[Kitap]: Coğrafi Bir Mesele Olarak Mimarlık

Nevzat Sayın’ın Coğrafi Bir Mesele Olarak Mimarlık adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan yayımlandı. Sayın’ın mimarlık düşüncesini temellendirdiği coğrafyayı nasıl kavradığını odağına alan kitap otobiyografik bir niteliğe sahip olmanın yanı sıra İhsan Bilgin, Tansel Korkmaz ve Elif Kendir’in makalelerine ve Cenk Dereli, Emre Senan, Tansel Korkmaz ve Nevzat Sayın’ın söyleşisine yer veriyor.


Coğrafi Bir Mesele Olarak Mimarlık
Architecture as a Geographical Matter
Ağustos 2021, İstanbul
Yazar: Nevzat Sayın
Boyut: 16.5 x 24 cm
Sayfa Sayısı: 608
ISBN: 978-975-08-5074-5


Coğrafi Bir Mesele Olarak Mimarlık kitabı, Nevzat Sayın’ın kendini ve mimarlık düşüncesini temellendirdiği coğrafyayı nasıl kavradığını iki eksende ele alıyor. İlk eksende, belirli evrelerde içinde bulunduğu yerlere ait özellikleri kavramanın anlamı üzerine odaklanıyor ve başta eğitim sistemi olmak üzere, böyle bir kavrayışa sahip olmanın önündeki engelleri tanımlayıp, sorguluyor; coğrafyadan öğrendiklerinin mimarlık düşüncesine ve yapıp ettiklerine yansımalarının kapsam ve niteliği üzerinde incelikle duruyor. Genel olarak mevcut eğitim sistemine, özel olarak da mimarlık eğitimine getirdiği eleştirinin yanı sıra, “başka bir mimarlık eğitimi”nin ne ve nasıl olabileceğini de örneklerle ele alıyor. Sayın’ın 2000 yılından bu yana mimarlık öğrencileriyle sürdürdüğü yaz çalışmalarının içinde özel bir yere sahip olan Yahşibey Tasarım Çalışmaları ise kitabın ikinci eksenini oluşturuyor. 

Kitap hakkında daha ayrıntılı bilgi YKY’nin web sitesinde bulunabilir.


Nevzat SayınNevzat Sayın
1978 yılında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümünü bitirdi. 1980 – 1984 yılları arasında okul sonrası eğitim için Cengiz Bektaş ile çalıştı. 1985’ten beri kendi mimarlık atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Bilgi Üniversitesi mimarlık yüksek lisans programının kurucu üyesi. Bursa Uludağ Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitelerinde proje stüdyosu yürütücülüğü yaptı. Türkiye’deki mimarlık okullarında yaz okulu ve jüri çalışmalarına katıldı. Mimarlık yazıları ve röpörtajları yayınlandı. Çeşitli mimarlık ve fotoğraf sergilerine katıldı. Ürgüp -“Yeraltında Bir Boşluk” (1990), Gön Deri Fabrikası 1 (1992), Gön Deri Fabrikası 2 (1996), Tekirdağ/Saray “boşluktaki beyaz ev” (1998) projeleri ile Mimarlar Odası ödülleri aldı. Dikili Yahşibey Köyünde mevcut yapıların restorasyonu ve yeni yapılarla oluşturulan ürünler nedeniyle Ağa Han mimarlık ödüllerine 2 defa aday gösterildi. 2004 yılında “Nevzat Sayın Düşler Düşünceler İşler” adıyla kitabı yayınlandı.