Renzo Piano Building Workshop imzası ile yeni mekânına kavuşan
İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin tüm aydınlatmaları TEPTA tarafından sağlandı. TEPTA, 32 yıldır birlikte yol aldığı iGuzzini markası ile müzeyi aydınlatırken, İstanbul Modern’in sponsorları arasında da yerini aldı.
Renzo Piano Building Workshop’un Arup Istanbul ile beraber yürüttüğü, Karaköy sahilinde yer alan proje, Galata semtinde kentsel bir odak noktası olarak kurgulanan Galataport rıhtım alanının bir parçası olarak inşa edildi. Müze, Boğaziçi’nin ışık yansımalarıyla pırıldayan sularından ilham alınarak tasarlandı. Sahil şeridi ile bağlanan tarihi dokuya sahip iki semtin arasındaki görselliği en üst düzeye çıkarmak ve kesintisiz bir fiziksel bağlantı sağlamak üzere şeffaflık yaklaşımı ile kurgulandı.
İkisi yerin altında ve üçü yerin üstünde olmak üzere beş katta toplam 15.000 metrekarelik alana ve havuzlu bir seyir terasına sahip olan müzenin tüm alanlarında, TEPTA’nın sanat eserlerinin aydınlatılması için özel olarak geliştirilmiş teknik özelliklere sahip tasarımları ile birçok ödüle sahip iGuzzini markasının aydınlatmaları tercih edildi.


Sergi alanları, ışığı çift yönlü olarak ayarlanabilen, dikey ve yatay eksende geniş bir açı aralığında yönlendirme imkânı sağlayan Palco koleksiyonu ile aydınlatıldı. Mekanik olarak hedeflenebilen ve istenilen aksta eğim verildikten sonra kilitlenebilen Palco koleksiyonu, her serginin içeriğine veya her eserin boyutuna, rengine ve yerleşimine bağlı olarak değişen ihtiyaçlara göre uyarlanabiliyor. Koleksiyonun, 4 ile 10 derece arasında değişken açılarda ışık yayabilen, özel aksesuarlar ile kamaşma önleyen ve eliptik ışık etkisi sunan wallwasher spot versiyonları, ihtiyaca göre sıva üstü veya raya monte şekilde kullanıldı.


Kafeye, mağazaya, kütüphaneye, müze bilgi noktalarına ve Paris’teki Centre Pompidou ile iş birliği içinde geliştirilen “Keşif Alanı” projesi için özel bir atölye alanına geçişi sağlayan şeffaf lobi, Renzo Piano’nun iGuzzini markası için özel olarak tasarlamış olduğu La Perroquet ile aydınlatıldı. Armatür, eski müze binasında da kullanılmış olan tasarım, malzemesi, çizgisi, yönlendirilebilir olması, renk geriverim indeksi (CRI) değeri, optik ve kontrol sistemleri ile uyumluluğu gibi teknik özellikleriyle güncelliğini korumaya devam ediyor. La Perroquet, kullanım alanının işlevine ve tavan yüksekliğine uygun olarak ayarlanabilen sarkıtma aparatları ile kullanıldı.


Şeffaf lobiden geçiş sağlanan alanların yanı sıra, dolaşım, eğitim ve etkinlik gibi ortak alanların genel aydınlatması, kullanım bakımından değişkenlik gösteren, Palco spotlar ile görsel ve teknik anlamda uyumlu, geniş açılı ışık yayan spotlar ile sağlandı. Feriye, dekk, Madera isimli yeme-içme mekânlarının çatısı olan C-paces grubu altında hizmet veren Restoran Modern ise aynı spotlar ile birlikte La Perroquet tasarımı ile aydınlatıldı.
Müzenin ıslak hacimlerinde, aydınlatma sektörünün ilk minimal koleksiyonu olma özelliğini taşıyan hem teknik hem de dekoratif anlamda çözüm sunan Laser spotlar sabit veya yönlendirilebilir versiyonları ile kullanıldı. Opti-Beam lens ile donatılmış bu serinin yumuşak ışığı ile yüksek görme konforu sağlandı. Pano aydınlatması olarak ise metre başına enerji tüketimini en aza indirgemeyi amaçlayan yüksek performanslı Linealuce lineer aydınlatmalar tercih edildi.
TEPTA, iGuzzini ile birlikte İstanbul Modern’i aydınlatırken, ayrıca müzenin kurulduğu 2003 yılından beri sağladığı desteğini sürdürüyor. Bu desteği ile Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olma özelliğini taşıyan müzenin özel destekçileri arasında yer alıyor.