FLUID DYNAMICS” Sergisi Çevrimiçi Erişime Açılıyor!

Versus Art Project, 8 Nisan’da açılan ve kapanmayla birlikte ziyaretçileriyle buluşmaya ara veren “Fluid Dynamics” başlıklı sergisini çevrimiçi mecrada erişime açıyor. Sanata ulaşımın dijital ekranlarla sınırlı kaldığı bugünlerde ziyaretçiler sergiyi, VR çekim ile oluşturulmuş sanal mekanda çevrimiçi olarak deneyimleyebilecekler.


Fluid Dynamics
Küratör: Özge Yılmaz

Tarih: 08 Nisan – 21 Mayıs
Çevrimiçi Ziyaret: 17-21 Mayıs
Erişim: Link
Konum:
Versus Art Project & Çevrimiçi
Sanatçılar:
Alper Aydın, Emine Boyner Kürşat, Didem Erbaş, Sibel Horada, Berka Beste Kopuz, Yelta Köm, Deniz Tortum, Gülhatun Yıldırım


Özge Yılmaz küratörlüğünde Alper Aydın, Emine Boyner Kürşat, Didem Erbaş, Sibel Horada, Berka Beste Kopuz, Yelta Köm, Deniz Tortum ve Gülhatun Yıldırım’ın çalışmalarını bir araya getiren “Fluid Dynamics”, akışkanlık kavramı etrafında şekilleniyor. Sergi, akışkanlık kavramının birey-mekan ilişkisi içinde doğa, kent ve sanal mekanlar üzerindeki yansımalarına ve yaşamın içindeki akışkanlık vurgusuna odaklanıyor.

'Fluid Dynamics' Yerleştirme Fotoğrafı - Sibel Horada, Akış, 2019, Video Yerleştirme, (LED ekran, beton) 02’57” (loop) - Photo Credit: Kayhan Kaygusuz
Sibel Horada, “Akış”, 2019 (Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz).

Adını hareket hâlindeki sıvı, gaz ve plazmaların davranışlarını inceleyen “Akışkanlar Dinamiği”nden alan sergi, akışkanlık kavramıyla ilerleyen bir küratöryal aks üzerine kurulu olarak karşımıza çıkıyor. Dört duraktan oluşan bu aks, doğada en primitif hâliyle bulunan “su”dan yola çıkarken doğanın içindeki akışa ve akışkanlığa, suyun mitolojik ve biyo-politik referanslarına değiniyor.

'Fluid Dynamics' Yerleştirme Fotoğrafı - Sibel Horada / Yelta Köm - Photo Credit: Kayhan Kaygusuz Soldan Sağa: Sibel Horada, Zincir, 2018; Sibel Horada, İsimsiz II, 2018; Yelta Köm, Olasılıksal Zeminler, 2021; Sibel Horada, İsimsiz (Saç Serisi #1, #3, #4), 2020
Soldan Sağa: Sibel Horada, “Zincir”, 2018; Sibel Horada, “İsimsiz II”, 2018; Yelta Köm, “Olasılıksal Zeminler”, 2021; Sibel Horada, “İsimsiz” (Saç Serisi #1, #3, #4), 2020 (Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz)

Akışkanlık kavramına uzak bir gönderme olarak düşünülebilecek olan ateş de sergide önemli bir yer tutuyor. Gezegenin çekirdeğinden akışkan bir ateş olarak yüzeye çıkan lav, volkanik coğrafî kesitler, kurşun ve diğer katı maddelerin eriyerek form değiştirmesiyle bizler için referanslarının ve ürettikleri anlamların da değişmesi gibi noktalara değiniyor.

'Fluid Dynamics' Yerleştirme Fotoğrafı - Didem Erbaş, Mesafenin Mavisi, 2021
Didem Erbaş, “Mesafenin Mavisi”, 2021 (Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz)

Akışkanlığın esnekliğe varışı, adapte olma yeteneği ve hayatta kalma becerisi üzerinden, aksın sonraki uğrak noktalarını betonun akışkanlığı ve kent hayatının içindeki devinim oluşturuyor. Serginin kavramsal aksı, kent hayatının ve beraberinde getirdiği bileşenlerin kendi içinde sahip olduğu akışa odaklanmanın ardından dijital dünyanın, kodların ve piksellerin akışkanlığını araştırıyor. Binary code’lar, bizi birbirimize bağlayan görünmez ağlar ve güncel görsel kültürün bilgi taşıyıcısı pikseller arasındaki akışın, bugün su kadar hayata karşılık geldiğini vurguluyor.

'Fluid Dynamics' Yerleştirme Fotoğrafı - Emine Boyner Kürşat, İstiridyeler, 2021 - Photo Credit: Kayhan Kaygusuz
Emine Boyner Kürşat, “İstiridyeler”, 2021 (Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz)

“Fluid Dynamics”de çizilen küratöryal aks, nihai olarak bilimin spekülatifliği üzerinden, bilginin akışkanlığını sorguluyor; “VR (Virtual Reality)”, “AR (Augmented Reality)” ve “AI (Artificial Intelligence)” ile gerçeklik algısı ve kimliğin akışkanlığına dair sorgulamalar aracılığıyla son noktasına ulaşarak, ucu açık bir şekilde izleyiciyi bu kavramlar üzerine birlikte düşünmeye davet ediyor. Tüm bu gerçeklik üzerine sorgulamalar aynı zamanda serginin çevrimiçi gösterimiyle de bir diyalog kuruyor.

'Fluid Dynamics' Yerleştirme Fotoğrafı - Photo Credit: Kayhan Kaygusuz Alper Aydın, Yol, 2019 – 2020; Alper Aydın, Yol 1, 2019 – 2020; Alper Aydın, Yol 2, 2019 – 2020; Alper Aydın, Yol 3, 2019 – 2020
Alper Aydın, “Yol”, 2019-2020 (Fotoğraf: Kayhan Kaygusuz)

Pandemi sebebiyle uygulanan tedbirler kapsamında ziyarete kapalı olan “Fluid Dynamics” sergisi, 17 Mayıs itibarıyla 21 Mayıs tarihine dek buradan ziyaret edilebilir.