[Proje]: ŞH Evi

Proje Adı:

ŞH EVİ

2019, URLA / İZMİR

Mimari: ONURCAN ÇAKIR

Fotoğraf: ONURCAN ÇAKIR

“ŞH Evi, Urla’da doğanın içinde ve sakin bir çevrede konumlanmıştır. Kütle, fonksiyonların ilişkisi üzerinden şekillenmiştir. Her iki yanda teras çatılı ve doğal taş cepheli kütlelerde, ikişer adet yatak odası bulunmaktadır. Bu kısımlar, yapının ortasında yer alan yüksek tavanlı, beşik çatılı beyaz kütledeki salon ve mutfağın konumlandığı hacme açılmaktadır. Bu mekanın çatısında içeriden görülebilen ahşap makaslar kullanılmıştır.

Malzeme olarak; yapının iki tarafındaki kütleleri oluşturan koyu tonlardaki taş, ekonomik ve lojistik avantajları da göz önünde bulundurularak yakın çevreden temin edilmiştir. Bu kütlelerin güney cephelerindeki yatak odalarında, manzaraya hakim büyük pencereler bulunmaktadır. Taş cepheli kütlelerin ortadaki beyaz ana kütleye göre planda kaydırılarak yerleştirilmesi ile meydana gelen üç tarafı duvarlarla çevrili orta bahçe, tanımlı bir dış mekan oluşturmaktadır. Salonun büyük ve yüksek cam kayar kapıları açıldığında, bu orta bahçe, iç mekanın bir uzantısı olmaktadır. Yatak odalarındaki kat yüksekliğinden, orta kısımdaki yüksek tavanlı ortak hacme geçildiğinde oluşması amaçlanan ferahlık hissi, bu büyük camlarla desteklenmiştir.

Kış aylarında soğuk rüzgarlardan mümkün olduğunca az etkilenmek için, bölgenin hakim rüzgarının vurduğu kuzey cephesindeki pencere açıklıkları en düşük seviyede tutulmuştur. Mutfağın bu cephedeki yatay şerit penceresi ile arazinin kuzeyinde bulunan diğer tarla ve zeytinliklerden oluşan doğal manzaraya dönük bir çerçeve oluşturulmuştur.” Dr. Mimar Onurcan Çakır


Kaba Yapı
Betonarme taşıyıcı sistem içerisinde taş duvarlar inşa edilmiştir. Taş duvarlar köyün taşından yapılmıştır. İki taş kütleyi birleştiren yüksek tavanlı ortak hacim ise tuğla üzeri sıva + beyaz boya ile tamamlanmıştır.

  • AKG Gazbeton [Bölme duvar elemanları]

Cephe
Taş duvar ve tuğla duvarlar arasında ısı yalıtımında XPS levha kullanılmıştır.

  • Pimapen [Antrasit gri PVC doğrama]

Çatı
Teras çatı: Ters çatı (betonarme döşeme üzeri çift kat bitümlü BTM su yalıtım membranı, İzocam XPS levha, ayırıcı jeotekstil, çakıl)
Beşik çatı: Osmanlı/Alaturka kiremit

  • BTM [bitümlü su yalıtım membranı]
  • İzocam [XPS levha]