Yapı Kataloğu çatısı altında, 27. kez düzenlenen “Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri” ve “Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri”nin kazananları belli oldu.
13 Ocak 2022 Perşembe günü Saat 19.00’da “AURA İstanbul”da düzenlenecek ödül töreninde ödüle layık görülen ürünler açıklanacak. Ödüller Yapıda Yenilikçi Ürün, Fikir ve Sektörel Pazarlama Ödülü olmak üzere 3 ana kategori altında sahiplerini bulacak. Yerel pandemi sürecinin devamı sebebiyle ödül töreni tüm gerekli önlemler alınarak belirli kişi kapasitesi gözetilerek düzenlenecek.
Altın Çekül Ödülleri 2021 Ödül programına başvuran ürünler;
- Önerilen ürünün yapım sürecinde teknolojik gelişme sağlaması,
- Son derece yenilikçi üretim süreçleri ve teknolojileri içermesi,
- Üretiminde ekolojik dengenin gözetilmesi,
- Bilinen bir malzemeye şimdiye kadar sahip olmadığı bir özelliğin kazandırılması ile yeni imkânlar yaratması,
- Yapıdaki kullanımının halen gelişime açık olması,
- Yapı sisteminin endüstrileşme düzeyine katkısı,
- Malzemenin üretiminde, yapılardaki uygulamasında ve binanın kullanım sürecinde enerji tasarrufu sağlaması, sürdürülebilirlik,
- Güvenlik, sağlamlık ve dayanıklılık,
- Üretim ve kullanım süresince çevreye ve sağlığa zararlı bir yönü olmaması,
- Özgünlük ve inovasyon,
- Tasarım kalitesi, estetik,
- Bağlama uygunluk ve sosyal uyum,
- Detaylar, üretim teknoloji ve kalitesi,
- Ergonomi, kullanıcı odaklılığı ve fonksiyonellik kriterleri altında değerlendirildi.
Ödül programının katılımcılarına sağlayacağı avantajlar ise şöyle:
- Uluslararası alanda rekabet edebilir seviyeye gelmek,
- Tüm firmalar için ortak bir platformda yer almak,
- Marka bilinirliğini artırmak,
- Ticari bir ürüne henüz dönüşmemiş, araştırma ve geliştirme safhasındaki katılımcılar için sektörde bilinirlik kazanmak ve iletişim ağlarını geliştirmek,
- Yapı Kataloğu yıllık medya ve tanıtım gücüyle desteklenmek,
- Sosyal medyada takipçilerle daha interaktif bir ilişki kurmak,
- “Geleceğin Mimarları”na markalarını tanıtmak; yayın ortaklıkları sayesinde, firmalara hem yerel, hem global mecralarda tanıtım şansı sağlamak,
- Altın Çekül Malzeme Kitabı 2021’de yer almak.
Altın Çekül Ödülleri 2021 Jüri Üyeleri
Avi Alkaş | JLL Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı, AYD Başkan Yardımcısı
Adil Baştanoğlu | CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı
Zafer Baysal | ULI Türkiye Başkanı
Doç. Dr. Ece Ceylan Baba | Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı
Paolo Debiaggi | Mimar, Politecnico di Milano Yapı Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi
Nida DeBusk | Proje Genel Müdürü, North Carolina Greensboro Üniversitesi
Durmuş Dilekci | İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Kurtul Erkmen | Mimar
Ayşe Hasol Erktin | Mimar
Massimo Guerini | BIMobject® İtalya Satış Müdürü
Gülçin İpek | Sektör Uzmanı
Cem Kafadar | İnşaat Mühendisi, 1İnşaat Danışmanlık Kurucusu
Deniz Karabacak | Mimar, Teknoloji Danışmanı
Ebru Ünver Karaer | Yüksek Mimar – ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı
Gökhan Karakuş | Tasarımcı
Tayfun Küçükoğlu | Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı
Francesca Schepis | Mimar, PhD, Mediterranean University of Reggio Calabria Öğretim Görevlisİ
Prof. Dr. Hasan Şener | İstanbul Medipol Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Leyla Tanaçan | İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Çiğdem Tekin | MSGSÜ Mimarlık Bölümü Yapı Fiziği ve Malzeme Bilim Dalı Öğretim Görevlisi
Prof. Dr. Onuralp Yücel | İTÜ, Kimya Metalurji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri, 2021 yılında 27.’si gerçekleşen Altın Çekül Uluslararası Yapı Kataloğu Ödülleri kapsamında, mimar ve iç mimarların da ödüllendirildiği iki farklı yarışmayı bünyesinde barındıran bir ödül programı olarak sektörle buluştu.
“Mimarın İlk Yapısı Ödülü” ve “Mimarlık Teşvik Ödülü” olarak sektöre iki farklı tasarım yarışması sunan Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri, 2021 senesinde yapı sektörünün en önemli aktörleri olan mimar ve iç mimarların hem gerçekleşmiş hem de kâğıt üzerindeki tasarımlarını ödüllendirmek için önemli bir adım attı.
Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri 2021 Jüri Üyeleri
Can Çinici | Çinici Mimarlık
Durmuş Dilekci | Dilekçi Mimarlık DDA, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Kurtul Erkmen | K,G: Mimarlık, AURA İstanbul Yönetim Kurulu BaşkanıAyşe Hasol Erktin | HAS Mimarlık
“Mimarın İlk Yapısı Ödülü” kentlerimizdeki nitelikli yapı stoğunun artması, genç tasarımcıların yenilikçi fikirlerinin işveren ve kullanıcılarla buluşmasını teşvik amacıyla bu sene ilk defa “Yapı Kataloğu” bünyesinde sahiplerini buldu. 01 Ocak 2015 – 31 Aralık 2020 arasında inşa edilmiş ilk yapılarıyla aday gösterilebilecekleri yarışma sonucunda mimarlar ödüllendirildi.
Jüri üyeleri yarışmaya başvuran ilk yapıları;
- Mimari olgunluk,
- Yapının ortaya koyduğu çözümün tektonik tutarlılığı,
- Çevre ile kurduğu ilişkinin duyarlılık düzeyi,
- Malzeme ve detaylardaki yetkinlik,
- Yapının çevresine katkısı ölçütlerine göre değerlendirildi.
“Mimarlık Teşvik Ödülü”, bu sene ilk defa Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri kapsamında, Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren belirli sayıda mimarlık ofisinin özel olarak davet edilmesiyle düzenlenen bir yarışma olarak sektörle buluştu.
“Yeniden Kullanım, Yeniden İşlevlendirme” teması çerçevesinde, Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri yarışma moderatörlüğünün belirlediği, mesleki yetkinliğe ulaşmaya ve ortaya koydukları projelerle sektörde kendini göstermeye başlamış mimarlık ofisleri bu yarışmaya davet usulüyle katılım gösterdi ve yarıştı.
Yapı Kataloğu’nun kapalı davetini kabul ederek “Mimarlık Teşvik Ödülü”nde yarışan mimarlık ofisleri şu şekilde:
Altın Çekül Ödülleri ve Yapı Kataloğu Mimarlık Ödülleri’ne başvurup ödüle layık görülen bütün ürünler ve projeler fiziksel olarak sergilenmeye hak kazandı. 13 Ocak 2022 Perşembe günü saat 19:00’da “AURA İstanbul”da gerçekleşecek ödül töreni gecesinde ayrıca yarışmanın fiziksel sergisinin de açılışı yapılacak. “AURA İstanbul”da yer alacak sergi 14-28 Ocak 2022 tarihleri arasında tüm ziyaretçilere açık olacak.
Ödül programının partnerleri arasında Arredamento Mimarlık, BIMobject®, CEPHED
Yarışma hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.
AURA İstanbul
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi dünya kentlerinde ve özellikle İstanbul üzerinde çağın getirdiği çeşitli küresel ve karmaşık sorunların ağır baskı yaptığını gözlemektedir. AURA İstanbul, bu çağdaş sorunları anlamak ve başa çıkabilmek için çeşitli uzmanlık alanlarının birlikte çözüm üretmeleri gerektiğine inanır. AURA İstanbul, bu iş birliğini sağlayabilmek amacıyla uluslararası düzeyde faaliyet göstermek üzere yapılanmış kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. En önemli iki hedefinden ilki, sertifika programı aracılığıyla ilgili alanların mezunlarını akademik ve profesyonel hayata hazırlayacak araştırma ve eğitim ortamını sağlamaktır. Diğer hedefi ise, burada üretilecek araştırma ve tasarım projeleri ile bir İstanbul veri tabanı oluşturulmasına katkı sağlamaktır.
Yapı Kataloğu
Yapı Kataloğu Türkiye’nin 1973 yılından beri yayımda olan ve yapı malzemeleri alanında, çok önemli bir boşluğu doldurmuş ilk ve tek malzeme kataloğudur. Yapı Kataloğu 49 yıldır yapı malzemesi firmalarına, bir ürün vitrini, iletişim kanalı, malzeme seçicilerle tanışma imkanı sunan çok kanallı tanıtım hizmetiyle, inşaat piyasasındaki kilit endüstri profesyonellerine erişim sağlar. Mimarlar, iç mimarlar, inşaat mühendisleri, müteahhitler, şantiye şefleri ve satın almacılar Yapı Kataloğu’ndan ürün ve malzeme seçer, teklif alır ve satın alım yapar, ihale veya bayilik teklifi alır, detaylı bilgi sorgular. Yapı Kataloğu, firmaları bu profesyonellere yakınlaştırarak, ürün ve malzeme satışlarına katkı sağlar. Firmaların pazarlama çalışmalarına, online fuar kimliği, pazarlama otomasyonu, SEO, içerik pazarlaması, web sitesi trafiğini geliştirme, basılı reklamcılık gibi hizmetler sunarak destek olur. Bunun yanı sıra firmaların müşteri ilişkilerini, kullanıcılarından yönlendirdiği ürün formlarıyla yönetir ve CRM yapılarına katkıda bulunur. Yepyeni bir altyapıyla yenilenen Yapı Kataloğu, kolayca aranabilir bir formatta geniş kapsamlı ürün, tasarım, marka, proje bilgisi sağlamakta ve mimarlara yeni ürünler, vaka analizleri (case study), sürdürülebilirlik, BIM ve diğer yeni teknolojiler hakkında en son konularda bilgiler, günlük güncellemeler, düzenli bültenler ve blog içerikleri sunmaktadır.