(Arter)’de İstanbul’a Kulak Veren Bir Dünya Prömiyeri: Bill Fontana’dan “İo’nun Yeni Sesi”

Bill Fontana, İo’nun Yeni Sesi, 2017, Arter Koleksiyonu

Arter’in “Sesli Dizi” serisi kapsamında Melih Fereli küratörlüğünde yürütülen beşinci sergisinde, Grundig’in katkıları ile Bill Fontana’nın “İo’nun Yeni Sesi” isimli ses/video yerleştirmesinin dünya prömiyeri gerçekleşiyor. Sergi 4 Aralık 2022 tarihine kadar Arter’in performans salonu Karbon’da izleyiciyle buluşuyor.


“İo’nun Yeni Sesi”
Sergi

Küratör: Melih Fereli
Sanatçı: Bill Fontana
Tarih: 10 Mart – 4 Aralık 2022
Yer: Arter, Karbon, Beyoğlu / İstanbul


Bill Fontana’nın “İo’nun Yeni Sesi” isimli yerleştirmesi, 8 kanallı dijital kayıt cihazı, akustik mikrofonlar, hidrofonlar ve ivmeölçerlerden oluşan taşınabilir kayıt stüdyosu aracılığıyla, bir bölümü su altında olmak üzere İstanbul Boğazı’nın çeşitli noktalarında, ayrıca Theodosius Sarnıcı (Şerefiye – 5. yüzyıl) ve Bazilika Sarnıcı’nda (Yerebatan – 4. yüzyıl)  gerçekleştirdiği video ve ses kayıtlarını temel alıyor.

Sanatçının “Acoustical Visions” (Akustik Görüntüler) başlıklı serisi dâhilinde hayata geçirdiği bu çok ekranlı ve çok kanallı yapıt, Arter’in performans salonlarından Karbon’da ziyaretçilerin zaman ve mekân algısını kuşatarak, işitsel ve görsel kompozisyonlardan oluşan duyumsal ve dinamik bir dünya yaratıyor.

Arter’in güncel programlarını takip etmek ve sergiye ilişkin daha detaylı bilgi almak için www.arter.org.tr web adresi ziyaret edilebilir.


Bill Fontana
Bill Fontana, ses alanındaki öncü̈ araştırmaları ve çalışmalarıyla uluslararası tanınırlığa sahip Amerikalı bir besteci ve sanatçıdır. 1970’lerden bu yana görsel ve mimarî alan algılarımızla etkileşime geçmek ve bunları dönüştürmek için sesi heykelsi bir ortam olarak kullanan Fontana, dünya çapında müzeler ve yayın kuruluşları için ses heykelleri ve radyo projeleri gerçekleştirdi.

Sanatçının eserleri; Whitney Museum of American Art, San Francisco Museum of Modern Art, Museum Ludwig, Frankfurt Post Museum, Viyana Sanat Tarihi ve Doğa Tarihi Müzeleri, Tate Modern, Tate Britain, 48. Venedik Bienali, Melbourne’deki Victoria Ulusal Galerisi, Sidney’deki NSE Sanat Galerisi ve Köln’deki Kolumba Müzesi’nde sergilendi. Fontana BBC, Avrupa Yayın Birliği, Avustralya Yayın Kurumu, Ulusal Halk Radyosu Batı Almanya Radyosu (WDR), İsveç Radyosu, Fransa Radyosu ve Avusturya Devlet Radyosu için önemli ses sanatı projeleri üretti.

Prix Ars Electronica Dijital Müzik Kategorisinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü (2009), SFMOMA Bay Area Yaşam Boyu Başarı Ödülü̈ (2009), Kültürel İnovasyon Merkezi Sanatçılara Yatırım Hibesi (2007) ve İngiltere Sanat Konseyi Araştırma Bursu (2004-2005) başta olmak üzere birçok ödül sahibidir.

Melih Fereli
İstanbul Erkek Lisesi, Waynesboro Lisesi (Pennsylvania), Robert Kolej Yüksek (lisans) ve Virginia Tech üniversitesinde (yüksek lisans) eğitimini tamamlayan Melih Fereli, 1973–1985 yılları arasında Lucas Industries şirketinde çalıştı. Londra Philharmonia Korosu’nda tenor korist sanatçılığının yanı sıra yönetim kurulu üyeliği (1985–1992) yaptıktan sonra 1993’te İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) genel müdürlüğünü üstlendi ve 2001 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

2005 yılında VKV kültür-sanat danışmanı olan Fereli, 2010’dan bu yana Arter’in Kurucu Direktörü ve yönetim kurulu üyesidir. Fereli, ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) öğretim üyeliği görevine devam etmektedir. Küratörlüğünü yaptığı sergiler; Erdem Helvacıoğlu: Siyaha Özgürlük (2012), Sarkis: Cage/Ryoanji Yorumu (2013–2014), Kapı Çalana Açılır (Károly Aliotti’yle beraber; 2017), Dinleyen Gözler İçin (2020–2022), David Tudor ve Composers Inside Electronics, Inc.: Yağmur Ormanı V (varyasyon 3) (2020–2022).