Bursa’nın yeni kültür ve sanat merkezi Zindan Kapı’nın ilk sergisi “Zamansızlık Şarkısı” Tepta’nın aydınlatma desteği ile ziyarete açıldı. Derya Yücel’in küratörlüğünde, Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Gülçin Aksoy, Işıl Çelik, Meliha Sözeri, Nezaket Ekici, Osman Dinç, Şefik Özcan, Vahit Tuna ve Yaşam Şaşmazer’in katılımıyla gerçekleşen sergi 17 Ocak 2022’ye kadar ziyarete açık olacak.
“Zamansızlık Şarkısı”
Küratör: Derya Yücel
Sanatçılar: Cengiz Tekin, Çağrı Saray, Gülçin Aksoy, Işıl Çelik, Meliha Sözeri, Nezaket Ekici, Osman Dinç, Şefik Özcan, Vahit Tuna, Yaşam Şaşmazer
Tarih: 17 Ekim 2021 Pazar – 17 Ocak 2022 Pazartesi
Yer: Zindan Kapı Osmangazi/Bursa
Katılım: Herkese Açık, Ücretsiz
Bursa’nın 2500 yıllık mirası Zindan Kapı, aslına uygun bir restorasyonun ardından, Büyükşehir Belediyesi inisiyatifiyle yeniden hayat buldu. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan zindanların yer aldığı yapı, interaktif bir dijital müzeye ve güncel sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.
“Zamansızlık Şarkısı” sergisi, günümüz sanatçılarının zaman kavramına dair yorumlarını ortaya koyarak, geçmişin hafızasını taşıyan bu mekanda yepyeni bir pencere açmayı planlıyor. Çağdaş sanat alanında varlık gösteren sanatçılara ait yerleştirme, heykel, desen ve video eserleri zindanların yarattığı zamansız bir mekanı sanat ile tamamlıyor.
Serginin küratörü Derya Yücel serginin çerçevesini şu şekilde açıklıyor:
“Geçmişin hafızasını taşıyan, bu hafızadan ise şimdiye dair bir anlam yaratan ve bu anlamı sanat aracılığıyla geleceğe aktarmaya başlayacak olan Bursa Zindan Kapı, ’zamansızlık’ kavramına bir çerçeve sunmakta. Duvarları, kuleleri, burçları ve zindanları ile Bitinya Krallığı döneminde inşa edilen surlarda bulunan 2 bin 500 yıllık Zindan Kapı, kentin sınırlarını da belirlemiş olan savunma mimarisinin bir parçası. Yakın bir geçmişte kentin tarihi silüetine bir anı-anıt olarak yeniden kazandırılan bu mekanlar Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyor. Zindan Kapı’ya adını veren 7 metrekarelik altı zindan ile kule giriş ve zindancı odalarının mekan olarak kullanıldığı ’Zamansızlık Şarkısı’, günümüz sanatçılarının zaman kavramını nasıl algıladıkları, geçmiş ile gelecek arasında yaşanan şimdileri ortaya koyma biçimleri, kendi iç zamanları ile başkalarının zamanları arasındaki bağı sorgulama şekilleri, zamanın sürekliği içinde insanın durağanlığının biçimi gibi birçok katmanı aralayacakları disiplinler arası yapıtları bir araya getiriyor. Zindanlar, nesnel, kronolojik, doğrusal, ölçülüp biçilen sınırlı zamanın olmadığı bir uzam yaratıyor. Katman katman bir süreklilik ve geçirgenlik taşıyan zindanlar, zaman ve mekanı belirsizleştiriyor. Dışarısı ve içerisi ayrımında kendi iç zamanını ve ritmini belirlemiş olan bir uzamda sanatçılar da zaman katmanlarını yorumluyor. Zamanın sonsuz ya da sonlu yapısı içerisinde sınırları olmayan gerçeklik gibi, havada asılı kalmış bir zamansızlığın şarkısı mekana yayılıyor.”
Sanatçı Vahit Tuna’nın 2019 yılında Versus Art Galeri’de sergilendiğinde TEPTA desteğiyle aydınlatılan eseri, Zindan Kapı’da da TEPTA ile ışık buluyor. TEPTA’nın 30 yıldır iş ortağı olan iGuzzini’nin sanat eseri aydınlatması konusunda özelleştirilmiş Palco Framer isimli ürününün yaydığı özel ışık, sanat yapıtı ile özdeşleşiyor.
