Arredamento Mimarlık’ın her ayın 14’ünde farklı isimlerin katılımıyla çevrimiçi düzenlediği “Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü” dizisi, yeni bölümünde Buşra Al, Kutlu Bal, Hakan Evkaya ve Murat Sönmez’i konuk ediyor. 14 Aralık 2021 tarihinde “Mimarlığın Kamusallığı ve Sosyal Medya” başlığıyla gerçekleşecek söyleşi, Zoom ve YouTube üzerinden canlı olarak izlenebilecek.
Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü
“Mimarlığın Kamusallığı ve Sosyal Medya”
Konuşmacılar: Buşra Al, Kutlu Bal, Hakan Evkaya, Murat Sönmez
Tarih: 14 Aralık 2021 Salı
Saat: 19.00
Yer: Zoom & YouTube
Dijital mecralar ile sosyal medyanın sahaya girişi, basılı medyanın icadı kadar geniş ölçekli bir dönüşüme yol açma iddiasını taşıyordu. Önceki yüzyılda sergiler, sözlü tartışmalar ve süreli yayınlar mimarlığı toplumla buluşturan başlıca araçlarken 2000’lerin başlarında sosyal medyanın doğuşuyla birlikte diğer pek çok alanda olduğu gibi mimarlıkta da mesleki üretim pratiği, hiç olmadığı kadar geniş kitlelere ulaştı. Analog mecralar bütünüyle terk edilmediyse de yeni medyanın erişilebilir bilgiyi özgürce üretip tüketmeye imkan veren ortamı, kaçınılmaz olarak mimarlık bilgisinin kamusallaştırma ve tartışma zeminini ciddi bir değişime uğrattı. Ne var ki bu ortamın sunduğu içeriksel güncellik, görünürlük eşitliği ve ifade özgürlüğü paradoksal bir biçimde içeriksizleşmeyi, iletişim ve temsil krizlerini de beraberinde getirdi. Sosyal medya, demokratik bir ortam yaratma vaadine karşın sıklıkla, derinlemesine eleştirilere fırsat vermeyen bir polemik aracına; mimarlığın nesneleri kadar, çokkatmanlı düşünsel süreçlerinin de iki boyuta indirgendiği bir pazarlama alanına dönüştü. Dolayısıyla yeni kamusallıkların üretimi bağlamında bugün artık, sosyal medyayla açılan kapılar kadar kapananları da konuşmak gerekiyor.
14 Aralık 2021 tarihli söyleşide Buşra Al, Kutlu Bal, Hakan Evkaya ve Murat Sönmez, mimarı ve mimarlık bilgisini yeniden üreten kamusal araçlar olarak sosyal medya platformlarının ortaya koyduğu potansiyelleri ve sorunları tartışacaklar.
Etkinliği Zoom üzerinden takip etmek isteyenler için kayıt bağlantısı: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_oLRZXZFERvOHjFhqgqzm6A
Etkinliği YouTube üzerinden takip etmek ve etkinlik sonrası kaydı izlemek isteyenler için yayın adresi: https://youtu.be/GpxVDVCEIC8
Gelecek bölümler ile ilgili bilgiler için Arredamento Mimarlık’ın web sitesi ve sosyal medya hesapları (Instagram, Facebook, Twitter) takip edilebilir.
Eski bölümlerin kayıtlarına Binat İletişim ve Danışmanlık’ın YouTube, Spotify, Apple Podcast ve Google Podcast hesaplarından ulaşılabilir.
#arredamentomimarlik #ayin14u #guncelmimarliktartismalari
Arredamento Mimarlık:
Yayın hayatına Şubat 1989’da başlayan Arredamento Mimarlık, Türkiye’nin en uzun soluklu mimarlık dergilerinden… Bugünkü çizgisine, daha derinlikli tasarım ve sanat bölgelerine yönelerek gelen derginin entelektüel içeriği popüler olanla düşünsel olanın arakesitinde yer alıyor.
Eylül 2016’dan itibaren Binat İletişim ve Danışmanlık tarafından yayınlanan Arredamento Mimarlık, dünyadaki gelişmeleri, yenilikleri ve öncü etkinlikleri paylaştığı okurlarına mimarlık ve tasarım kültürü üzerine geniş bir perspektiften bakma imkanı sunuyor. Mimarlığın disiplinlerarası yapısının da sağladığı olanakla, yalnız yapı ve inşaat sektörlerine değil, farklı tasarım, sanat ve kültür alanlarına da hitap edebilen bir içeriğe sahip olan Arredamento Mimarlık, yılda 6 sayı ile iki ayda bir yayınlanıyor.
Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü
Arredamento Mimarlık, Mayıs ayında “Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü” başlıklı yeni bir söyleşi dizisine başladı. Her ayın 14’ünde gerçekleşen etkinlikte mimarlık ve ilgili alanlardan farklı isimlerin katılımıyla derginin gelecek sayılarında temalaştırılması planlanan yeni başlıkların güncel bir tartışmaya kapı aralayacak biçimde gündeme taşınması hedefleniyor.
Dizinin Mayıs ayında gerçekleşen ilk bölümünde Uğur Tanyeli, Esen Karol ve Bülent Erkmen mimarlığın medyatik suretlerini; Haziran ayında gerçekleşen ikinci bölümünde ise Suha Özkan, Emre Arolat ve Uğur Tanyeli mimarlık ödüllerinin geldiği yeri ve açmazlarını tartışmıştı. Dizinin Eylül ayında gerçekleşen üçüncü bölümü ise Ezgi Tuncer, Kutlukhan Kutlu ve Uğur Tanyeli mimarlık alanında korkuların mekan üretimine yaptığı etkileri ve bunun ortaya koyduğu sorunsalları tartıştı. Ekim ayında gerçekleşen bölümde Bülent Tanju, Belkıs Uluoğlu ve Uğur Tanyeli mimarlığın muhalefet etme pratiği kimliği üzerine tartıştı. Kasım ayında Ayşen Ciravoğlu, Erdem Ceylan, Sevgi Türkkan, Uğur Tanyeli’nin katılımıyla gerçekleşen dörtlü söyleşide ise mimarlık eğitimindeki dirençler ve aşılma imkanları ele alındı.