Akbank Sanat ana sponsorluğunda, BASE ve 42 İstanbul iş birliğiyle hayata geçirilen ve bu yıl ikincisi düzenlenen “Kampüste Dijital Sanat” projesi, dünyanın çeşitli yerlerinden dijital sanatçıların çalışmalarını kampüslere taşıyor. Sergi ve çeşitli yan etkinlikleriyle öğrencilere ilham kaynağı olmak isteyen proje, 4 – 30 Nisan tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi kampüslerini geziyor.
“Kampüste Dijital Sanat”
Sergi
Sanatçılar: Can Büyükberber, Cezar Mocan, ha:ar, Harshit Agrawal,
Jérémie Bellot, Max Seeger, Oddviz, Osman Koç, Quayola
Tarih: 4 Nisan 2022 Pazartesi – 30 Nisan 2022 Cumartesi
“Kampüste Dijital Sanat” projesi kapsamında düzenlenen sergide “Arcadia Inc.” eseri ile AI (yapay zekâ) sanatçısı ve insan bilgisayar etkileşimi (HCI) araştırmacısı Harshit Agrawal, 2021 Lumen Prize in Art and Technology ödülünü kazanan Cezar Mocan, Strasbourg’daki Makerspace “Ateliers Eclairés”in kurucusu, “Château de Beaugency, Digital Art Center” projesinin kurucu ortağı, Fransa’nın önemli sanatçılarından Jérémie Bellot, Golden Nica Ars Electronica ödüllü sanatçı Quayola da yer alıyor.
Çalışmalarına Würzburg Tasarım Fakültesinde devam eden Max Seeger ise aralarında Lumen, ED Awards ve Sci-On! gibi pek çok festival ve yarışmadan ödülle geri dönen “Everything is Growing Everything is Math” ile yer alıyor, işleri dünyada Ultramarin, Enlighten Festival ve Miami Art week gibi sanat organizasyonlarında sergilenen Can Büyükberber, Londra merkezli JD Malat Galeri’de sergilenen, eserleri aralarında Venedik’te GAD Giudecca Art District, Milano’da Scalo Lambrate’de sergilenen sanatçı ikilisi ha:ar’ın “Impossible Sculptures No. 28” adlı eseri, Çağrı Taşkın, Erdal İnci ve Serkan Kaptan tarafından kurulmuş İstanbul merkezli bir kolektif olan Oddviz ise “Kreuzberg Shedding” adlı eseri sergileniyor.
Animasyon Festivali
Sergi kapsamında ayrıca Ars Electronica Animasyon Festivali de yer alıyor. Açık çağrı ile seçilen 19 yaş altı animasyon yapımcılarının eserlerinin yer aldığı programda, farklı yaş gruplarından çocuk ve gençlerin filmleri gösteriliyor. Geniş bir konuşma ve atölye programı eşlik eden serginin teknoloji sanat buluşmasında katılımcıları, dijitalin bugünü ve geleceği konusunda düşünmeye ve tartışmaya davet ediyor. Proje; yapay zeka, data, animasyon, blockchain, sosyal medya gibi yaşadığımız çağı doğrudan veya dolaylı etkileyen gündemi sanat yoluyla aktarmayı hedefliyor.
Atölyeler
Proje kapsamında Akbank Sanat Dans Atölyesi tarafından hayata geçirilen “Dans Hep Var” performansları, Boğaziçi Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi kampüslerinde çağdaş dans ve sergiyi bir araya getirecek. Video performanslar Akbank Sanat YouTube Kanalı aracılığıyla yayımlanacak.
“Kampüste Dijital Sanat” projesi kapsamında ziyaret edilecek üniversitelerin tarihleri şöyle:
- 4 – 9 Nisan 2022 | Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüs, Albert Long Hall
- 12 – 17 Nisan 2022 | Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi
- 19 – 24 Nisan 2022 | Bilgi Üniversitesi, Santralistanbul Enerji Müzesi
- 26 – 30 Nisan 2022 | Bahçeşehir Üniversitesi, Future Kampüs
Ayrıntılı bilgi için Akbank Sanat web sayfası ziyaret edilebilir. Üniversitelerde ve diğer mekânlardaki etkinlik programı için \bağlantı incelenebilir.
Akbank Sanat
29 yıldır Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini destekleyen ve sanatın birçok farklı alanında uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat, özellikle genç sanatçılara kendilerini geliştirebilmeleri için çeşitli imkanlar sunmaktadır.
“Değişimin hiç bitmediği yer” olma misyonuyla yılda 700’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirmekte olan Akbank Sanat sergilerden modern dans gösterilerine, caz konserlerinden seminerlere, söyleşilerden çocuk atölyelerine, film gösterimlerinden çocuk tiyatro gösterilerine uzanan geniş bir yelpazede birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
BASE
BASE Türkiye’deki ilk kolektif Güzel Sanatlar Fakülteleri yeni mezunlar sergisi. Türkiye genelinde tüm Güzel Sanatlar Fakülteleri’nin resim, heykel, fotoğraf ve video, grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, baskı sanatları, cam ve seramik bölümlerinden yeni mezun öğrencilerin çalışmalarını aynı çatı altında bir araya getiriyor.
Yeni mezun sanatçı adaylarını kamu, sanat sektörü, yaratıcı endüstriler ve medya ile buluşturmayı hedefleyen BASE, mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde onlara destek olmayı, kariyerlerine bir ivme ve yön kazandırmayı amaçlıyor. Türkiye’nin gelecek sanatçı nesline ışık tutacak olan Base, aynı zamanda galeri, koleksiyoner, sanatsever ve yaratıcı endüstrilerin de genç yetenekler keşfetmesine aracı olma misyonu taşıyor.
42 İstanbul
Türkiye’nin yazılım ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan Türkiye Açık Kaynak Platformu‘nun yürütücülüğünde, dünya çapında en iyi kodlama okulu olarak bilinen Ecole 42 ile işbirliği sonucu 2021‘de eğitime başlayan 42 İstanbul, 400 bilgisayar kapasiteli bir yeni nesil kodlama okuludur. Herhangi bir ön koşul, akademik derece veya kodlama deneyimi gerektirmeyen 42 İstanbul‘da uygulanan birbirinden öğrenme metodu ile öğrencilere yüksek düzeyde teknik bilginin yanı sıra takım çalışması, problem çözme, adaptasyon, kararlılık ve dayanıklılık gibi sosyal beceriler kazandırılıyor.
Yazılımcı olmak isteyen 18 yaş üstü herkesin başvurabildiği 42 İstanbul’da, öğretmen, sınıf ve eğitim ücreti bulunmuyor. Proje temelli birbirinden öğrenme metodu ile yeni nesil öğrenme deneyimi sunan 42 İstanbul, üretim, finans ve iletişim gibi sektörlerde dijital dönüşümü; mobilite, yapay zeka ve 5G gibi teknolojilerde ise gelişmeyi sağlayacak, ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli yazılımcılar yetiştirmeyi hedefliyor.