Yapı Kredi Galeri’nin bu yaz İstiklal Caddesi’ne açılan ve portiko olarak adlandırılan bina girişinde başlattığı kamusal program “Portiko Okumaları ve Performansları”, 20 Eylül Çarşamba günü saat 18.00’de sanatçı Eda Çekil’i ağırlayacak.
“Portiko Okumaları ve Performansları”
Kamusal Program
Sunuş: Eda Çekil
Moderatör: Fisun Yalçınkaya
Küratörler: Burcu Çimen, Didem Yazıcı, Fisun Yalçınkaya
Tarih: 20 Eylül 2023 Çarşamba | Saat: 18.00
Yer: Portiko, Yapı Kredi Galeri, İstiklal Cad., No: 161, Beyoğlu İstanbul
Tarabya Kültür Akademisi‘nin destekleriyle gerçekleşen “Portiko Okumaları ve Performansları”nda performans sanatçıları özellikle mimari ve kamusal alanla ilişkilenen çalışmalarıyla Portiko’ya davet edilirken, okuma programında sanatçı, yazar, şair, editör, araştırmacı ve kültür çalışanlarının kendi yazdıkları ya da onlara ilham veren metinler yer alıyor.
Eda Çekil – Bakım Sanatı Manifestosu

Eda Çekil, sanatçı Mierle Laderman Ukeles’in 1969’da yazdığı Bakım Sanatı Manifestosu’na ithafen Sanat Dünyamız dergisinin 196. sayısında Görsel Notlar serisinde kendi bakım listesini ve notlarını paylaştı. Son olarak “Bakım Haritası” adlı sergisinde kadının ev içine hapsedilen, görünmez kılınan emeğini yansıtmaya odaklanan sanatçı, pratiğinde direniş ve dayanışmayı inceliyor, görünmez olanlara usulca ve sakin bir üslupla yaklaşıyor. Sanatçı Portiko’da Bakım Sanatı Manifestosu’na dair yorumlarını, kendi kısa metnini paylaşacak ve yine Portiko’da kısa bir söyleşide soruları yanıtlayacak.
Eda Çekil
Akademik çalışmalarını İstanbul Okan Üniversitesi’nde Doktor Öğretim Üyesi olarak sürdüren Eda Çekil, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nde lisansını, Galatasaray Üniversitesi Medya ve İletişim Çalışmaları programında yüksek lisansını tamamladı. Sanatta Yeterlik derecesini çağdaş sanatta toplumsal cinsiyet ve fotoğraf ilişkisi üzerine yazdığı teziyle aldı. Eda Çekil’in çoğunlukla kişisel tarihinden yola çıkarak ürettiği çalışmaları, toplumsal cinsiyet ekseninde fotoğraf ve videoyu farklı malzemelerle bir araya getirir. İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “Aile Albümü” (2021) bir iktidar aracı olarak işlev gören kutsal aile mitinin yeniden üretildiği fotoğraflarda, kadın hikayelerinin izini sürer. Mayıs 2023’te gerçekleşen “Bakım Haritası” sergisi ise kadının ev içi emeğini ve bakım işlerini görünür kılmaktadır.