[Mimarlığı Destekleyenler]: Kastamonu Entegre

Neslihan İmamoğlu, Cahit Akyıldız. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

“Mimarlığı Destekleyenler” başlıklı söyleşi dizisinde yapı sektörünün önde gelen temsilcileri ile mimari üretime ve mimarlık kültürüne katkı veren projelerinin arka planına bakmaya devam ediyoruz. Bu dizi kapsamında, Kastamonu Entegre Global Satış ve Pazarlama Direktörü Cahit Akyıldız ile kurumun mimarlık kültürüne yönelik katkılarını konuştuk. *

Mimarlığın merkezinde yer alan “tasarım”, “konfor”, “işlevsellik” ve son yıllarda bunlara eklenen “sürdürülebilirlik” ilkeleri bizim çalışmalarımızın da ayrılmaz bir parçası.

Neslihan İmamoğlu: Kastamonu Entegre uzun yıllardır yapı sektörüne hizmet veriyor ve mimarlar da bu sektörün önemli bir paydaşı. Kurumun çalışmalarında, üretimlerinde mimarlığın ve mimarların yerini nasıl tanımlarsınız?

Cahit Akyıldız: Mimarlar, yaşam alanlarımızın tasarımcıları. İnsanların bireysel ve sosyal ihtiyaçlarını gözeterek işlevsel mekânlara imza atıyorlar. Kastamonu Entegre olarak biz de mimari projelere ve iç mekân ihtiyaçlarına uygun nitelikli ürünler geliştiriyoruz. Ürünlerimiz elli yılı aşkın süredir hem yurt içinde hem yurt dışında konforlu ve güvenli yaşam alanlarına dönüşerek insanlarla buluşuyor. Bu dönüşüm yolculuğunda, tam da insan hayatına dokunduğumuz noktada, mimarlar, iç mimarlar ve tasarımcılar en önemli paydaşlarımız arasında yer alıyor. Mimarlığın merkezinde yer alan “tasarım”, “konfor”, “işlevsellik” ve son yıllarda bunlara eklenen “sürdürülebilirlik” ilkeleri bizim çalışmalarımızın da ayrılmaz bir parçası. Bu yüzden de Türkiye’de mimarlık kültürünün gelişmesine ve dünyada temsil edilmesine özel bir önem veriyoruz.

2018 yılından bu yana şirketimizin genel müdürlük ofislerine ev sahipliği yapan bu değerli bina, özgün strüktürünü bugün de koruyor.

N.İ.: Kastamonu Entegre Genel Müdürlük Binası, mimarlık tarihi açısından dikkate değer bir yapı. Sedad Hakkı Eldem ve Hamdi Şensoy’un tasarladığı eski Şark Sigorta Genel Müdürlük Binası, bugün Kastamonu Entegre’ye ev sahipliği yapıyor. Bu yapı ile Kastamonu Entegre’nin yolu nasıl kesişti? Yapının günümüzün ihtiyaçlarına göre adapte edilmesi sürecindeki yaklaşımınızdan bahseder misiniz? 

C. A.: Ülkemizin yetiştirdiği iki önemli mimarın, Sedad Hakkı Eldem ve Hamdi Şensoy’un tasarladığı bu yapıda çalışmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Yapı sektörüne nitelikli malzemeler sunan global bir marka olarak, kendi ofis binamızın da bu vizyonu yansıtması bizim için son derece önemli. Cumhuriyet dönemi Türk mimarlığının değerli isimlerinden Sedad Hakkı Eldem ve Hamdi Şensoy, yapının mimari projesinin yanı sıra iç dekorasyonunu da gerçekleştirmişler. 1979 yılında inşaatına başlanan ve Eldem’in vefatından sonra 1988’de tamamlanan yapı, değerli mimarımızın son uygulama projesi olarak da simgesel bir öneme sahip.

2018 yılından bu yana şirketimizin genel müdürlük ofislerine ev sahipliği yapan bu değerli bina, özgün strüktürünü bugün de koruyor. Ancak iç dekorasyon önceki kullanıcıları tarafından değiştirilmişti. Biz de özgün strüktüre sadık kalarak, iş yaşamındaki güncel ihtiyaçları karşılayacak şekilde iç mekânı revize ettik. Yenilikçi, fonksiyonel ve estetik bir anlayışı yansıtan, son teknolojiyle donatılmış bu ofis yapısı, İstanbul’un modern mimarlık mirasının önemli örneklerinden biri olarak bugün bizlere ayrıcalıklı bir çalışma ortamı sunuyor. Toplantı salonları, showroom, kafeterya, spor salonu ve oditoryumu ile yaklaşık 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip binamız, nitelikli sosyal alanlarıyla çalışanlarımız arasında iş birliğini ve takım ruhunu güçlendiriyor.

