(Kastamonu Entegre) “Doğadan Hayata Köprü” Buluşmalarında İç Mimarlıkta Trendler ve Yapay Zeka Konuşuldu!

Kastamonu Entegre, Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları’nın dördüncüsünde “İç Mimarlıkta Trendler ve Yapay Zeka” başlıklı söyleşiye ev sahipliği yaptı.

Yeşim Kozanlı Architecture & Interior Design’ın kurucusu, iç mimar Yeşim Kozanlı ile Hipicon’un kurucusu Mertcan Özen’in konuşmacı olarak katıldığı oturumda, yapay zekanın mimarideki rolü, kişisel tercihler üzerindeki etkisi ve iç mimarlıkta yeni trendler hakkında bilgiler paylaşıldı.

Pandemiyle birlikte son 3-4 yıldır iç ve dış mekân ilişkisi iç içe geçmiş durumda.

“Trendleri belirleyen nedir?” sorusuyla başlayan oturumda, iç mimarlıkta dünya trendlerini takip etmenin önemine dikkat çeken Yeşim Kozanlı, “Yaşadığımız krizlerin tasarıma yansımaması imkânsız. Pandemiyle birlikte son 3-4 yıldır iç ve dış mekân ilişkisi iç içe geçmiş durumda. İç mekânlar dış mekâna öykünüyor, dış mekânlar iç mekân hissi veriyor. Pandemi, savaş gibi bunaltıcı unsurlara karşı, enerji veren renklerin öne çıktığını görüyoruz. Diğer yandan sürdürülebilirlik, çevre dostu gibi kavramlar malzeme bilincimizi doğrudan etkileyerek, yeni ürünlerin ve trendlerin ortaya çıkmasını sağladı” dedi.

Artık bütün pazarlama stratejileri sosyal medya algoritmasından yararlanıyor.

Teknolojinin trendlerin oluşumu ve son kullanıcıya ulaştırılması yönünde otomatik bir devinim yarattığını belirten Mertcan Özen, “İç mimarlık trendlerinin yayılması, sosyal medya ile çok hızlı ve kolay hale geldi. Bu durum, trendlerin mutlaka takip edilmesi gerekliymiş gibi bir algı yarattı ve son kullanıcının talebini yöneten bir pazarlama algoritması oluşturdu. Böylece beş yılda bir değiştirilen ev dekorasyonları üç ayda bir değişir hale geldi. Artık bütün pazarlama stratejileri sosyal medya algoritmasından yararlanıyor” dedi.

Yapay zekayı hayatımıza dahil etmemiz kaçınılmaz olsa da tasarımcılar olarak insan ölçeğini ve duyguyu asla kaybetmemeliyiz.

Yapay zekanın tasarım süreçlerini hızlandırdığını ve kişiselleştirilmiş çözümler sunduğunu belirten Yeşim Kozanlı, bu teknolojinin özellikle karmaşık problemleri analiz etmede, sürdürülebilir, inovatif ve kullanıcı odaklı tasarımlar geliştirmede yardımcı olduğunu söyledi ve ekledi: “Yapay zekayı hayatımıza dahil etmemiz kaçınılmaz olsa da tasarımcılar olarak insan ölçeğini ve duyguyu asla kaybetmemeliyiz.

Çok kısa bir süre sonra kişisel tercihlerimizde sanal asistanlara başvuracağımızı dile getiren Mert Özen ise, ChatGPT gibi yapay zeka programlarının e-ticaret davranışlarını tamamen değiştirdiğini ve önümüzdeki süreçte bunu en iyi kullanan şirketlerin ve ülkelerin rekabette öne geçeceğine dikkat çekti.

“Doğadan Hayata Köprü” Buluşmaları, mimarları, iç mimarları ve sektör profesyonellerini farklı konular ve farklı disiplinlerden konuşmacılarla bir araya getirmeye devam edecek.        


Kastamonu Entegre
Yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket olarak Kastamonu’da üretime başlayan şirket, Türkiye’nin sanayileşme yolunda atılmış cesur adımlarından biri olarak, ağaç bazlı panel sektöründe yarım asırdır kesintisiz üretim yapmaktadır. Yurt içinde Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana olmak üzere 6 lokasyonda üretim tesisi olan Kastamonu Entegre; sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk firma olarak Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye yatırımları ile 6 ülkede üretim yapan global bir markaya dönüşmüştür. ABD’de ise odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yürüttüğü bir şirketi vardır. Kastamonu Entegre, 20 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla ağaç bazlı panel sektöründe dünyanın en büyük yedinci şirketi olmuş, Avrupa’da ilk dört üretici arasına girmiştir. Ana ürün grupları olan MDF, yonga levha, laminat parke, kapı paneli ürünlerinin her birinde dünyanın en büyük 4 üreticisinden biridir. Dünya laminat parke üretiminin %6’sını tek başına üretmektedir. %30 pazar payı ile Türkiye’nin sektör lideri olan Kastamonu Entegre; aynı zamanda Çin’den Amerika’ya, Avustralya’dan Kanada’ya altı kıtada 100 ülkeye yaptığı ihracatla her yıl açık ara sektör birincisidir. Cironun %60’ı yurtdışındaki tesislerden ve ihracattan elde edilmektedir. www.kastamonuentegre.com.tr/ | info@keas.com.tr