Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Nehir Özbey İçmimarlık tarafından geliştirilen “Dünyayı Verelim Çocuklara’’ projesi, okul öncesi çocukların depremin etkilerinden uzaklaşıp sosyalleşmesini ve kültürel gelişimlerinin desteklenmesini amaçlıyor.
Proje kapsamında hayata geçirilen “MiniKo” çocuk aktivite konteynerlerinin İlk ikisi Hatay’a, 3. ve 4.’süyse Adıyaman’a ulaştırıldı. MiniKo‘lar, bölgedeki ihtiyaç durumuna göre kreş veya oyun konteyneri olarak faaliyet gösteriyor. Proje, depremden etkilenen çocukların kültürel ve sosyal olarak desteklenmelerini, afetin psikolojik etkilerini bir nebze de olsa azaltabilmeyi ve çocuklar arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Çocukların gelişimi kalıtım ve çevre koşulları ile oluşuyor ve bu gelişimde mekân ve mekân donatılarının etkisi büyük rol oynuyor. Yaşanılan bu büyük yıkım karşısındaysa çocukların psiko-sosyal gelişimlerinde bu ihtiyaçlar zaruridir. Projede mekân kurgulanırken bedensel ve ruhsal gelişim dikkate alınarak, çocukların algısal ve bilişsel gelişimini desteklemek, eğitici ve öğretici roller oynayarak ruhsal davranışlarını pekiştirmek ve özellikle kaza riskinin ortadan kaldırılması gereklilikleri üzerinde durulmuş.
MiniKo‘larda, 21 m²’lik (3 m x 7 m) alanın tamamı oyun ve etkinlik alanı olarak planlandığından ıslak hacim bulunmuyor. Bu sebeple sosyal alan destek birimlerinin yakınında konumlanması gerekiyor. Konteyner, çocukların sosyalleşme, resim çizme, film izleme, kitap okuma, oyun oynama gibi çeşitli ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmış. Birçok faaliyete imkân sağlayan konteynerin belli bir zaman çizelgesi ile hareket etmesi daha efektif kullanım sağlıyor.
Nehir Özbey İçmimarlık projenin tasarım sürecini şöyle anlatıyor:
“Çocukların hayal dünyasını geliştiren, esnek, güvenli, iletişim ve etkileşimi destekleyen bir mekân oluşturmayı ilke edindiğimiz bu çalışmada; konteyner fikrinden uzaklaşarak çocuklukların yaşayıp, sosyalleşecekleri bir alan yaratmayı hedefledik.
Konteynerin duvar yüzeylerinde çıtalar ile fonksiyonel alanlar tanımlandı. Bu çıtaların içlerinde kara tahta, mıknatıslı pano, raflar, oyun duvarı ve giriş bankı bulunuyor. Çocukların antropometrilerine uygun modüler, dayanıklı mobilya ve donatılar tercih edilerek; işlevsel oyun ve aktivite alanları yaratıldı. Duvar ve kumaş renklerinin seçiminde çarpıcı ve vurucu renkler yerine sakin ve dengeli pastel tonları tercih edildi. Renk paleti dengeli bir biçimde duvar ve kumaşlara dağıtıldı.“
Proje hakkında ayrıntılı bilgi almak veya destek olmak için info@nehirozbey.com adresine yazabilir, ofisi Instagram hesabı üzerinden takip edebilirsiniz.