza” sergisi yapılmış ve Ekim ayında ise Contemporary Istanbul’un Tersane İstanbul’da gerçekleşen 16. Edisyonunda “Kolektif Hafıza” seçkisinden bu proje için özel üretilmiş bir eser sergilenmişti. Şimdi ise 13. yüzyılda kız öğrencilerin yaşam-üretim alanı ve korunma amacı ile inşa edilmiş Trabzon Kızlar Manastırı’ndan serinin devamı niteliğindeki Kolektif “Yansıma” ile güncel sanatın evrensel diliyle tüm dünyaya sesini duyurmayı hedefliyor.

İnsani değerlere ve kadının toplumdaki önemine mekâna özgü üreteceği yapıtlarla dikkat çekmeyi hedefleyen proje, aynaları eserlerinde kullanma konusunda alanındaki en usta sanatçılar arasından gösterilen sanatçı Shirin Abedinirad’ın yapıtlarına yer veriyor. Multidisipliner kavramsal sanatçı Shirin Abedinirad projeye eklemlendirdiği eserlerinde, Türk kültürüne ve özellikle de tasavvuf felsefesinin önemli düşünürlerinden Mevlana Celaleddin Rumi’nin şiirsel anlatımının somut formlarına yer veriyor.

Shirin Abendirinad, sergi hakkında duygularını şöyle aktarıyor:
“Kızlar Manastırı kadınların bir şeyler ürettiği ve geçimini sağladığı çok özel bir mekân. Mina’nın Çocukları projesi de Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği’ne destek veren üretken 11 kadın tarafından kurulmuş. Tıpkı Manastırın kuruluş amacı gibi bu projede kadınları güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu projede eserlerimle kadınları cesaretlendirmek ve onlara kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için aynadaki yansımalarına bakmalarının yeterli olduğunu eser yerleştirmelerimle anlatmaya çalışıyorum. Özellikle erkek egemen toplumlarda, üretken, gökyüzü gibi aydınlık kadınlara umutsuzluğa kapıldıklarında gökyüzüne bakmalarına ve yaptıklarını yapmaya devam etmeleri için bir mesaj veriyorum. (…)”


Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) 19 Aralık 1949 yılında Ankara’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve öncü üniversite mezunları Süreyya Ağaoğlu, Sara Akdik, Şevket Fazıla Giz, Pakize Tarzi gibi birbirinden değerli eğitimli ve çağdaş kadınlar tarafından temelleri atıldı. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin, Türkiye genelinde 26 farklı şubesi var. TÜKD İstanbul Şubesi, üniversite öğrencisi genç kadınların, yarının eğitimli, başarılı ve topluma faydalı bireyleri olabilmeleri için alanında uzman kişilerden eğitimler almalarını, dernek bünyesinde gönüllü eğitmenler tarafından verilen İngilizce ve Fransızca dil derslerinin yanı sıra opera, bale, tiyatro, müze ve çeşitli sergilere katılarak bütünsel bir gelişim göstermeleri adına onların karar mekanizmalarında eşit temsil, ekonomik bağımsızlık, nitelikli ve donanımlı genç kadınlar olarak yaşam alanlarının her noktasında kendilerini var edebilmelerinin yanı sıra İstanbul Şubesi çatısı altında yürütülen sosyal sorumluluk projelerinde üniversite öğrencilerinin gönüllü çalışmalarını sağlayarak sosyal sorumluluk bilinçlerinin de gelişmesine katkı sunmaktadır.

Mina’nın Çocukları Projesi
Mina’nın Çocukları Projesi 11 Mart 2018’de genç iş insanı Mina Başaran ve arkadaşlarının aramızdan ayrılışından sonra adını yaşatmak adına TÜKD İstanbul Şubesi ile yaşam yolunda destek olunan 11 genç kız üniversite öğrencinin Beril Başaran’a hediyesi olarak Ekim 2018 yılında başlayan kapsamlı bir sosyal sorumluluk projesidir. Temelinde Mina Başaran bursunda yer alan genç kızlara yetkinlik kazandırarak, merak ve hayatsal görüşlerin tohumların atıldığı 10-14 yaş aralığında ihtiyaç sahibi çocukların geleceğin güçlü, örnek bireyler olabilmesi için ışık tutmayı amaçlıyor.