(Schneidertempel Sanat Merkezi)’nde Yeni Sergi:GİZLİ İSTANBUL

Schneidertempel Sanat Merkezi, Françoise Caraco’nun “GİZLİ İSTANBUL” isimli sergisini ve serginin temelini oluşturan kitabını, 6 Eylül’den itibaren sanatseverlerle buluşturuyor.


“GİZLİ İSTANBUL”
Sergi

Sanatçı: Françoise Caraco
Açılış ve Kitap Tanıtımı:
6 Eylül 2022 Salı | Saat: 18.00
Sergi Tarihi: 7 Eylül 2022 Çarşamba – 2 Ekim 2022 Pazar
Yer: Schneidertempel Sanat Merkezi,
Karaköy / Beyoğlu


“GİZLİ İSTANBUL”, sergi tanıtım metninde şöyle açıklanıyor:

GİZLİ İSTANBUL, 1905 yılında İstanbul’dan İsviçre’ye göç eden büyük büyükbabasının izlerini aramak için yola çıkan sanatçı Françoise Caraco‘nun projesidir. Caraco, atalarını bulmak için birçok kez İstanbul’a geldi. Caraco –   veya Karako – ailesini bilen ya da tanıyan veya en azından adını hatırlayan kişilerle görüştü. Bu, ona, yüzyıllardır bu Türk metropolünde yaşayan, ancak çoğu kişi tarafından görülmez olan Sefarad Yahudilerinin kültürüne farklı bir bakış açısı kazandırdı.

GİZLİ İSTANBUL‘da Françoise Caraco, yolculuğunun ve araştırmalarının çağdaş fotoğraflarıyla iç içe, İstanbul’un Yahudi toplumundan bazı sesleri, aile anılarını incelikle örüyor. Bu (oto)biyografik tarihi ortaya çıkarmak için yaptığı çalışmadaki araştırma süreci ve kullandığı arşiv materyalleri, kamerasının da katkısıyla, kişisel olduğu kadar sanatsal bir yaklaşımdır. HIDDEN ISTANBUL projesi, Caraco‘nun atalarıyla yeniden bağlantı kurmasına ve bugün topluma benzersiz bir bakış açısı sağlamasına olanak sağladı. Sonuç, şehrin sakinlerinin büyük ölçüde bilinmeyen bir kesiminin perspektifinden, şehrin kaybolan geçmişinin ve hala canlı şimdisinin zengin ve nüanslı bir portresidir.

400 sayfayı aşan GİZLİ İSTANBUL kitabı, Schneidertempel Sanat Merkezi‘ndeki serginin temelini oluşturuyor. Fotoğraflar, arşiv malzemesi görüntüleri ve görüşülen kişilerin ifadeleri, orijinal gazete kağıdına basılarak galerinin duvarlarına asılırken, İstanbul’un Yahudi yaşamını izleyen bir belgesel gibi yan yana sergileniyor.”

Kitap tanıtımı ve sergi açılışında Françoise Caraco, Mirjam Fischer ve Izel Rozental’ın yer alacağı “GİZLİ İSTANBUL” hakkında gelişmeler için Schneidertempel Sanat Merkezi web sitesi ve sosyal medya hesapları (Facebook, Twitter, Instagram) takip edilebilir.


Françoise Caraco
1972’de İsviçre’nin Basel kentinde doğan fotoğraf sanatçısı Françoise Caraco, halen Zürih kentinde yaşamaktadır. Françoise Caraco’nun sanatsal çalışmaları büyük ölçüde kendi aile tarihi, tarihi olaylar ve geçmiş üzerine yaptığı araştırmalara dayanmaktadır.  Birkaç yıldır, çalışmaları çağdaş tanıkların seslerinin yanı sıra derlediği belgesel materyalden alıntılar etrafında dönüyor.  İlgisi, bireysel deneyimler ve kolektif bellek arasındaki yankılanmalarda belleğin (yeniden) inşasında yatar.