(SANATORIUM)’da Yeni Sergi: “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler”

Merve Şendil, One Night Poetic, 2022, Tuval üzerine yağlı boya, 80 x 110,5 cm. SANATORIUM ve sanatçının izniyle.

Merve Şendil’in “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler” başlıklı sergisi, 16 Aralık 2023 tarihine kadar SANATORIUM’da sanatseverlerle buluşuyor.


“Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler”
Sergi

Sanatçı: Merve Şendil
Tarih: 3 Kasım – 16 Aralık 2023
Yer: SANATORIUM, Beyoğlu / İstanbul


“Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler”, sanatçının kendi algı dünyasından yola çıkarak günlük yaşamın şekillendirdiği anlamsızlıklara karşı verdiği mücadeleyi soyut ve somut elemanlarla aktaran çalışmalarını içeriyor. Yağlı boya ve dantel teknikleri kullanılarak üretilmiş bu çalışmalar Merve Şendil’in 2000’lerden bu yana yaptığı üretimlere referans veriyor.

Merve Şendil, Even Though its pink waters reach far away, 2023, Oil on canvas, 160 x 230,5 cm, courtesy of SANATORIUM ve sanatçının izniyle. Fotoğraf: Zeynep Fırat

Sergi bireylerin iç seslerine gönderme yapan görsel ve duygusal karşıtlıkları gösteriyor. Serginin çıkış noktası olan “karanlığın” bir metafor olarak ele alındığı bu yaklaşım, sanatçının görünenin ardında kalan imgeleri bulmaya yönelik araştırmasını farklı medyumlarla gösteriyor. 2×2 cm kareler üzerine işlediği yağlı boya çalışmaları Şendil’in kişisel dünyasından anları piksel piksel gösterirken, benzer bir ızgara (grid) sistemi içinde var olan dantel çalışmaları 2007’den beri geliştirdiği “Underscene Project” serisinde yer alan alternatif müzik üretimlerinden aldığı toplumsal yansımaları olan şarkı sözlerini yeni bir düzleme taşıyor.

Merve Şendil, Collected Writings series, SANATORIUM ve sanatçının izniyle. Fotoğraf: Zeynep Fırat

Merve Şendil’in sanatsal üretiminde varmış olduğu önemli bir durak noktası gösteren “Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler”, politik ve sosyal gelişmeler karşısında, sözcüklerin ve imgelerin yardımıyla yeni duruş biçimlerini arıyor. Dantellere işlenen alternatif şarkı sözleriyle, barok çerçevelere yerleştirilmiş piksel çalışmalar sanatçının karşıtlıklar arasında bir varoluş yöntemi arayışını gösteriyor.