Sektörün yeni buluşma noktası olarak tasarladığımız KEAS Konsept Stüdyo tasarımcı ve iç mimar Merve Benice’nin imzasını taşıyor.

N.İ.: Yine bu yapıda yer alan ve geçtiğimiz yıl açılan KEAS Konsept Stüdyo, hem ürünlerinizin sergilendiği bir showroom hem de mimarlar, tasarımcılar, sektör profesyonelleri ve ilgilileri için bir buluşma noktası olarak tasarlanmış. Neden böyle bir mekâna ihtiyaç duyuldu? Bu mekân için hangi mimarla/mimarlarla çalışıldı?

C. A.: KEAS Konsept Stüdyo, bizim global vizyonumuzu yansıtıyor. Salt ürünlerin sergilendiği bir alan sunmanın ötesinde, sektörün yeni buluşma noktası olarak tasarladığımız KEAS Konsept Stüdyo tasarımcı ve iç mimar Merve Benice’nin imzasını taşıyor. Dünyanın altı ülkesinde faaliyet gösteren ve 100 ülkede tüketiciyle buluşan global bir marka olarak, tüm ürün yelpazemizi KEAS Konsept Stüdyo çatısı altında bir araya getirdik. Bu mekân, ürünleri ve tasarım trendlerini akıllı teknolojilerle buluşturarak taze fikirlere ve yeni tasarımlara ilham veriyor. Fuaye, showroom, toplantı odası ve 300 kişilik oditoryum olmak üzere toplam 1000 metrekare kullanım alanına sahip KEAS Konsept Stüdyo; tasarım merkezi, yeni nesil çalışma alanı, etkinlik mekânı fonksiyonlarını bir arada sunuyor.

Farklı disiplinlerden sektör profesyonellerini bir araya getirerek sinerji oluşturan, yaratıcı üretimi tetikleyen bir mekân burası. Burayı hayata geçirirken amacımız, tasarımcı ile üreticiyi, öğrenci ile profesyoneli, üniversite ile sanayiyi daha fazla bir araya getirmek, deneyimlerini paylaşmalarını ve birbirlerinden öğrenmelerini sağlamaktı. Bunu da kısa sürede sağladığımıza inanıyorum.

Mimari tasarımların insanlara nitelikli yaşam alanları sunmanın ve şehre estetik katmanın ötesinde, çevresiyle dost bir birliktelik içinde olması gerektiğine inanıyoruz.

N.İ: Mimarlarla ortak proje geliştirmenin yanı sıra üretimlerinde çözüm ortağı da oluyorsunuz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den bir iş ilk defa Uluslararası Venedik Bienali Mimarlık Sergisi’nin ana programına dâhil oldu ve projenin gerçekleşmesinde sizin katkınızın önemli rolü var. Bu projeden nasıl haberiniz oldu, hangi aşamada ne ölçüde bir destek verdiniz?

C. A.: Şirketimizin en önemli üretim üslerinden biri olan İtalya’da, dünyanın prestijli mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Han Tümertekin ve proje ortaklarının tasarladığı “Side by Side” (Yan Yana) projesinin sponsorları arasında yer aldık. Bu küresel mimarlık etkinliğinde Tümertekin’le birlikte mimarlık ve sanat sahnesine çıkmak bizim için büyük onurdu.

Han Tümertekin ve proje ortakları, Venedik Bienali için geliştirdikleri projede, insanların birbiriyle yan yana durmasının imkânlarını ve olasılıklarını tartışmaya açıyorlardı. “Doğadan hayata köprü” kurmayı amaç edinmiş bir şirket olarak biz de benzer bir yaklaşıma sahibiz. Mimari tasarımların insanlara nitelikli yaşam alanları sunmanın ve şehre estetik katmanın ötesinde, çevresiyle dost bir birliktelik içinde olması gerektiğine inanıyoruz. Sürdürülebilirlik odaklı üretimimiz ve doğa dostu ürünlerimizle bu yönde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Dolayısıyla destek olduğumuz proje, vizyonumuzu destekleyen bir içeriğe de sahipti. Ve bu gururu onlarla paylaşmaktan büyük mutluluk duyduk.

Mimarlık ve tasarım dünyasıyla güçlü bağlar kurmamızda da insan odaklı yaklaşımımızın faydalı olduğuna inanıyorum.

