[Proje]: Çukurova Belediyesi Hizmet Binası ve Orhan Kemal Kültür Merkezi

Proje Adı: ÇUKUROVA BELEDİYESİ HİZMET BİNASI VE ORHAN KEMAL KÜLTÜR MERKEZİ
ADANA, 2013
Mimari / İç Mimari: MİMARİ TASARIM FİKİRLERİ
Peyzaj Mimarisi: RAMAZAN DOĞRU
İşveren:
ÇUKUROVA BELEDİYESİ
Fotoğraf: GÜRKAN AKAY, OZAN ÖZTEPE

Adana Çukurova’da konumlanan Çukurova Belediyesi Hizmet Binası ve Orhan Kemal Kültür Merkezi*’nin mimari ve iç mimari tasarımı Mimari Tasarım Fikirleri imzası taşıyor. Adana Çukurova İlçe Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması’nın 1.’lik Ödülü’nü kazanan ve 2013 yılında uygulanan yarışma projesini tasarım ekibi şöyle anlatıyor:

“Çukurova Belediyesi hizmet binası çevresel ilişki ağı özelinde tasarlanmıştır. Adana’nın yeni gelişim bölgesi olan Belediye Evleri Mahallesi’nin Kuzey – Güney odakları arasında yer alan ve doğuda yarışma alanını da içeren Arazi ‘Çukurova Kent Parkı’ olarak adlandırılmıştır. Çevresel bağlamda Kent Parkı içinde güçlü ve tüm alt kotlara erişebilen yeni bir yaya aksı tasarlanarak yapı bu ilişki içerisinde konumlandırılmıştır. Peyzaj ile bütünleşen yapı eteğinin altına ise Kültür Merkezi yerleştirilmiştir. Yaya sirkülasyon kodları ve işlev alanları içerisinde yorumlanan yapı kabuğu hareketi ve kültürel etkinlikleri vurgulayan dinamik çizgilerle ana binadan ayrılır. Ve Meclis Salonu’nun karşılayıcı açılımı ile tasarım sonlanır.

Belediye Hizmet Binası’nın geleneksel kamusal yapıların anıtsal duruşundan uzak, kurulu sistemden çok kullanıcısına öncelik ve hareket alanı sağlayan bir kurgusu vardır. Bina programı bodrum kat ile birlikte 4 katlı Belediye Hizmet Binası, 450 kişi kapasitesinde Kültür Merkezi, nikah salonu, kent kitaplığı, kent bilgi merkezi ve atölyelerden oluşmaktadır.”

Statik Projesi: Ata Şehir Proje Mühendislik
Elektrik Projesi: Atabar Mühendislik
Mekanik Projesi: Tempo Mühendislik
Akustik Projesi: Deda Sahne


Kaba Yapı

  • Ytong [Gazbeton Tuğla Duvar]

Cephe

  • Kasso [Metal Mesh Cephe]
  • Novawood [Ahşap Cephe Kaplaması]

Mobilya Aksesuar

  • Bürosan [Hareketli Ofis Mobilyası]

Bitirme İşleri

  • Aspen [Modüler Bölme Duvar]
  • Dendro [Parke]
  • Perfopan [Ahşap Akustik Panel]

Islak Hacim

  • Seranit [Seramik]
  • VitrA [Vitrifiyeler]

    *Mimari Tasarım Fikirleri’inin Belediye yetkilisi Nurettin Gencan ile yaptığı görüşmede, yaşanan 6 Şubat depremlerinde yapıda herhangi bir problem oluşmadığı, yaşadıkları evlerde tedirgin olan bazı belediye çalışanlarının daha güvenli olacağı gerekçesiyle yaklaşık 1 hafta kadar Belediye’de ikamet ettikleri bildirilmiştir.