(Bebek Sarnıcı)’nda “Saçtan Hikayeler Sergisi” ve 8 Mart’a Özel Kültür Sohbetleri Düzenleniyor!

Yasemin Köse, Tespih

Bebek Sarnıcı, şiddete maruz kalan kadınların hikâyelerinden esinlenen eserlere ev sahipliği yapıyor. Sanatçı Yasemin Güzel’in “Saçtan Hikâyeler” başlıklı sergisi, 31 Mayıs’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Kadına yönelik şiddete güncel sanat yoluyla dikkat çeken sergi kapsamında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir sohbet programı da düzenleniyor.


“Saçtan Hikâyeler”
Sergi

Sanatçı: Yasemin Güzel
Tarih: 19 Şubat 2022 Cumartesi- 31 Mayıs 2022 Salı
Yer: Bebek Sarnıcı Galerisi, Beşiktaş, İstanbul
Katılım: Ücretsiz


Sanatçı Yasemin Güzel’in kadına yönelik şiddet konusuna odaklanarak ürettiği eserlerden oluşan “Saçtan Hikâyeler” sergisi, sanatın görmezden gelinen olguları görünür kıldığı görüşünden yola çıkıyor. Bu şiddetin kaynağında yatan toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekiyor. “Saçtan Hikâyeler” sergisinde 8.5 metrelik “Tespih” heykeli; Yasemin Güzel’in kendi saçlarını kesmesiyle başlayarak, Türkiye’nin her yerinden benzer hikayeleri olan kadınların da desteğiyle ortaya çıktı.

Sanatçının 6 yıllık çalışmasının ürünü olan, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmış 5 bin kadının saçından oluşan bu “tespih”, hem onların hikâyesinin bir parçası hem de anlatıcısı olarak izleyiciyle buluşuyor. Sergide ayrıca ziyaretçilerin kendi saçlarından bir parça ile hikâyelerini yazarak paylaşabilecekleri bir alan bulunuyor.

Sergi kapsamında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘ne özel olarak Bebek Sarnıcı Kültür Sohbetleri programı düzenleniyor. Farklı kültür ve sanat disiplini odaklı konuşmalara yer veren programda 8 Mart Salı günü, saat 15.00-16.00 arası İlknur Eroldu‘nun “Edebiyatta Görme Biçimleri”, saat 16.00-17.00 arası Eda Arduman‘ın “Ruhsallıkta Görme Biçimleri”, 17.00-18.00 arası Ayla İbar‘ın “Sinemada Görme Biçimleri” ve 18.00-19.00 arası Feride Çelik’in “Resimde Görme Biçimleri” konulu başlıklara yer verilecek.

13 Mart Pazar günü, saat 12.00-13.00 arası “Yeni Görme Biçimleri Metaverse Dijital Sanat” konulu konuşmasıyla Talat Alkan, 20 Mart Pazar günü saat 13.00-14.00 arası “Sanatta Görme Biçimleri” konulu konuşması ile Yalçın Sadak katılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin restore ederek sanat galerisine dönüştürdüğü Bebek Sarnıcı’nda yer alan “Saçtan Hikâyeler” isimli sergi ve sohbet programı hakkında ayrıntılı bilgi almak için web sayfası ziyaret edilebilir.