Athanasios ve Marina Martinos Vakfı (AMMF) ve Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi iş birliğinde düzenlenen “Aziz İstanbul” sergisi, 12 Kasım’a dek Galata Rum Okulu’nda sanatseverlerle buluşuyor. Serginin küratörlüğünü ise Dr. Fani-Maria Tsigakou ve Hülya Bilgi üstleniyor.
“Aziz İstanbul”
Sergi
Küratörler: Fani-Maria Tsigakou, Hülya Bilgi
Tarih: 24 Mayıs – 12 Kasım 2023
Yer: Galata Rum Okulu, Beyoğlu / İstanbul
Restore edilen Galata Rum Okulu’nun açılışı kapsamında düzenlenen “Aziz İstanbul” sergisi, Athanasios ve Marina Martinos Vakfı (AMMF) koleksiyonlarından İstanbul konulu resimler ile Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarındaki kilise eşyasından bir seçki sunuyor. Galata Rum Okulu’nun restorasyonu ve sergi, AMMF’nin sponsorluğunda gerçekleşiyor. Sergide, AMMF koleksiyonlarından 18. ve 19. yüzyıldan Avrupalı ressamların İstanbul’u resmettiği yağlıboya ve suluboya tablolar ile Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonunda yer alan, aynı dönemde İstanbul’daki atölyelerde kiliseler için imal edilen gümüş ve sedef eserler yer alıyor.
Resimler Avrupalı ressamların İstanbul’a duyduğu hayranlığı vurgularken, gümüş ve sedef eserler şehrin kendisinin harikulade eserler üreten bir sanatsal yaratıcılık kaynağı olduğunun altını çiziyor. Avrupalı sanatçıların eserleri 18. ve 19. yüzyılların İstanbul’unun panoramasını sunarken, aynı dönemde şehirdeki kiliseler için üretilen eserler de şehrin kozmopolit karakterini yansıtıyor. Ortak konusu “İstanbul” olan bu iki eser grubu, bir arada, izleyiciye Osmanlı İstanbul’unun söz konusu dönemdeki ihtişamını ve çok yönlülüğünü gözler önüne seriyor. Sergiye Athanasios ve Marina Martinos Vakfı‘nın vakıf koleksiyonlarına ait, aynı dönemde yaşamış Avrupalı ressamların İstanbul’u resmettiği yağlıboya ve suluboya tabloları da eşlik ediyor. Sergideki AMMF koleksiyonlarından 34 eser arasında Amadeo Preziosi, Joseph Schranz, Michel-François Préault, Clara Barthold Mayer, Louis Lottier, Anton Ignaz Melling, Louis-François Cassas, Thomas Allom, Alfred-Marie-Joseph de Courville, Antoine-Laurent Castellan, Konstantin Kapıdağlı gibi ressamların çalışmaları yer alıyor. Sunulan eserlerin çoğu, 19. yüzyılın başından son çeyreğine kadar İstanbul’da yaşamış sanatçılar tarafından üretildi. Ayrıca 17. yüzyıldan iki adet çok nadir panorama, 18. yüzyıldan iki yağlıboya panorama ve 19. yüzyılın ortalarına doğru yapılmış çizimlere dayanan üç taşbaskı panorama da sergide yerini alıyor.
Çoğu elçilerin maiyetinde İstanbul’a gelmiş sanatçıların yarattığı bu panoramalar, portreler, gerçek yaşamdan sahneler bir döneme ait hafızayı canlı tutuyor ve Avrupa resim geleneklerinin estetik çeşitliliği ve farklı yönlerine ilişkin bilgiler de veriyor. Avrupalı sanatçıların 19. yüzyılda ürettikleri, İstanbul’u betimleyen eserlerin tanıklıkları, resim geleneklerinin seçimindeki çeşitli yaklaşımları ortaya koyuyor. Boğaziçi Ressamları’nın İstanbul resimleri daha betimleyici ve görsel bilgi içeriyor. Oryantalistlerin ve Romantik sanatçıların eserleri ise izleyiciyi, sanatçının kendi bakışının masalsı şehir ve onun sahneleri üzerindeki etkisini paylaşmaya davet ediyor.
Sergide yer alan Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarından 25 dini eser, Osmanlı zanaatkârlarının ulaştığı doruğu ve şehrin kozmopolit yapısını gösteriyor. İşçilikleri ve güçlü mistik içerikleriyle dikkat çeken gümüşler ile sedef ve fildişi süslemeli ahşap kutular, 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başına kadar İstanbul’daki atölyelerde imal edildi. Aralarında kilise ayinlerinde kullanılan dini eşya (paten, kalis, ekmek kutusu, gülabdan), dini törenlerde kullanılan çeşitli kaplar ve adak eşyası bulunuyor. Çoğu tuğralı olan gümüş eserler, Osmanlı tebaası Hristiyan cemaatlerin ihtiyaçları doğrultusunda, İstanbul’daki gümüş atölyelerinde çalışan farklı inançlara sahip ustalar tarafından, farklı kaynaklardan gelen üslupların senteziyle üretildi.
“Aziz İstanbul” sergisine AMMF sanat danışmanı Dr. Fani-Maria Tsigakou ile Sadberk Hanım Müzesi Direktörü Hülya Bilgi’nin metinlerini kaleme aldığı, Türkçe ve İngilizce olarak tek edisyon halinde yayınlanan bir kitap eşlik ediyor. Sergi, Salı – Pazar günleri 10.00 – 18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.