N.İ.: Birlikte üretebilmek, birlikte hareket edebilmek için kurumların ve profesyonellerin ortak bir zeminde buluşabilmesi, birbirleriyle güçlü iletişim kurabilmeleri önemli. Sizler mimarları, iç mimarları ve tasarımcıları tanıyarak onların çözüm ortağı olduğunuzda onlar da sizin markanızı, ürünlerinizi daha iyi tanıyor. Mimarlarla iletişim kurmayı, var olan iletişimi güçlendirmeyi amaçlayan çalışmalarınızda nasıl bir tutum izliyorsunuz? Birlikte çalıştığınız paydaşlar, iş ortakları, danışmanlar var mı?

C. A.: Kastamonu Entegre olarak Türkiye’nin lider, dünyanın beşinci büyük ağaç bazlı panel üreticisiyiz. Ülkemizde altı farklı lokasyonda fabrikalarımız bulunuyor. Türkiye’nin yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya’da son teknolojiyle üretim yapan tesislere sahibiz.

Ayrıca İtalya’da, mobilya sektörüne yönelik ürün ihtiyacına daha iyi yanıt verebilmek ve ürünlerimizin tasarım yönünü ön plana çıkarmak amacıyla Kastamonu Entegre Design Center adlı bir tasarım merkezi açtık. Pesaro kentindeki bu mekân, hem çalışanlarımıza hem tüketicilere yeni ürün ve dekorasyon fikirleri için ilham oluşturmayı amaçlıyor. Toplam 2.000 metrekarelik alana sahip Kastamonu Entegre Design Center’ın giriş katında, merkezin ana bölümünü oluşturan laboratuvar yer alıyor. Ürün numunelerinin hazırlandığı bu laboratuvarda, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda özel siparişler de hazırlanıyor. Geniş bir depolama alanının yer aldığı giriş katında, konferanslara ev sahipliği yapması planlanan bölüm ile ek bir showroom alanı bulunuyor. Merkezin 500 metrekareye yayılan üst katında ise, İtalya koleksiyonundan ürünlerin yer aldığı showroom alanı, toplantı odası ve ofisler yer alıyor.

Dünya çapında yaptığımız bu tür çalışmalar, küresel tasarım trendlerini yakından takip etmemize ve yerel ihtiyaçları analiz etmemize yardımcı oluyor. Gerek kendi çalışanlarımızın, gerek uzun süreli iş ortaklığımız neticesinde ailemizin birer üyesi haline gelen bayilerimizin önemli katkıları oluyor. Kuruluşundan bu yana insanı odağına alan bir şirket olarak bu kültürü tüm ofis ve tesislerimizde etkin kılıyoruz. Mimarlık ve tasarım dünyasıyla güçlü bağlar kurmamızda da insan odaklı yaklaşımımızın faydalı olduğuna inanıyorum.

 

Gerek mimarlar gerek iç mimar ve tasarımcılar ile kurduğumuz aktif iletişim, beklentileri anlama noktasında bize önemli bir referans ve esin kaynağı oluşturuyor.

N.İ.: Mimarlarla kurduğunuz aktif iletişiminizin, kurum ve ürünler üzerindeki etkisi ne yönde oluyor? Geri dönüşleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

C. A.: Üretim süreçlerimizde kalite ve dayanıklılık kadar, yaratıcılık kavramı da çok önemli. Farklı mekânsal ihtiyaçlara yanıt veren, yaratıcı ve estetik çözümler sunmayı önemsiyoruz. Teknik yeteneklerinize yaratıcılığı eklediğiniz sürece çağı yakalamanız mümkün oluyor, rekabet avantajınız artıyor. Dönemin ihtiyaçlarına uygun yeni ürünler geliştirmek, sektöre öncülük etmek gibi misyonlarınız varsa, tasarım süreçlerine hâkim olmak ve bilgi akışını düzenli kılmak zorundasınız. Gerek mimarlar gerek iç mimar ve tasarımcılar ile kurduğumuz aktif iletişim, beklentileri anlama noktasında bize önemli bir referans ve esin kaynağı oluşturuyor.

KEAS Konsept Stüdyo’nun faaliyete girmesiyle birlikte, bu iletişimi bir adım daha ileri taşıdık. Han Tümertekin’in, Venedik Bienali’nde sergilenen projesini Türkiye’de ilk kez mimarlık ortamıyla paylaştığı KEAS Konsept Stüdyo açılış etkinliğinin ardından, farklı kuşaklardan pek çok mimarı ve mimarlık öğrencisini konuk etme imkânımız oldu. Burayı, mimarlık ve tasarım profesyonellerini, öğrencileri fikir üretmeye teşvik eden bir ilham merkezi, bir atölye olarak hayal etmiştik. Aldığımız olumlu geri dönüşler başarılı bir işe imza attığımızı gösterdi.

KEAS Konsept Stüdyo. Fotoğraf: Sahir Uğur Eren

KEAS Konsept Stüdyo, mimarlık ve tasarım dünyasıyla olan iletişimimize önemli bir ivme kazandırdı.

