Ağırlıklı olarak tüketim kültürünü eleştiren graffiti tabanlı işler üreten Cem Sonel’in “Bir ve Sıfır İki Eder” isimli kişisel sergisi 13 Ocak Perşembe günü Anna Laudel’de sanatseverlerle buluşuyor.
“Bir ve Sıfır İki Eder”
Sergi
Sanatçı: Cem Sonel
Tarih: 13 Ocak – 27 Şubat 2022
Yer: Anna Laudel, Beyoğlu / İstanbul
Cem Sonel‘in, ileri dönüşüm projelerinden murallerine ve “Code of Conquer” başlığı altında bir araya gelen dijital tabanlı seri işlerine kadar uzanan eserleri, “varlık” ve “yokluk” kavramları üzerindeki bireysel çatışmasını temsil ediyor. Sanatçının temsilinde “varlık” ve “yokluk” iki ayrı kavram olarak değil, birbirlerini var eden ve besleyen kavramlar olarak okunuyor. Sonel’in yaklaşımında lambaların varlığı, yanma durumundan ya da sönme durumundan daha değerli oluyor.
0’ın hiçlik olarak kabul edildiği günümüz düşünce yapısında, 1 ve 0’ın aynı değerler olduklarını ileri sürmek sizce daha uzlaşmacı bir yaklaşım değil midir?
Sanatçı, “0” rakamının felsefede mevcut olmama durumu ile mutlak anlamda yokluk ve hiçlik anlamına gelen “göreli hiçlik” kavramları üzerinde duruyor. Bu sorgulamaları sonucunda ortaya çıkan sanatsal üretiminde ise sokaktan besleniyor.







Dijital tabanlı seri işleri ve graffitileri dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş kapsamlı bir seçkiyi bir araya getiren Sonel’in “Bir ve Sıfır İki Eder” isimli kişisel sergisi, 27 Şubat tarihine kadar Anna Laudel’de ziyaret edilebilir. Sergi hakkında ayrıntılı bilgi almak için Anna Laudel İnternet sayfası takip dilebilir.
Cem Sonel
Cem Sonel, 1985 yılında Ankara’da doğdu. 2004 yılında lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde onur derecesi ile tamamladı. Çocuk yaşta başlayan sokak sanatı merakını 2009 yılında kurucularından olduğu sokak sanatı kolektifi (KÜF Project) ile hayata geçirmeyi başardı. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Heykel Yüksek Lisans Bölümüne kabul edildi.
2008-2013 yılları arasında tasarım ajansınlarında grafik tasarımcı ve sanat yönetmeni olarak görev aldı. 2013 yılında hobi olarak ilgilendiği iç mekan tasarımını profesyonel olarak devam ettirme kararı aldı ve pek çok mekan tasarladı. Sokak sanatı üzerine workshoplar düzenledi, oturumlar yönetti, karma sergilerde yer aldı. 2017 yılında atölyesini taşıdığı İzmir Darağaç’ta hem bireysel hem de mahallenin sanat kolektifi ile beraber çalışmalarına devam etti. 2020 yılından itibaren Ankara’daki atölyesinde sanat ve tasarım alanlarındaki üretimlerine devam etmektedir.
Anna Laudel
Eylül 2021 tarihi itibariyle Gümüşsuyu’ndaki yeni binasında sanatseverlerle buluşan Anna Laudel, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini sergilediği kapsamlı sergilere ev sahipliği yapmaya ve sanatçılarını uluslararası fuarlarda temsil etmeye devam etmektedir. Aynı anda birden fazla sergi ve etkinlik düzenlemeye olanak sağlayan ve yaklaşık 1000 metrekarelik alana yayılan galeri, İstanbul’un önde gelen dinamik güncel sanat merkezlerinden biri haline gelmenin yanı sıra, temsil ettiği sanatçılarla birlikte büyüyerek daha fazla sanatsevere ulaşmayı amaçlamaktadır.
Anna Laudel, 2019’da Almanya’nın Düsseldorf kentinde açtığı ikinci galeri mekanıyla bu alanda yürüttüğü çalışmalarını uluslararası bir boyuta taşıdı. Galeri, Düsseldorf’taki mekanında da Türkiye ve yurt dışından sanatçıların karma ve kişisel sergilerine yer vermektedir.