The Çinili Hamam (Zeyrek, Fatih), kapılarını geçici olarak ilk kez İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nın 17 Eylül – 20 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlediği 17. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapan mekânlardan biri olarak ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor.
Osmanlı hamam mimarisinin en önemli örneklerinden birisi olarak 1540’lı yıllarda, Kaputan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan The Çinili Hamam, önümüzdeki sene gerçekleşmesi planlanan büyük açılışından ve hamam olarak kullanımından önce bu tarihi yapıyı deneyimlemek isteyenlere fırsat sunuyor.
The Çinili Hamam, 2010’dan beri The Marmara Group tarafından süregelen koruma, onarım ve sağlıklaştırma çalışmalarının ardından 2023 yılında müze-hamam kompleksi olarak faaliyete geçmek üzere çalışmalarına devam ediyor. İstanbul’un tarihi alanları kapsamında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan dört semtinden biri olan Zeyrek’teki The Çinili Hamam, kentin Bizans, Roma ve Osmanlı’ya ait tarihi ve kültürel mirasını en iyi yansıtan mimari örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Mimar Sinan’ın İstanbul’da yaptığı ilk ve en büyük hamamlardan biri olan yapı, hamam işlevini koruyarak geleneksel mimari ve kültürel kullanımını yeniden yaşatırken aynı zamanda müze ve etkinlik alanı ile kentin kültür ve sanat haritasındaki yerini almayı hedefliyor. 10 yılı aşkın bir sürede gerçekleştirilen özenli restorasyon projesi sonrasında hamam bugün orijinal tasarımına sadık kalınarak kente tekrar hediye ediliyor.




Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in küratörlüğünde gerçekleşecek 17. İstanbul Bienali kapsamında The Çinili Hamam’da Hakö dil grubunun Nakas klanının soyundan gelen Taloi Havi’nin “Answer to the Call, 2021″ (Çağrıya Cevap Ver, 2021) başlıklı büyük boyutlu ses yerleştirmesi ve Torino’da yaşayan fotoğraf, video, ses, heykel ve resim gibi mecraların yanında arşiv materyallerinden de yararlanarak çalışmalar üreten sanatçı Renato Leotta’nın “Posidonia – Concertino Per Il Mare” (Deniz için Konçertino) isimli multimedya yerleştirmesi sergilenecek.
İstanbul Bienali kapsamında sergilenecek eserler, mekânın mimari akustik özellikleri göz önünde bulundurularak belirlendi. The Çinili Hamam’da ücretsiz görülebilecek seçkide yer alacak sanatçılardan Taloi Havi’nin “Answer to the Call (2021)” eserinde ziyaretçileri Buka Adası‘ndan okyanus yolculuğu ilahileri, oşinografik araştırma gemisi R/V Falkor‘da alınan sonar haritalamanın hidrofon kayıtları ve Bougainville müzisyeni Ben Hakalitz’in enstrümantal bir parçasından oluşan çok kanallı ses kompozisyonu çalışmasının yeniden ölçeklendirilmiş yerleştirmesi karşılayacak. Havini‘nin disiplinlerarası pratiği, sanatçının Okyanusya bölgesindeki kişisel deneyimlerini yansıtıyor.



Renato Leotta’nın “Posidonia – Concertino Per Il Mare” isimli multimedya eseri ise sanatçının uzun zamandır araştırdığı, Akdeniz’e endemik bir su bitkisi olan deniz eriştesinden (Posidonia oceanica) ilhamla ürettiği bir ses ve karışık malzeme yerleştirmesiyle bir konserden oluşuyor. Sanatçının çeşitli sualtı bölgelerinden topladığı yaprak numunelerinden bir kütüphaneden yola çıkan çok kanallı, çok enstrümanlı yerleştirme, ekosistemin sağlık durumunun canlı bir göstergesi sayılan bu bitkinin notaya dökülmüş kayıtlarına dayalı bir besteyle arşiv malzemelerini bir araya getiriyor. Bu bitki, denizin ve yaşadığımız dönemin yeni bir görünümünü çıkartmak için hayat dolu bir alt metin sağlıyor. Besteci Federico Bisozzi ve mimar Giuseppe Ricupero ile birlikte bienal için özel olarak üretilen üç bölümlü bir konser de bu kapsamda canlı olarak icra ediliyor.
The Marmara Group
1966 yılında kurulan The Marmara Group, inşaat, gayrimenkul geliştirme ve konaklama alanlarında uzmanlığa sahip uluslararası, özel bir gayrimenkul yatırım şirketidir. Firma aynı zamanda dünya çapında 10 lokasyona sahip lüks bir otel markası olan The Marmara Hotels’in kurucusu ve işletmecisidir.