N.İ.: Mimarlık kültürünün gelişimini destekleyen projeleriniz devam edecek mi? Mimarlık, iç mimarlık ve tasarım öğrencilerine yönelik çalışmalarınız var mı?

C. A.: Az önce belirttiğim gibi KEAS Konsept Stüdyo, mimarlık ve tasarım dünyasıyla olan iletişimimize önemli bir ivme kazandırdı. Açılışını Han Tümertekin söyleşisiyle yaptığımız bu özel mekânda, hem meslek profesyonellerine hem akademisyen ve öğrencilere yönelik değerli etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyoruz.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen ve Türkiye mimarlık ortamında seçkin bir yeri olan Arkitera Ödülleri’nin kazananları, ödüllerini bu yıl KEAS Konsept Stüdyo’da aldılar.

Son olarak, “Doğadan Hayata Köprü Buluşmaları” başlıklı yeni bir etkinlik dizisine başladık. Yapı Kataloğu moderatörlüğünde düzenlenen söyleşi dizisinin ilk buluşması Dünya Mimarlık Haftası’nda yapıldı. Etkinlikte, iç mimar Jale Kulin ve Doç. Dr. Ayşegül Kuruç, “Renk” teması üzerine ilham verici bir sohbet gerçekleştirdi. “Tasarımda Multidisipliner Yaklaşımlar”ın konuşulduğu ikinci buluşma ise I-AM kurucu ortağı Emre Kuzlu ile Mercado kurucu ortağı Tuna Mert Kopuz’un katılımıyla 20 Ekim’de yapıldı.

Etkinliklerimize katılmak ve ürünlerimizi yakından incelemek isteyen tüm sektör profesyonellerini, mimarlık ve tasarım öğrencilerini, dekorasyon meraklılarını KEAS Konsept Stüdyo’ya bekliyoruz.**


bi_özet Mimarlığı Destekleyenler söyleşi dizisini şuradan inceleyebilirsiniz:
https://biozetdotcom.wpcomstaging.com/category/soylesi/mimarligi-destekleyenler/
* Söyleşi 20 Ekim 2021 tarihinde KEAS Konsept Stüdyo açılış etkinliği sırasında gerçekleştirilmiş, Kasım 2022’de güncellenerek yayına alınmıştır. Söyleşiye Kastamonu Entegre’den Cahit Akyıldız; Binat Mimarlık Medya Grubu’ndan Banu Binat ve Neslihan İmamoğlu katılmıştır.
Söyleşi Dizisi Koordinatörü: Neslihan İmamoğlu
Fotoğraflar: Sahir Uğur Eren
**KEAS Konsept Stüdyo önceden rezervasyon yaptırmak koşuluyla, çalışma saatleri dahilinde herkesin ziyaretine açık. Mekânı kullanmak için herhangi bir üyelik sistemi gerekmiyor.
KEAS Konsept Stüdyo Tasarım Künyesi
Yer: Altunizade, İstanbul
İç Mimari Tasarım: Merve Benice, MB+Partners Interior Architecture
Tasarım Ekibi: Merve Benice, Gülendam Anar, Çiğdem Esra Kanberoğlu, Selda Duman Can, Zeynep Su Göntürk, Begüm Ericik
Ana Yüklenici: Stand Tasarım
Toplam İnşaat Alanı: 610 m2
Tamamlanma Tarihi: 2021

Kastamonu Entegre‘nin mimarlık kültürüne katkı sunduğu projelerle ilgili haberlere bi-özet üzerinden ulaşabilirsiniz:

https://biozetdotcom.wpcomstaging.com/2022/10/12/kastamonu-entegrenin-dogadan-hayata-kopru-bulusmalari-basladi/

https://biozetdotcom.wpcomstaging.com/2022/03/31/kastamonu-entegre-dogadan-hayata-kopru-soylemiyle-amac-bulusmasi-duzenledi/

https://biozetdotcom.wpcomstaging.com/2021/10/08/kastamonu-entegreden-venedik-bienalindeki-yan-yana-projesine-destek/

https://biozetdotcom.wpcomstaging.com/2021/11/10/kastamonu-entegreden-mimarlar-ve-tasarimcilar-icin-bulusma-noktasi-keas-konsept-studyo/

https://biozetdotcom.wpcomstaging.com/2021/03/24/kastamonu-entegrenin-agacla-bir-omur-sergisi-ile-ahsap-sanatina-yolculuk/

https://biozetdotcom.wpcomstaging.com/2020/08/31/kastamonu-entegre-universite-ogrencilerini-is-hayatina-hazirliyor/