(Bozlu Art Project)’te Yeni Sergi: “Sagalassos’u İzlemek”

Bozlu Art Project, 19 Temmuz Salı gününden itibaren Sagalassos Antik Kenti yararına düzenleyeceği “Sagalassos’u İzlemek” başlıklı sergi ile fotoğraf sanatçısı Murat Germen’i ağırlıyor.


“Sagalassos’u İzlemek”
Sergi

Sanatçı: Murat Germen
Tarih: 19 Temmuz 2022 Salı – 27 Ağustos 2022 Cumartesi
Yer: Bozlu Art Project Mongeri Binası


UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer alan ve Akdeniz’in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalassos’un tanınırlığını arttırmak ve arkeolojik kazı çalışmalarına maddi kaynak yaratmak amacıyla gerçekleşecek olan sergi, Bozlu Art Project’in 2019 yılında düzenlediği “Sagalassos İçin” başlıklı karma sergi projesinin devamı niteliğinde.

Bozlu Art Project ve Sagalassos Vakfı iş birliğiyle gerçekleşen projede, antik kenti ziyaret eden Murat Germen’in, Sagalassos’tan ilhamla ürettiği yeni yapıtları izleyici ile buluşturuyor. Çalışmalarını kent, mimarlık ve çevre odağında sürdüren şehir plancısı, akademisyen ve sanatçı Germen’in Sagalassos’u yeniden yorumladığı sergisi, izleyiciyi zaman, mekân, insan ve mimarlık kavramları üzerine düşündürmeyi amaçlarken, arkeoloji ve çağdaş sanatı bir araya getirerek disiplinlerarası bir bakış açısı sunuyor.

2019 yılında sosyal sorumluluk projesi olarak düzenlenen “Sagalassos İçin” başlıklı sergi, Murat Germen, Selma Gürbüz, Kazım Karakaya, Murat Morova, Seyhun Topuz, Utku Varlık ve Semih Zeki’nin katılımıyla gerçekleşmişti. Sergiden elde edilen gelir Sagalassos Antik Kenti’nde gerçekleşen arkeolojik kazı çalışmalarına aktarılmıştı.

Projenin devamı niteliğinde olan “Sagalassos’u İzlemek” isimli sergi 27 Ağustos Cumartesi gününe kadar Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda izlenebilir. Ayrıntılı bilgi için web sayfası ziyaret edilebilir.


Murat Germen
Murat Germen, 1983-1987 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir Planlama Bölümü’nde okudu. Fulbright burslusu olarak gittiği Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) mimarlık yüksek lisans derecesini, Amerikan Mimarlar Birliği (AIA) Altın Madalyası ile aldı. Fotoğrafı bir ifade / araştırma aracı olarak kullanan Germen, kentleşme ve mutenalaştırmanın etkileri, katılımcı vatandaşlık ve kent hakları, yerel kültürlerin belgesel sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat gibi konulara odaklanmaktadır.

Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlandı. Türkiye, Amerika, İtalya, Almanya, İngiltere, Meksika, Portekiz, Özbekistan, Yunanistan, Japonya, Rusya, Polonya, İran, Hindistan, Fransa, Kanada, Bahreyn, Kore, Dubai, Çin, İsveç, İsviçre ve Mısır gibi ülkelerde yüzün üzerinde kişisel ve karma sergiye katıldı.