(Türkiye İMSAD) İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ocak Ayı Sonuçları Açıklandı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi 2022 yılı Ocak ayı verileri açıklandı. Endeks sonuçlarına göre “Bileşik Endeks” 1,58 puan gerilerken; “Faaliyet Endeksi”, “Güven Endeksi” ve “Beklenti Endeksi” de yeni yıla düşüşle başladı.

Türkiye İMSAD tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Ocak ayında 1,58 puan düşerek 75,35 puana indi. 2021 Aralık ve 2022 Ocak aylarında “Bileşik Endeks”te geleneksel mevsimsellik düşüşlerinin ötesinde gerçekleşen gerilemede, yeni ekonomi politikalarının yarattığı belirsizlikler, faaliyetlerdeki sert gerileme ve plansız enerji kesintileri etkili oldu.

Faaliyetlerde 2020 Nisan ayından sonraki en yüksek daralma yaşandı.

Ocak ayı faaliyetlerinde özellikle iç satışlar, üretim ve ihracat maliyetleri ile fiyat belirsizlikleri, sert gerilemenin kaynağını oluşturdu. Yeni ekonomi politikasının yarattığı belirsizlikler ve finansal dalgalanmaların etkisiyle endekste, 2020 Nisan ayından sonraki en yüksek daralma gerçekleşti. “Faaliyet Endeksi” Ocak ayında, bir önceki aya göre 3,8 puanlık sert düşüş kaydetti. Geleneksel mevsimsellik etkilerinin yanı sıra beklenmeyen enerji kesintileri ve kötü hava koşulları da bu dönemde faaliyetleri önemli ölçüde sınırladı.
Yaşanan gerileme hemen hemen tüm faaliyet gruplarına yansırken, ihracat uzun bir süre sonra ilk kez iki ay üst üste düştü. Yurt içi satışlarda da Ocak ayında önemli ölçüde kayıp yaşandı.

Güven Endeksi yeni belirsizliklerle düştü.

Ekonomi politikasında yaşanan değişimin yarattığı yeni belirsizlikler, Türk Lirası’na ilişkin dalgalanmalar ve yüksek maliyet artışlarının olumsuz etkileri ile üretim faaliyetlerindeki sert düşüş, Ocak ayında “Güven Endeksi”ne de yansıdı. Toparlanma sürecinde kırılgan kalarak 2021 yılını düşüşle tamamlayan “Güven Endeksi”, Ocak ayında bir önceki aya göre 0,74 puan azaldı.

Bu etkilere paralel olarak, inşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven seviyesi de düştü. Ocak ayı verilerine göre güven seviyesi yurt içi pazarlarda sınırlı ölçüde azalırken, ihracat pazarlarına olan güven ise sınırlı ölçüde arttı.

Hem ekonominin geneline hem de pazarlara ilişkin beklentiler zayıfladı.

“Beklenti Endeksi” Ocak ayında bir önceki aya göre 0,9 puan gerileyerek yeni yıla düşüşle başladı. Bu dönemde ekonomiye ve sektöre ait alt göstergeler gerilerken, iç pazar beklentilerinde düşüş devam etti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki düşüş, piyasalardaki belirsizlikler ve dalgalanmalar “Beklenti Endeksi”nde aşağı yönlü hareketin kaynağını oluşturdu.

Yüksek maliyet ve fiyat artışları, önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerinde gerilemeye yol açtı. Gelecek üç aya ilişkin ihracat siparişleri ise Ocak ayında artış gösterdi. Sektörde yaşanan fiyatlama zorlukları yılın ilk ayında da devam etti. Önümüzdeki üç aya ilişkin üretim beklentisi ise Ocak ayında arttı. Yurt içi siparişlerdeki azalma üretim beklentisini sınırlarken, artan ihracat siparişleri beklentiyi destekledi.

Türkiye İMSAD 2022 Ocak ayı endekslerine buradan ulaşılabilir.


Türkiye İMSAD
Kuruluşundan bu yana geçen 38 yılda, Türk inşaat sanayisini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD, 86 sanayici firma, 52 sektör derneği ve 3 üniversite üyesiyle, pazarda 32 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında iş birlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir.

Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün önemli grupları olan 35 farklı alt sektörü temsil etmektedir. 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir. 2018 yılından bu yana buildingSMART Türkiye şubesine ev sahipliği yapmaktadır.