Multidisipliner sanatçı Kalina Dimitrova’nın Türkiye’deki ikinci kişisel sergisi “Phantoms III”, 15 Ağustos’a kadar Collect Gallery’nin Juma binasındaki mekânında sanatseverlerle buluşuyor.
“Phantoms III”
Sergi
Sanatçı: Kalina Dimitrova
Tarih: 15 Haziran – 15 Ağustos 2023
Yer: Collect Gallery, Beyoğlu / İstanbul
Sergi Tanıtım Metninden:
“Bu sergideki işler, Kalina Dimitrova’nın son projelerinde üzerinde çalıştığı ‘hayalet imgeler’ dediği zihin meşguliyetinin bir devamı niteliğindedir. Bir önceki projenin izleğini bu projeye bağlayan nesnelerden biri dışında, eserler ilk defa izleyici ile buluşuyor.
Görünür olan, en azından Rönesans’tan günümüze kadar, sanatçıların ilgi nesnesi olmuştur. 17. yüzyılda Hollandalı ressamlar, nihayetinde fotoğrafın keşfine yol açan teknikleri ve teknolojileri öngörüp geliştirerek, gerçekliği gözle algılandığı şekliyle yeniden yaratırken natüralist doğruluk elde etmeye çalıştılar.
Mevcut seri, ‘Phantoms III’; sadece kısmen, yarım, parçacıklı olarak çerçevelenmiş fotogerçekçi sahneler sunuyor. Kanvas yüzeyindeki ışık ve gölge oyunu, yansıtıcı ve etraftaki her şeyde yansıyan şeffaf Plexiglas plastiklerle devam ediyor. Hayal gücü, elin başladığını bitirmeye davet ediliyor.
Şeffaf malzeme yanıltıcı bir netlik görüntüsü taşır, ancak anlaşılması zor sınırları ve çoklu yansımaları, gördüğümüzü sorgulamamıza neden olur. Görünen ve tanıdık olan bir serap haline gelir. Gerçek ve fantezi arasındaki sınırlar, dünyayı her zaman tanıdık bir yere dönüştürme eğiliminde olan algının kesinliğini bulanıklaştırır ve sarsar. Bu seri, bir yanda tarihin akışı içinde şartlı olarak empoze edilen görünür ile bugünün olaylarına mesafe eksikliği ve diğer yanda şu anda meydana gelen süreçlerin net bir resmini oluşturmanın zorluğu arasında bir çifte vizyon sunuyor.
Ormanda bulunan eski bir kütük, serginin ikinci önemli yıldızı. Bir zamanlar dallanan köklerin zamanla eridiği yerlerde, kaybolan gerçek vücut uzuvlarının pleksiglas replikaları tutunuyor artık. Geçmiş bir varoluşun hayali uzantıları.”