(Mersin Yenişehir Belediyesi)-(Karşı Sanat Çalışmaları)’nın Düzenlediği “Seçilmiş Yakınlıklar” Sergisi Ziyarete Açıldı!

Mersin Yenişehir Belediyesi’nin ev sahibi olduğu, Ezgi Bakçay ve Melis Bektaş’ın küratörlüğünde gerçekleşen “Seçilmiş Yakınlıklar” isimli sergi, 7 Nisan Perşembe gününe kadar Atatürk Kültür Merkezi, Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’nde sanatseverleri ağırlıyor. Video, fotoğraf, resim, heykel gibi farklı çalışmaları bir araya getiren sergide, sadece sembolik şiddetle ve ayrımcılıkla değil, seri cinayetlerle de yaşam alanları yağmalanan kadınların, kader olmayan birliktelikleri merkeze alınıyor.


“Seçilmiş Yakınlıklar”
Sergi

Küratörler: Ezgi Bakçay, Melis Bektaş
Sanatçılar: Özlem Şimşek, Parya Pahlevani, Yasemin Kalaycı, Elçin Acun, Fulya Çetin, Meltem Şahin, Sena Tural, Arzu Arbak, Güler Güçlü, Okyanus Çağrı Çamcı, Damla Yalçın, Bengisu Bayrak, Songül Karakoç, İnci Dediler, Sevim Sancaktar, Denef Huvaj, Meliha Sözeri, Dönay Öniş, Canan Budak, hêlîn, Sibel Gürel, Hatice Karadağ, Zeynep Güray Can, Bengisu Muazzez Kurtuluş, Zehra Gürler, Kutu Kolektifi, Aslı Serin- Birhan Keskin
Tarih: 7 Mart 2022 Pazartesi – 7 Nisan 2022 Perşembe
Yer:  Ahmet Yeşil Sanat Galerisi, Yenişehir Belediyesi AKM / Mersin


Sergi tanıtım metninde “Seçilmiş Yakınlıklar” şu şekilde ifade ediliyor:

“Bakışı, bedeni, temsili ve temsil edilebilirliği sınırlayan beyaz erkeğin sanat anlatısı, sokağı, gündeliği, deneyimi, üretimi ve hayatı sınırlayan siyaset ile aynı yerden besleniyor. Feminist mücadele, bugün hayatın her yerinde kendine yeni alanlar ve dayanışma olanakları açarak patriyarkanın kısıtlarını ve zorlamalarını biraz daha aşındırıyor. Linda Nochlin 1971 yılında ‘Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok’ diye sorduğunda bizi büyük bir tartışmaya davet etmişti. Sadece sanat tarihini değil bütün tarihsel anlatıyı yeniden ve eleştirel bir perspektifle düşünmeye bizi çağıran bu provokatif soru tarihi beyaz erkeğin tarihi olarak kurgulayan ‘kutsal anlatıyı’ hedefine almaktaydı. Sanat ve sanat tanımına içkin sanatçı kimliği, Rönesans’tan itibaren sınırlı bir toplumsal grubu işaret ederken, feminist eleştiri bizi bu tanımların eşitsizliğine ve dışlayıcılığına karşı mücadele etmeye davet etmekteydi. Bir estetik mücadele biçimi olarak sanatsal üretim, savaşın yıkımına karşı yaşamı savunmak amacıyla; Çömlekçi Dibutates’in kızı Kora’nın yarattığı ilk resimden, Rönesans’ın göbeğinden erkek şiddetine karşı yükselen bir ses olan Artemisia Gentileschi’ye, feminist mücadelenin mirası sanatın ‘kutsal olmayan’ hikâyesini her gün yeniden yazmak için bize seslenmektedir.

Sanat ve siyaset birer temsil rejimi olarak, patriyarkanın kurmuş olduğu uzlaşı zemininden ayrı düşünülemez. Feminist mücadele bu uzlaşı zeminine başkaldırdığı noktada bir estetik deneyim olarak kendini var ediyor. Zamanın, mekânın, sesin, sözün, yapabilirlik ve hissedilebilirliklerin eşitsiz paylaşımına müdahalede bulunan feminist tavır, öznelerin biricik deneyimleriyle sürekli çoğalarak, yaşamın onur ve güzelliğini birlikte üretmek adına yeni ilişkiler/ilişkilenmeler öneriyor. Çünkü feminizm birbirimizi nasıl bulduğumuza vurgu yaparken yaşamı savunacak yeni arayışları estetik ve politika kavramlarıyla birbirine kenetliyor. Farklı özgeçmişlerden, deneyimlerden, duygu ve duygulanımlardan gelinse de her an yeniden seçtiğimiz yakınlarımız ile yeni bir dayanışma örgütleniyor. Ailenin, coğrafyanın ve duygunun kader olmadığını anlatıyor. ‘Seçilmiş Yakınlıklar’ sizleri bu deneyimi çoğaltmaya, ‘kutsal anlatı’ya gedik açmaya ve bu anlatının görünmez, eyleyemez kılmaya çalıştığı öznelerin mirasını günümüze taşımaya davet ediyor.”

Sergide işleri yer alan sanatçılar; Özlem Şimşek, Parya Pahlevani, Yasemin Kalaycı, Elçin Acun, Fulya Çetin, Meltem Şahin, Sena Tural, Arzu Arbak, Güler Güçlü, Okyanus Çağrı Çamcı, Damla Yalçın, Bengisu Bayrak, Songül Karakoç, İnci Dediler, Sevim Sancaktar, Denef Huvaj, Meliha Sözeri, Dönay Öniş, Canan Budak, hêlîn, Sibel Gürel, Hatice Karadağ, Zeynep Güray Can, Bengisu Muazzez Kurtuluş, Zehra Gürler, Kutu Kolektifi, Aslı Serin-Birhan Keskin.

7 Nisan’a kadar devam edecek olan “Seçilmiş Yakınlıklar” sergisi,  Yenişehir Belediyesi, Atatürk Kültür Merkezi yerleşkesinin içinde yer alan Ahmet Yeşil Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir. Sergi hakkında ayrıntılı bilgi için Ahmet Yeşil Sanat Galerisi veya Karşı Sanat Instagram sayfaları takip edilebilir.