İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 50. yılında yeni bir fon başlattı. İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu, önümüzdeki dönemde İstanbul Festivalleri ve İstanbul Bienali aracılığıyla genç sanatçıların yeni yapıtlar üretebilmesi için kullanılacak.
Dünyanın en önde gelen müzayede evlerinden biri olan Christie’s, Ekim ayındaki Londra müzayedelerinde İKSV’nin “50. Yıl Genç Sanatçı Fonu” yararına özel bir bölüm ayırıyor. “Istanbul Calling” başlıklı seçkide, Türkiye’den ve yurt dışından önemli sanatçıların bağışladığı 23 eser satışa sunulacak.
Türkiye’den rekor sayıda sanatçının yer alacağı ilk Christie’s Londra müzayedesi olacak etkinlik, aynı zamanda Türkiye’den bir kültür – sanat kurumu yararına yapılacak ilk Christie’s müzayedesi olma özelliğini de taşıyor. Bu destek satışından elde edilecek gelirin %25’i üretimlerini desteklemek amacıyla eser bağışlayan sanatçılara, kalan kısmı ise İKSV’nin “Genç Sanatçı Fonu”na aktarılacak.
Amerikalı ressam Beauford Delaney’nin (1901-1979), 60’lı yıllarda İstanbul’da çizdiği, yazar James Baldwin ile tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi’nin daha önce hiç görülmemiş portreleri seçkinin öne çıkan işlerinden. Delaney’e ait iki eserin satışından elde edilen gelir, Gülriz Sururi’nin vasiyetnamesi gereğince ÇYDD’ye aktarılacak.
İstanbul’da da önemli sergiler açmış Nasan Tur, Shirin Neshat ve Renée Levi de eserleriyle “İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu”na katkıda bulunan uluslararası sanatçılardan. Ayrıca, müzayedeye katkıda bulunan sanatçılardan Rasim Aksan, Burçak Bingöl, Taner Ceylan, Ebru Döşekçi, Ahmet Doğu İpek, İhsan Oturmak, Yağız Özgen ve Seçkin Pirim etkinlik için yeni işler üretti.
Yakın dönemde İngiltere ve Avrupa’da önemli sergilere katılan Hera Büyüktaşçıyan, Gözde İlkin, Aslı Çavuşoğlu ile seramiği yeniden yorumlayan çalışmalarıyla uluslararası sanat dünyasında övgü toplayan Alev Ebüzziya Siesbye, Elif Uras ve Burçak Bingöl seçkide yer alan önemli kadın sanatçılardan.
Refik Anadol’un Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile birlikte yarattığı, 2021’de 17. Venedik Mimarlik Bienali’nde izleyiciyle buluşan heykel eseri de fona destek amacıyla müzayedede yer alacak. Uluslararası alanda başarılara imza atmış öncü sanatçılar Mehmet Güleryüz, İrfan Önürmen, Azade Köker ve Kemal Seyhan da birer eserleriyle destek fonuna katkıda bulunuyor.
Seçki için hazırlanan özel ön izleme sergisi, 24 – 28 Eylül tarihlerinde Christie’s Londra sergi salonlarında gezilebilecek. Destek müzayedesi ise 6 – 13 Ekim tarihlerindeki ön izleme günlerinin ardından, 14 Ekim Cuma saat 13.00’te Christie’s Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat Gündüz Müzayedesi kapsamında gerçekleştirilecek. Seçkinin bir bölümü, Christie’s web sitesi üzerinden gerçekleşecek çevrim içi müzayedede (First Open Online) 4 – 18 Ekim tarihleri arasında satışa sunulacak.
Ayrıntılı bilgi ve katılım için: www.christies.com
İKSV
1973 yılında İstanbul’da uluslararası nitelikli, büyük bir sanat festivali düzenlemek amacıyla kurulan İKSV, kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakıf bugüne dek güncel ve klasik müzik, sinema, sahne sanatları, güncel sanat ve tasarım alanlarında yaptığı festivaller ve bienallerinde Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından sanatçılarla milyonlarca sanatseverleri bir araya getirdi. Elli yıllık tarihiyle ülkemizin en köklü kültür kurumları arasında yer alan İKSV, sanatçılara ve yaratıcı profesyonellere sağladığı çeşitli desteklerle kültür birikimini zenginleştirmeyi hedefliyor. Kültür politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla araştırmalar yapıp raporlar hazırlıyor. Yurtiçi ve yurtdışında eğitim, araştırma ve misafir sanatçı programları yürütüyor. Teşvik ödülleri ve fonlar aracılığıyla sanatçıların yeni yapıtlar üretmesine maddi katkılarda da bulunuyor.
Christie’s
1766 yılında kurulan Christie’s, dünyanın en önde gelen müzayede evlerinden biri. New York, Londra, Hong Kong, Paris ve Cenevre’deki ana satış merkezleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında 46 ülkede 80’i aşkın kategoride müzayedeler düzenliyor. Müzayedelerinde birçok dünya rekoruna imza atan Christie’s, bugüne dek 200 dolardan 100 milyon dolara kadar değişen bedellerde sanat eserinin sanatseverlerle buluşmasına aracılık etti. Müzayede konusundaki üstün uzmanlığını güncel teknolojilerle buluşturan kurum, aynı zamanda NFT ile bir dijital sanat eserinin satışını gerçekleştiren ve bunu kriptopara kabul ederek yapan ilk büyük müzayede evi olma özelliğine sahip. 2030’da sıfır karbon ayak izine ulaşma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Christie’s, artırılmış gerçeklik ve hibrit satış yöntemleri gibi birçok yeni teknolojiyi kullanarak sanat alanındaki öncü konumunu koruyor.