TEPTA, teknik özellikleri ile çok sayıda tasarım ödülüne sahip, işlevsel ve çok yönlü bu aydınlatma ürünü ile sanat eserine özel aydınlatma deneyiminde son teknolojiyi sunuyor. 37 mm çapındaki Palco Framer, NASA teleskoplarında kullanılan özel merceğinden yaydığı hedefe doğrudan ulaşan ve dağılmayan ışınlar ile eseri çerçevelerken sanat yapıtlarında kullanılan renklerin herhangi bir değer kaybına uğramadan; aslına sadık şekilde görülmesini sağlıyor.
Patentli merceği ve reflektörü ile eserlere zarar vermeden aydınlatma sağlayan PalcoFramer, ışık huzmelerini teknolojisi sayesinde istenilen formda etrafa dağıtmadan çerçeveleyerek yayıyor. Ürünün 360 derece optik ekseni, Tuna’nın eseri için tasarladığı ışık efektinin, Zindan Kapı’daki farklı konumlandırmasında da yakalanmasını sağlıyor.
Sergi, 17 Ocak 2022’ye kadar ziyaret edilebilir.
Ayrıntılar için : https://www.bursamuze.com/bursa-da-tarihi-zindanlar-kapisini-sanata-aciyor-1318/
Zindan Kapı
Milattan önce ikinci yüzyılda, Bitinya Krallığı’nın, Prussa şehrinde inşa edilen surlar, hisarlar ve zindanlar, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmış ve bazıları günümüze kadar ulaşmış durumdadır. Bugün Bursa’nın Osmangazi ilçesi, Alacahırka mahallesinde bulunan ve Uludağ’ın eteklerine açılan Zindan Kapı, bu tarihi surların önemli bir parçası olmaktadır. Arkeolojik kazılarla toprak altında kalan bölümleri ortaya çıkarılan ve aslına uygun restore edilen bu tarihi eser, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yeniden şehir hayatının bir parçası oldu. Yaptığı sergiler, etkinlikler ve araştırmalar ile kent kimliğine sahip çıkmayı görev edinen Müzeler Şube Müdürlüğü, Zindan Kapı’yı kentin kültür ve sanat merkezi haline dönüştürdü. Yeni bir konseptle kent yaşamına kazandırılmak üzere tasarlanan Zindan Kapı, Bursa’da kültür ve sanat ile teknolojik bir boyut kazandı. Toplam 3000 metrekare alana sahip Zindan Kapı, artık bir dijital müze ve geniş bir güncel sanat galerisi ile misafirlerini ağırlıyor. Dijital anlatımlı sergi salonları, interaktif içerikleri, etkinlik alanları ve eğitim mekanları ile tarihe, kültüre, sanata ışık tutuyor.
TEPTA
TEPTA Aydınlatma 1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası montaj ve bakım servislerine kadar yaygındır.
TEPTA’nın aydınlatma alanındaki hizmet ve ürün kapsamı gerek dekoratif gerekse mimari aydınlatmada, iç mekanlardan dış mekanlara ve bina cephe aydınlatmasına kadar uzanır. TEPTA geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini 29 yılı aşkın süredir temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Tasarım ve kaliteleriyle öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Lodes, Delightfull, DieselLivingwithLodes, RogerPradier, Lasvit, BrandvanEgmond, Catellaniand Smith, Cini andNils, Kundalini, AquaCreations, Linea LightGroup, ilFanale, Torremato, Bover, Forestier, Italamp, Betec, Prandina, Karman, Neri, Stilnovo ve Terzani’dir.
2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekân aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatmasıda TEPTA tarafından gerçekleştirildi. Halen yapım aşamasında olan ve RenzoPiano tarafından tasarlanan yeni İstanbul Modern binası, yenilenen AKM ( Atatürk Kültür Merkezi) gibi öncü projelerin tercihi de TEPTA oldu. TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor. Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, 2 kez Venedik Bienali Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nu aydınlattı. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin
aydınlatmasını dönemsel olarak ve destek amaçlı üstlenmektedir. TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Afrika, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır. https://www.tepta.com/