“KarDes: Çokkültürlü Hafıza Turları Rehberi” Mobil Uygulaması’na Ankara Eklendi!

Görsel: "Ankara Kalesi - Ankara Castle", Salt Araştırma, https://archives.saltresearch.org/handle/123456789/117988

KarDes: Çokkültürlü Hafıza Turları Rehberi mobil uygulamasına eklenen yeni hafıza turlarıyla, Ankara’nın Hisar, Ulus Meydanı, Yahudi Mahallesi ve Kavaklıdere bölgelerindeki semt sakinlerinin ve yapıların çokkültürlü hikâyelerini keşfe çıkılabiliyor, semtlerin geçirdiği değişime ve dönüşüme tanıklık edilebiliyor.

9 ile 15 arası duraklarıyla ortalama iki saat süren hafıza turlarının metinlerinin Türkçesini Naz Göktan, Gülçin Kültür Şahin, Hale Soygazi, Nişan Şirinyan; İngilizcesini Ayla Jean Yackley ve Simon Johns seslendirdi.

Topalyanların Dükkanı, Ayios Nikolaos Rum Kilisesi, Ravza-i Terakki Erkekler Okulu, 1916 Ankara Yangını, Kocamanoğlu Tiyatrosu ve Amerikan Sinagogu gibi Ankara’nın çok katmanlı hafızasından izler taşıyan pek çok durak KarDes’le keşfedebiliyor.

Hafıza turlarına ek olarak, Ankara’daki cami, kilise, sinagog, okul, mezarlık, bağ evi ve cemevi gibi yapılardan oluşan 200’e yakın yapının yer aldığı kültürel miras envanterine de “Keşfet” sayfasından ulaşabiliyor.

Barındırdığı 50’ye yakın sözlü tarih görüşme videolarıyla dinamik bir anlatı sunan KarDes’le Akba Kitabevi’nin, Flamingo Pastanesi’nin, Gençlik Parkı’nın, Şengül Hamamı’nın, Kavaklıdere Sineması’nın, Kuğulu Park’ın ve Ankara Sinagogu’nun hikâyeleri Ankaralılardan dinlenebiliyor.

KarDes: Çokkültürlü Hafıza Turları Rehberi mobil uygulaması buradan ücretsiz indirebilir.


KarDes
KarDes, geçmişin bilinmeyen çokkültürlü hikâyelerini toplayarak yürüyüş rotaları oluşturuyor ve Türkçe ve İngilizce seslendirmeleriyle kullanıma sunuyor. Kullanıcılar, “hafıza turları” adı verilen bu rotaları, sözlü tarih videoları ve eski fotoğraflar eşliğinde yürüyerek semtlerin geçmişlerinde çok katmanlı bir keşif yolculuğuna çıkabiliyor. Hafıza turlarına ek olarak Keşfet sayfasıyla da, yaşadıkları bölgelerde hangi kültürel miras yapılarının olduğunu öğrenme fırsatı yakalıyor.