İnsanlık İçin ‘Kırmızı Alarm’ Çalıyor !

Uzun zamandır beklenen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin 6. Değerlendirme Raporu 9 Ağustos 2021’de çevrim içi olarak yayınlandı. Raporda iklim değişikliğinin yaygın şekilde görüldüğü, artarak hızla ilerlediği belirtiliyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliği şimdiden dünyanın her bölgesinde birçok aşırı hava ve iklim hareketine yol açıyor. Bilim insanları, atmosfer, okyanuslar ve denizler, buzullar dahil olmak üzere Dünya’nın tüm iklim sistemlerindeki değişiklikleri gözlemliyor.

Rapora göre, bu değişikliklerin çoğu eşi benzeri görülmemiş seviyede ve bazılarının artışı da devam ediyor. Deniz seviyesinin yükselmesi gibi bazı gelişmeler ‘geri döndürülemez’ seviyeye erişmiş durumda.

Ancak IPCC uzmanları, iklim değişikliğini sınırlamak için hala zaman olduğunu söylüyor. Karbondioksit (CO2) ve diğer sera etkisi yapan gazların salımlarında güçlü ve sürekli azalmanın, hava kalitesini hızla iyileştirebileceği ve 20 ila 30 yıl içinde küresel sıcaklıkların dengelenebileceği ifade ediliyor.’ – UN

Rapordaki en dikkat çeken kısım ise, dünyanın 2 milyon yıllık sürecinde,  atmosferdeki CO2 yoğunluğunun 2019’da bütün zamanlardan daha fazla gerçekleştiğine yapılan vurgu… Isınma hızındaki artış ciddi bir seviyede yükselmiş durumda. Günümüzde bile ekstrem olan hava olayları, gelecekte çok daha şiddetlenecek.

Bunların dışında raporun umut vadeden bir tarafı da var. IPCC tarihinde bir ilk olarak kısa-ömürlü iklim kirliğine karşı metan gazı salımına dikkat çekerek metan gazı salımının azaltılmasının iklim kirliliği  üzerinde ciddi yararlar sağlayacağı belirtiliyor. Genel olarak kirliliğin ve kirli gaz (fosil yakıtlardan çıkan gaz) salımının azaltılmasının dünya üzerindeki ısınma oranını yavaşlatmanın en hızlı yolu olacağının ısrarla altını çiziyorlar.  Metan gazı salımının azaltılması ve alternatif potansiyel temiz enerji kaynakları arayışında olmamız gerektiği raporda vurgulanan acil konular arasında. 

 

Raporu detaylı bir şekilde incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 


IPCC: Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), iklim değişikliği ile ilgili bilimsel değerlendirmeler yapan bir BM kuruluşudur. Siyasi liderlere iklim değişikliği, etkileri ve riskleri ile ilgili periyodik bilimsel değerlendirmeler sunmak ve iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılmasına yönelik stratejileri belirlemek amacıyla 1988 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından ortaklaşa kurulmuştur. IPCC’nin kuruluşu aynı yıl BM Genel Kurulu tarafından da onaylanmıştır. IPCC’ye üye 195 ülke vardır. DünyanınI dört bir yanından binlerce bilim insanı IPCC Değerlendirme Raporlarının hazırlanmasına katkı sunmaktadır.