Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu Açıldı!

Fotoğraf: Rachele Maistrello

Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın “Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” adlı projesinin sergilendiği Venedik Bienali 18. Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu ziyarete açıldı.

Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi 20 Mayıs’ta kapılarını açtı. Türkiye Pavyonu, İstanbul Kültür Sanat Vakfı‘nın (İKSV) girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla, Arsenale’deki Sale d’Armi binasında 20 yıllığına kiralanan mekânda yer 26 Kasım’a kadar yer alıyor.

Aslı Çiçek, Prof. Dr. Ayşen Savaş, Neyran Turan, Han Tümertekin ve Ertuğ Uçar‘ın seçici kurulda yer aldığı Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu, bu yıl Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ınHayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” adlı projesini ağırlıyor. 

Fotoğraf: Rachele Maistrello

Terk edilmiş binaları yıkmak ya da kaderine terk etmek yerine, onların hikâyelerini dinlemeyi ve anlamayı öneren “Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” odağına mevcut olanı dönüştürmeyi alıyor. Türkiye Pavyonu’nda mimarlık dünyasındaki köklü değişimler, yapay zekâ, robotlar gibi yeni teknolojilerin yardımıyla, nasıl dönüştürebileceğimize dair araştırmalar sergileniyor ve öneriler getiriliyor.

İKSV koordinasyonunda düzenlenen Türkiye Pavyonu, T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, Schüco Türkiye ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Türk Hava Yolları, havayolu partneri olarak destek veriyor.

Özgen Özkan, Bülent Eczacıbaşı, Sevince Bayrak, Oral Göktaş, Can Eren, Fotoğraf: Marco Reghelin

“Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” projesine ev sahipliği yapan Türkiye Pavyonu’nun resmi açılışı 18 Mayıs Perşembe günü, küratörler Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye Pavyonu’nun açılışına İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Türkiye Pavyonu eş sponsorları Schüco Türkiye Genel Müdürü Can Eren ile VitrA adına Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan katıldı.

Fotoğraf: Marco Reghelin

Açılışta T.C. Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, T.C. Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş, T.C. Milano Başkonsolosu Mehmet Özöktem, Roma Kültür ve Tanıtım Müşaviri Haluk Söner, Milano Ticaret Ataşesi Ahmet Erkan Çetinkayış ile Venedik Fahri Başkonsolosu Filippo Olivetti’nin yanı sıra Türkiye’den ve uluslararası mimarlık, sanat ve akademi dünyasından birçok isim bulundu.

Fotoğraf: Fatih Yılmaz

“Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” adlı proje ilhamını Elizabeth Fisher’ın “Evrimin Çuval Teorisi” ile bu kuramı edebiyata uyarlayan Ursula K. Le Guin’in “Kurgunun Çuval Teorisi” metinlerinden alıyor. Fisher, insanlara ait ilk kültürel aracın, sanılanın aksine, sivri ve keskin av araçları yerine içinde sebzelerin taşındığı bir çuval olabileceğini iddia ediyor. Le Guin, Fisher’ın bu düşüncesini kurmacaya uyarlayarak, kahraman olmayan sıradan karakterlerin, hayatı bütün iniş çıkışlarıyla yaşadığı sürükleyici hikâyeler anlatıyor.

Fotoğraf: Fatih Yılmaz

“Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi”, Le Guin’in kurgusunun mimarlıktaki izlerini sürüyor ve kahraman yapıların başarı öyküleri yerine terk edilmiş̧ yapıların hikâyelerini dinlemeyi öneriyor. Yapılan bir açık çağrıyla Türkiye genelinden çok sayıda âtıl kalmış bina belgelenerek kolektif bir arşiv oluşturuldu. Küratörler bu yapıları Lesley Lokko’nun bienal için önerdiği tema olan “geleceğin laboratuvarı” ile de ilişkilendiriyor.

Sergi tasarımı iki ana bölümden oluşuyor: “Bulut” ve “Tezgâh”
İki ana bölümden oluşan serginin “Bulut” bölümü, Aralık 2022’de yapılan açık çağrıyla toplanan kullanılmayan gökdelenler, oteller, okullar, hastaneler, restoranlar ve sosyal tesislerden oluşan “Hayalet Hikâyeleri” seçkisini içeriyor.

Fotoğraf: Rachele Maistrello

“Tezgâh” ise küratörlerin hazırladığı Mimarlığın Çuval Teorisi için Bir Manifesto’nun on beş maddesine referans veren on beş masadan oluşuyor. “Hikâye”, “Teori”, “Bağımlılık”, “Hayaletler”, “Entropi”, “Son Kullanma Tarihi”, “Neden Yıkıyoruz?”, “Olay Yeri İnceleme”, “Concrescere”, “Tamir Dükkânı”, “Venedik Tüzüğü – Dönüştürülmüş”, “Mevcuttan Öğrenmek”, “Test Sürüşü”, “Dönüştürenler” ve “Havuz” başlıklarından oluşan manifesto metninin tamamına buradan ulaşılabilir.

Fotoğraf: Fatih Yılmaz

Sevince Bayrak ve Oral Göktaş tarafından hazırlanan kitap açık çağrı ile toplanan hayalet hikâyelerinden örnekleri, sergi tasarımını ve Sevince Bayrak’ın manifesto maddelerinden yola çıkarak yazdığı metni içeriyor. Kitabın tasarımı, projenin grafik tasarımından da sorumlu olan Esen Karol’a ait.

Kitabın İngilizce cildi Venedik Mimarlık Bienali’nin mağazalarından, ListLab yayınlarından ve ListLab’in anlaşmalı tedarikçilerinden bulunabilir. Kitabın Türkçesi Yem Kitabevi başta olmak üzere seçili kitabevlerinden satışa sunuldu.

Kitaplar İKSV’nin çevrim içi mağazası magaza.iksv.org’dan temin edilebilir.