(TÜRKÇİMENTO) Yöneticileri ABD’de Yapılan “Intercem 2021” Konferansına Katıldı!

TÜRKÇİMENTO’nun sponsoru olduğu “Intercem 2021” konferansına TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı K. Gökhan Bozkurt, CEO Volkan Bozay ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. ABD’nin Miami kentinde gerçekleşen konferansta küresel anlamda çimento sektörünün içinde bulunduğu durum konuşuldu.

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı K. Gökhan Bozkurt, “Intercem 2021” konferansında ABD’nin çimento alanındaki en büyük iş ortaklarından biri olduklarını belirtti. Türkiye ve Türkiye ekonomisi hakkında konuşan Bozkurt, Türkiye ekonomisinin zorlu geçen 2018-2019 yıllarının ardından 2020’de bir toparlanma beklentisi ile yıla başladığını belirterek “Yılın ilk çeyreğinin sonunda dünyada başlayan pandemi Türkiye’yi de etkisi altına aldı. Ülkede birçok sektör faaliyetlerini yavaşlatmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Buna karşın Türkiye ekonomisi 2020-2021 yıllarında büyüme trendine devam etti” dedi.

Türkiye ekonomisinin bir başka pozitif göstergesinin ise güçlü ihracat kabiliyeti olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2021 yılının Eylül ayında ihracatımız 20 milyar 783 milyon dolar oldu. Bu rakam Türkiye ihracatının tüm zamanlarında elde edilen en yüksek seviyedir. Ocak-Eylül döneminde ise ihracat rakamı 160 milyar 979 milyon dolar oldu. Bu rakam ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36’lık bir artışı işaret etmektedir’’ dedi.

Türkçimento dünyada beşinci, Avrupa’da ise birinci üretici

Türk çimento sektörüne ait rakamları da paylaşan K. Gökhan Bozkurt; Türkiye’de 76 çimento fabrikasının faaliyet gösterdiğini, bu fabrikaların yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 115 milyon ton, fabrikaların kapasite kullanım oranının ise yüzde 68 seviyesinde olduğunu belirtti. Bozkurt ayrıca, kurulu üretim kapasitesi ile Türkiye’nin çimento sektöründe dünyada beşinci, Avrupa’da ise birinci üretici konumunda olduğunu sözlerine ekledi.

Bozkurt; 2020 yılı çimento üretiminin, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 27 gibi büyük oranda artış göstererek 76,5 milyon ton olduğunu, iç satışlarda yüzde 23, ihracatta ise yüzde 37’lik artış gerçekleştiğini açıkladı. Bu artışla sektörde iç satışın 59,2 milyon ton, ihracatın ise 31,4 milyon ton olduğu belirtildi.

Türk çimento sektörü olarak bizler yalnızca üretime değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik konularına da önem veriyoruz

Türkiye’nin sahip olduğu operasyonel kabiliyetler ve liman yetkinlikleri ile çimento ihracatını başarı ile büyütmekte olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Türk çimento üreticileri kendi liman altyapılarını kurmakta ve operasyonel mükemmellikle, ürün kalitesini birleştirerek pandemi döneminde yaşanan tedarik ve lojistik sıkıntısını asgari düzeyde tutmayı başarmıştır” dedi.

Bozkurt sektörde düşük karbonlu üretim için çevreye katkı amaçlı alternatif yakıt kullanımı ve atık ısı geri kazanımı gibi sistemleri devreye soktuklarını belirtti. TÜRKÇİMENTO olarak yalnızca üretim odaklı değil “sürdürülebilirlik” hakkında çalışmalara da önem verdiklerini vurgulayan Bozkurt, ABD’nin en büyük beyaz çimento tedarikçisinin Türk çimento üreticileri olduğunun da altını çizdi: “Türk çimento sektörü olarak bizler yalnızca üretime değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik konularına da önem veriyoruz. Bu kapsamda yeni teknolojilere adapte oluyor, düşük karbonlu üretim için fabrikalarımızda sürekli düzenlemelere gidiyoruz’’ dedi. Bozkurt, çevreye katkı noktasında alternatif yakıt kullanımı ve atık ısı geri kazanımı gibi sistemleri devreye soktuklarını anlattı. Ayrıca alternatif yakıt yaklaşımı ile son 5 yıl içinde ömrünü tamamlamış lastikleri kullanarak 865 bin ton karbondioksitin atmosfere salımını engellediklerini açıkladı.