(Taksim Sanat)’da Yeni Sergi: “Farazi”

Taksim Sanat, 10 Şubat Perşembe gününden itibaren 18 sanatçının disiplinlerarası eserlerinden oluşan “Farazi” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Sanat Yöneticisi Meriç Aktaş Ateş’in küratörlüğünde gerçekleşen sergide; resim, heykel, seramik, dokuma, video art, dijital art, ses ve eser enstalasyonları yer alıyor.


“Farazi”
Sergi

Küratör: Meriç Aktaş Ateş
Sanatçılar: Bahar Oskay Artam, Bengisu Bayrak, Beyza Boynudelik, Eda Emirdağ, Fırat Engin, Fırat Neziroğlu, Kerem Topuz, Maartiz, Melike Kılıç, Merve Dündar, Onur Fendoğlu, Pemra Aksoy, Saliha Yılmaz, Sevim Özyurt, Şevval Konyalı, Tolga Turan, Tuğçe Aytürk, Yeşim Us
Tarih: 10 Şubat – 10 Mart 2022
Yer: Taksim Sanat, Taksim Metro İstasyonu Girişi, Beyoğlu / İstanbul


Sergi tanıtım metninden:

Yerin altında mıyız?
Yoksa üstünde mi?

Bir geliyoruz…
Bir gidiyoruz…

Gördüklerim!
Sen gerçek misin?

Koşma dur!!!
Yok yok yürü…

Hangimiz? Neredeyiz?
Var mıyız? Yok muyuz?

Bir faraziyMİŞ yaşantımız…

“MİŞ” gibi yaparak yaşadığımız bu dönemde hayatımızdaki her şey hayal gibi değil miydi? Gördüklerimiz ve yaşadıklarımızı gerçekten olacak diye anlatsalardı kim inanırdı?

Dünya durdu… Hayat durdu… Zaman durdu…
Yaşanılanları kim gerçek kabullendi ya da kabullenmenin ötesine geçti?
Oysaki her şey faraziydi.

Bu sergide yer alan eserler, sanatçıların tüm bu yaşamsal varsayımlara nasıl tanıklık ettiklerini esas alır. Deneyimleme, içselleştirme, farazileştirme izleyici ile eser arasında kurulan temas ve iletişimle hayat bulur.

Sergide eserleri yer alan birbirinden bağımsız sanatçılar; Bahar Oskay Artam, Bengisu Bayrak, Beyza Boynudelik, Eda Emirdağ, Fırat Engin, Fırat Neziroğlu, Kerem Topuz, Maartiz, Melike Kılıç, Merve Dündar, Onur Fendoğlu, Pemra Aksoy, Saliha Yılmaz, Sevim Özyurt, Şevval Konyalı, Tolga Turan, Tuğçe Aytürk ve Yeşim Us.

Bu dünya bir misal âlemi. Hem düş hem gerçek. ‘Bir’ başına çıktığımız hayat yolu ‘Tek’ olmaya uzanır. Yollar bir ilmek, her an bir düğüm. İlmek ilmek örülür hayat. Hepimiz birbirimize görünmez ağlarla bağlıyız. İplik iplik, ilmek ilmek bir aradayız. Birimiz varsak, hepimiz varız, birimiz mutluysak hepimiz mutlu. Daha sıkı bağlanalım, birbirimizi anlayalım. İlmekler sevgiyi örsün. Bir arada kalalım…

Serginin açılışına özel, sanatçı Fırat Neziroğlu tarafından gerçekleştirilecek “Hepimiz Biriz” dokuma performansı ile serginin sanatçıları, çeşitli renklerdeki yün iplikler ile bir fiziki dokuma tezgâhı oluşturacak. Ayrıca “taş-ı-yorum” eseri ile sergide yer alan sanatçı Merve Dündar, Türkçede yer etmiş, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı kelimelerden ve kalıplardan kurtulmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında “Dil Çöpü Atölyesi” gerçekleştirecek.

Meriç Aktaş Ateş’in ve sergide yer alan sanatçıların eşliğinde 12, 19, 26 Şubat ve 5 Mart tarihlerinde düzenlediği sergi turları için 11 Şubat Cuma gününden itibaren kültür.istanbul web sayfasından kayıt yapılabilir. Sergi 10 Mart tarihine kadar Taksim Sanat’ta ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.


Meriç Aktaş Ateş
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yönetimi Bölümü ile Plastik Sanatlar Bölümü’nde lisansını yüksek onur derecesi ile 2003 yılında tamamlayan Meriç Aktaş Ateş, aynı üniversitenin Sanat Yönetimi Bölümü’nde yaptığı yüksek lisansını da onur derecesi ile bitirdi. Sanat yöneticiliği kariyerine okul yıllarında kamu, STK ve özel kurumların sanat mekânlarında gerçekleştirdiği sanat organizasyonları ile başlayarak, profesyonel çalışma hayatına galeri yöneticiliği, müzayede genel koordinatörlüğü ve dönemsel olarak öğretim üyeliği görevleri ile devam etmiştir.

2013 yılı itibari ile “Art Management” oluşumunu kurumsal olarak üstlenerek Artisizm Kültür ve Sanat Yönetimi Ltd. Şti’ni kurmuştur. Sanata ve sanatçıya destek olmak misyonu ile bağımsız Sanat Yöneticisi ve Danışmanı olarak özel ve kamu kurumlarında sanat organizasyonlarına devam etmektedir. 2019 yılında İstanbul Havalimanı İGA’nın “Atıktan Sanata” projesinin sanat yöneticiliğini de üstlenerek Türkiye Cumhurbaşkanlığı makamından Sanat Yönetimi meslek ödülünü almıştır.