Milano Trienali’nin 23.’sü, 15 Temmuz 2022 tarihinde ziyarete açıldı. Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries (Bilinmeyen Bilinmeyenler. Gizemlere Giriş) başlıklı trienal, 400 uluslararası mimar ve tasarımcının sanat işlerinden bir seçkiyle “bilmediğimiz bilinmeyenleri” sorguluyor.
Kuruluşunun 100. yılını kutlayan sergi, dünyanın gizemlerine yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor ve karanlık madde, evrenin en uzak noktası ve vicdanımızın kökeni gibi konuları araştırmak için olanak yaratıyor.
2022 Pritzker Mimarlık Ödülü kazananı Francis Kéré, trienalin ortak alanlarındaki enstalasyonların tasarımını ve sergide 6 ulusal pavyonla temsil edilen Afrika kıtasının seslerine adanmış iki yerleştirmenin küratörlüğünü üstleniyor: Burkina Faso, Gana, Kenya, Lesoto, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda. Kéré‘nin ilk projesi, trienalin girişinde “gelmiş, geçmiş ve gelmekte olan” görüntüleri ve materyalleri bir araya getiren 12 metrelik bir kule. Uluslararası Katılımlar bölümünün merkezindeki Yesterday’s Tomorrow (Dün’ün Yarını) başlıklı yerleştirme ise, Burkina Faso’nun yerel mimarisine odaklanıyor.

Kéré ayrıca trienalin ortak mekânları için oturma alanı ve trienalin Lavazza Group ile ortaklaşa gerçekleştirdiği Under a Coffee Tree (Kahve Ağacının Altında) enstalasyonunun tasarımını üstleniyor. Ağaç, kahve ritüelinin dünyanın her yerinden insanı birleştirmesine benzer şekilde bir araya gelme halini temsil ediyor. Kéré ayrıca, Burkina Faso tarafından, ülkenin Uluslararası Sergi‘ye ilk katılımı olan, ziyaretçilerin birlikte oluşturmaya davet edildiği duvar Drawn Together projesini oluşturmakla görevlendirildi.

Tematik serginin küratörlüğünü Avrupa Uzay Ajansı‘nda astrofizikçi ve Çeşitlilik Direktörü Ersilia Vaudo yapıyor. Serginin merkezinde yer alan alanın sınırları, yüzden fazla kurulumun sergilenmesine izin verecek geçirgenlikte tasarlanmış. Enstalasyonlar, “en büyük tasarımcı” olarak yer çekimi, yörüngelerin ve rotaların belirlendiği haritalar ve sistemler, mimarinin karşı karşıya olduğu yeni zorluklar ve derin uzayla bağlantılı gizemler gibi bir dizi temayı ele alıyor. Sergide ayrıca tasarımcı Yuri Suzuki, Irene Stracuzzi, mimar ve tasarımcılar kolektifi SOM ve sanatçı Refik Anadol imzalı dört tasarım da yer alıyor.
Yeniden kullanım ve sürdürülebilirlik değerleri odağında; tasarımı Space Caviar ve uygulaması Wasp tarafından gerçekleştirilen tematik serginin sahnelenmesi, tamamen 3B baskı ile gerçekleştirilmiş. Sergileme strüktürü, trienaldeki mekanlarda büyük yazıcılarla mimari ölçekte ve ağırlıklı olarak gıda endüstrisinden gelen organik malzemeler kullanılarak üretilmiş.
Sergi, trienal tarafından Bureau International des Expositions (BIE) ve İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı ile iş birliği içinde düzenleniyor. Trienal, 11 Aralık 2022‘ye kadar ziyarete açık olacak.