(Salt) Araştırma Fonları 10. Yıl Programı Kapsamında 14 Kasım’da “İstanbul’un Yazlık Sinemaları” Konuşulacak!

Üsküdar Şemsipaşa Sineması, TÜRVAK Arşivi.

Salt Araştırma Fonları’nın onuncu yıl programları kapsamında 14 Kasım Salı günü yönetmen ve akademisyen Sezen Kayhan, İstanbul’daki yazlık sinemaların tarihine çok yönlü bir bakış sunacak.


“Salt Araştırma Fonları 10. Yıl Programı”
Yeşilçam’dan Günümüze İstanbul’un Yazlık Sinemaları

Konuşmacı: Sezen Kayhan
Katılım:
Herkese Açık, Ücretsiz, Kayıt Gerekli
Tarih: 14 Kasım 2023 Salı | Saat: 18.30
Yer: Çevrim İçi


Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, 2013’ten bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü Salt Araştırma Fonları’nın onuncu yılında bir dizi program düzenliyor. Türkiye’de kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950’ler sonrası sanat, mimarlık ve tasarım odaklı araştırmaların çıktıları, konuşmalar ve Salt Blog’da yayımlanan yazılar aracılığıyla yeniden değerlendirmeye açılıyor.

2013-2022 yıllarında Salt Araştırma Fonları’yla desteklenen araştırmaların yeniden tartışmaya açıldığı program, 14 Kasım Salı günü saat 18.30’da yönetmen ve akademisyen Sezen Kayhan’ın “Yeşilçam’dan Günümüze İstanbul’un Yazlık Sinemaları” başlıklı konuşmasıyla devam ediyor. 2017’de Salt Araştırma Fonları’yla desteklenen araştırmacılar arasında yer alan Kayhan, Yeşilçam döneminde küçük mahallelerde yer alan, her yaştan ve
sosyal sınıftan izleyiciyi kendine çeken yazlık sinemaların televizyonun yaygınlaşması ve kentsel dönüşüm ile birlikte geçirdiği dönüşümü ele alacak. Günümüzde belediyelerin düzenlediği etkinlikler dışında üst-orta sınıfa hitap eden lüks mekânlarda yer alan yazlık sinemaların 1950’den günümüze değişimine ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm ile ilişkisine odaklanacak. Çevrim içi gerçekleştirilecek program herkesin katılımına açık ve ücretsizdir.

İstanbul’da bir açık hava sinemasının yıkımı, Günyüz Demirhan Arşivi.

Salt Araştırma Fonları’yla disiplinlerarası ve çok yönlü yaklaşımları öne çıkan, saha araştırmalarına yönelik yaratıcı yöntemler sunan ve toplumsal, kültürel, kentsel hafızaya katkı sağlayan projeler destekleniyor. Geçmiş yıllardan seçili projelere yer verilen Salt Blog içerikleri arasında Nora Tataryan’ın “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Bir Kültürel Üretim Mekânı Olarak Salon”, Efe Murad ile Emirhan Eringen’in “Kayıp Avangart: Yüksel Pazarkaya Stuttgart Somut Şiir Okulunda”, Tuğçe Tezer’in “Antakya’nın tarihini adımlamak: Depremden sonra ‘Antakya Yürünebilir Kent Tarihi Rehberi”, Derya Acuner’in “Kafesin İki Tarafı: Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi’nin Hafızası” ve Salim Aykut Öztürk’ün “Neredeymiş Bu Tatavla? 100 Yıllık Bir İnşa Hikâyesi başlıklı yazıları bulunuyor. Erken Cumhuriyet İstanbul’unda kültürel miras ile kentsel hafıza ilişkisini inceleyen Ümit Fırat Açıkgöz’ün Temmuz ayında yaptığı “Erken Cumhuriyet İstanbul’unda Tarihî Miras ve Kentsel Hafıza (1923-1949)” başlıklı konuşma ile İdil Çetin’in Eylül ayında gerçekleştirdiği “Erken Cumhuriyet Yıllarının Görsellik Rejiminde Mustafa Kemal Atatürk Fotoğrafları” başlıklı konuşmasının kaydı ise Salt’ın YouTube kanalında erişime açık.

Tüm programlar hakkında ayrıntılı bilgi için: www.saltonline.org


Sezen Kayhan
Bilkent Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde lisans, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans, Universiteit Antwerpen ve Koç Üniversitesi Film Çalışmaları ve Görsel Kültür Ortak Doktora Programı’nda doktora eğitimini tamamladı. Türkiye, İtalya, Almanya ve Amerika’da çeşitli film ve belgesellerde sanat, prodüksiyon ve reji departmanlarında çalıştı. Kısa filmleri Erik Zamanı (2012), Elene (2016) ve İmparatorlukta Zor Bir Gün (2018) Tribeca, BFI Londra, Palm Springs, Altın Portakal ve Altın Koza Film Festivali dâhil olmak üzere pek çok ulusal ve uluslararası festivalde gösterildi; ödüller aldı. Almanya’da Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarına devam etmektedir.